Lachgas-anxiolyse, basiscursus voor assistenten, opfriscursus voor tandartsen, tandarts-specialisten, mondhygiënisten, artsen, verpleegkundigen (2 daagse)

angstbeheersingtandartspraktijkLachgas-anxiolyse,lachgastrainingomgaan met angst

Als zorgprofessional is angst bij de patiënt niet uit de dagelijkse praktijk weg te denken. Met de toepassing van lachgas-anxiolyse kunnen er veel meer behandelingen mogelijk zijn. Lachgas is een veilig middel, dat snel in- en uitgewerkt is en maar weinig contra-indicaties kent.

29 nov. 2024
09:00 - 17:00
1250
12.5-13 Punten
Meerdere cursusdagen
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 1250

Datum en locatie

29 nov. 2024
09:00
30 nov. 2024
17:00
Gustav Mahlerlaan 3004, 1081LA, Amsterdam

Beroepen

Geregistreerd-mondhygiënist (tijdelijke BIG-registratie)
13 Punten
KRM
Tandarts
12.5 Punten
KRT

Sprekers

Dyonne Broers

Bestuurder bij Huisartsenposten Rijnmond
Dyonne Broers heeft tandheelkunde gestudeerd en is momenteel bestuurder bij Huisartsenposten Rijnmond. Ze verzorgt presentaties en geeft cursussen aan (mond)zorgprofessionals op het gebied van psychische stoornissen, angst, communicatie, lachgassedatie en gehandicaptenzorg. Verder heeft ze diverse publicaties op haar naam staan.

dr. Denise van Diermen

Associate Professor for Oral Medicine at the Academic Center for Dentistry Amsterdam (ACTA)
Dr. Denise van Diermen MD, PhD, is working as Associate Professor for Oral Medicine at the Academic Center for Dentistry Amsterdam (ACTA). After graduation at the Academic Medical Center (AMC) in Amsterdam, she performed research projects on thrombosis and hemostasis and genetic disorders of cholesterol metabolism. In 1995 she joined the department of Medical-Dental Interaction at ACTA, currently known as Oral Medicine, and is involved in medical education for dental students and oral hygienists, research in dental treatment of medically complex patients and more recently: research in medical and dental education. She supervises the dental treatment of medically complex patients at ACTA and is a well appreciated lecturer. She is co-editor of the book “Algemene Ziekteleer voor Tandartsen” and has multiple publications in Dutch and international scientific journals. She wrote her PhD thesis on the ACTA guideline for Dental treatment of patients using oral antithrombotic medication in 2013.

Floris de Groot

Werkzaam bij ACTA

Doelen

Weten wat het werkingsmechanisme en de toepassingsmogelijkheden van lachgas zijn.
Kennis van de indicaties en contra-indicaties voor het gebruik van lachgas-anxiolyse zijn.
Hoe u lachgas op een veilige manier kunt toepassen bij verschillende patiëntengroepen.
Hoe de werking van de lachgas-mengapparatuur is.
Omschrijving

Als zorgprofessional is angst bij de patiënt niet uit de dagelijkse praktijk weg te denken. Met de toepassing van lachgas-anxiolyse kunnen er veel meer behandelingen mogelijk zijn. Lachgas is een veilig middel, dat snel in- en uitgewerkt is en maar weinig contra-indicaties kent. Heeft u het certificaat van de basiscursus al binnen, dan dient u iedere vijf jaar bijscholing te volgen om uw kennis op te frissen. Met deze cursus bent u in slechts twee dagen weer up-to-date. De behandelingen zouden niet uitvoerbaar zijn zonder een gekwalificeerde assistent. Assistenten krijgen in deze cursus de onmisbare kennis en vaardigheden over het assisteren bij lachgas-anxiolyse behandelingen of frissen hun kennis hierover op. Onder leiding van een expert op het gebied van lachgas-anxiolyse – mevrouw Dyonne Broers – is er intensieve begeleiding voor elke cursist.


Doelgroep

  • Assistenten die willen gaan assisteren bij lachgas-anxiolyses en niet eerder een lachgascursus hebben gevolgd of hun kennis willen opfrissen.
  • Tandartsen, tandarts-specialisten, mondhygiënisten of artsen die eerder de basiscursus hebben gevolgd en hun kennis willen opfrissen. Klik hier hier als u de basiscursus nog niet heeft gevolgd.


Cursus

Bij het behandelen van angstige patiënten worden normaal gesproken eerst angstreducerende gedragstechnieken toegepast. Mocht dit voor onvoldoende angstreductie en medewerking zorgen, dan kan het toepassen van anxiolyse met lachgas geïndiceerd zijn, zowel voor kinderen als volwassenen. Ook als iemand door een verhoogde kokhalsneiging of lichamelijke beperking niet goed kan meewerken aan een behandeling, kan lachgas ondersteuning bieden.

Doordat in kleine groepen wordt gewerkt (drie cursisten per begeleider) is de begeleiding intensief en op maat.


Het certificaat wordt verstrekt na het volgen van het theoretische gedeelte, het behalen van de theoretische toets en het met voldoende resultaat uitvoeren van de lachgas-anxiolyse (tandartsen, tandarts-specialisten, mondhygiënisten, artsen) of assisteren bij de lachgas-anxiolyse (assistenten).


Opzet

De cursus bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Het theoriegedeelte (1 dag) wordt afgesloten met een toets. Voor het praktijkgedeelte neemt elke cursist één eigen patiënt mee. Het praktische gedeelte (1 dag) bestaat uit het onder supervisie uitvoeren van lachgas-anxiolyses. Ook wordt door de cursist (tandartsen, tandarts-specialisten, mondhygiënisten, artsen) geassisteerd en geobserveerd bij de lachgas-anxiolyses. De assistent assisteert en observeert alleen.

ACTA Dental Education B.V.

ACTA Dental Education is hét adres voor bij- en nascholing binnen de tandheelkunde. Van PAOT-cursussen tot symposia, van Quality Practice themadagen en het QP-vaktijdschrift tot de mogelijkheid van InCompany cursussen, u vindt het bij ACTA Dental Education.
ade@acta.nl
0205980308
3004, Gustav Mahlerlaan, Amsterdam, 1081LA