Deze cursus is verlopen

Coachingsopleiding “De arts als coach” voorjaar 2024

coachmedisch specialistartsen

Het visiedocument “Medisch specialist 2025” ziet de medisch specialist in 2025 meer dan nu, als coach of adviseur, naast zijn/haar rol als medisch behandelaar. Voor huisartsen en andere artsen geldt eenzelfde ontwikkeling in een steeds complexer wordend zorgsysteem.

03 apr. 2024
09:00 - 17:00
3949
40 Punten
Meerdere cursusdagen
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 3949
Exclusief : De reis en verblijfskosten verbonden aan de 3 daagse lesdagen in Menton, Frankrijk.
Opmerking :LET OP: Totaalprijs is 4.724,00

Datum en locatie

03 apr. 2024
09:00
27 jun. 2024
17:00
Stationsweg 90a, 1851LM, Heiloo

Beroepen

Anesthesioloog
40 Punten
ABAN
Arts
40 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
40 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
40 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
40 Punten
ABAN

Competenties

Samenwerken 20 %
Communicatie 80 %

Sprekers

Maria Asberg

Docent
Maria Asberg neemt een schat aan ervaring mee als opleider aan o.a. de schoolleidersopleiding van Hogeschool Amsterdam (13 jaar) en sinds 2010 aan de coachopleiding van 5d. Haar stijl van trainen wordt omschreven als: helder, deskundig, met lef en in verbinding, open, met diepgang en humor.

Jacqueline van der Feen

Docent
Jacqueline van der Feen heeft grote ervaring in het werken binnen de non-profit dienstverlenende organisaties en is opleider van coachopleidingen sinds 2007. Jacqueline is geïnspireerd door de holistische aanpak, vanuit het besef dat alles met elkaar verbonden is. Haar stijl van trainen en begeleiden is scherpzinnig, helder, liefdevol confronterend en intuïtief.

Simone Ardesch

Docent
Simone Ardesch is als arts verbonden aan deze coachingsopleiding. Zij is zelf ook opgeleid als coach en begeleidt in haar coachingspraktijk met name artsen en andere zorgprofessionals. Vanuit haar positie als arts kan zij makkelijk de vertaalslag maken naar de medische praktijk van de arts. Ze is expert op het gebied van voeding, mind-body-geneeskunde. Haar passie is persoonlijk leiderschap. Tijdens de driedaagse verzorgt ze de organisatie, de yogalessen en een workshop intuïtief persoonlijk leiderschap.
Omschrijving

RELEVANTIE VOOR DE PRAKTIJK

De module: “De arts als coach” sluit uitstekend aan op het visiedocument: “De medisch specialist 2025”; waarbij de arts naast zijn/haar rol als medisch behandelaar optreedt op arts en coach. In de huidige (huis)artsen- en medisch specialistenopleiding is er nog relatief weinig aandacht voor deze nieuwe rol. Deze basismodule voorziet in de behoefte van artsen om meer coachingsvaardigheden te ontwikkelen. Dit om te kunnen aansluiten bij een nieuwe rol van de patiënt, waarbij hij/zij zelf veel meer regie over zijn/haar behandeling voert. Daarnaast zijn de netwerken waarbinnen de arts werkt complexer geworden. Een vergroting van de coachingsvaardigheden zal leiden tot betere, efficiëntere samenwerking en ook via deze weg een positief effect hebben op de gezondheid van de patiënt.


Een ander belangrijk aspect is dat het aantal burn-out artsen toeneemt. Onder artsen meer dan in de algemene bevolking, met name ook bij de jonge groep artsen. Door het onder de loep nemen van de eigen waarden, drijfveren en werk-privé balans kan de arts inzicht krijgen in een mogelijke (dys)balans. De verkregen inzichten kunnen worden gebruikt om enerzijds een (caregivers)burnout te voorkomen en dus kapitaalvernietiging binnen de gezondheidszorg te voorkomen. De arts kan zo hoogwaardige, kwalitatieve zorg blijven leveren. Anderzijds hebben deze inzichten, deze toegenomen zelfkennis, indirect een positieve invloed op de gesprekken die hij over dit onderwerp met zijn patiënten voert.


Coachingsmethodieken en -concepten:

Tijdens deze opleiding maak je kennis en oefen je met de volgende methodieken en concepten:

  • GROW
  • Oplossings-, resultaat- en ontwikkelingsgericht coachen
  • Systemisch coachen en systeemdenken
  • Co-actief coachen
  • Transactionele analyse
  • Neuro-linguistisch programmeren
  • Schaduwwerk volgens Jung


Amsterdam School for Integrative Medicine

claudia@schoolforintegrativemedicine.nl
464, Kennemerstraatweg, B kamer 1.4.03, Heiloo, 1851NG