Masterclass De zeven hoofdzonden

Een inspirerende inleiding in de filosofie
filosofiepraktijkpsychologiereligiewijsgerige ethiekwijsgerige antropologie

In uw werk komt u zowel dilemma’s als normoverschrijdingen tegen. Bij dilemma’s is het vaak niet meteen duidelijk wat juist is om te doen. Bij normoverschrijdingen wél. Die liggen immers voor het oprapen! Maak in deze masterclass op een andere manier kennis met de rijke geschiedenis van de filosofie om uw eigen gedrag én dat van uw collega's te duiden en evalueren.

13 mei 2024
09:00 - 19:00
1495
12 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 1495
Inclusief : Alle studiematerialen; Uitgebreide lunches; Heerlijk diner; Overnachting en ontbijt.

Datum en locatie

13 mei 2024
09:00
14 mei 2024
19:00
Eerbeekseweg 6, 6971LB, Brummen
30 sep. 2024
09:00
01 okt. 2024
19:00
Broekhuizerlaan 2, 3956NS, Leersum
16 jan. 2025
09:00
17 jan. 2025
19:00
onkheer Doctor C.J. Sandbergweg 82, 3852PV, Ermelo

Beroepen

Anesthesioloog
12 Punten
ABAN
Arts
12 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
12 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
12 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
12 Punten
ABAN

Sprekers

Menno de Bree

Docent
Menno is filosoof. Hij werkt als medisch ethicus bij het UMCG en geeft geregeld lezingen. In zijn columns in het FD deelt Menno zijn kijk op het leven. Want de mens rommelt maar wat aan. Menno legt met zijn tegendraadse gedachten graag uit waarom wij – net als hij – worstelen met onderwerpen als leven en dood, ambitie en geluk.

Programma

Dag 1

Omschrijving

Zonden en deugden

Dat mensen niet altijd even rationeel handelen, en daarom soms ook geneigd zijn tot het kwade – dat weet iedereen. Maar … wat is dat kwade dan precies? En waarom is dat kwaad een kwaad? In deze tweedaagse masterclass richten we ons op één van de antwoorden die onze cultuur geeft op die vragen: het idee van de zeven hoofdzonden.

Volgens het klassieke lijstje is een leven dat wordt beheerst door wellust, hoogmoed, luiheid, vraatzucht, woede, hebzucht en jaloezie een twijfelachtig dieptepunt in het menselijk bestaan. Aan de ene kant lijkt dit lijstje wel aannemelijk. En is het ook praktisch bruikbaar. Je hoeft maar om je heen te kijken om te zien waar wellust, jaloezie en hoogmoed toe kunnen leiden.


Aan de andere kant lijkt het wat overdreven om bijvoorbeeld vraatzucht als een hoofdzonde te betitelen op één lijn met woede en hebzucht. Zijn er geen andere hoofdzonden denkbaar die eigenlijk beter in dit lijstje passen? En is het ook niet zo dat het najagen van je behoeften soms kan leiden tot prachtige resultaten, waar anderen ook wat aan hebben?


Normoverschrijdingen als vertrekpunt

Zowel dilemma's als normoverschrijdingen zijn in uw werk belangrijk en interessant. Toch gaat in trainingen vaak de meeste aandacht uit naar dilemma's. Niet zo verwonderlijk, omdat normoverschrijdingen in de regel inhoudelijk gezien niet zo interessant zijn om over na te denken. Wat er speelt en moreel gesproken niet deugt, ligt meestal wel voor de hand. Maar dat wil niet betekenen dat deze kwesties niet belangrijk of urgent zijn!

Normoverschrijdingen zijn dan ook het vertrekpunt in deze masterclass. Die liggen in de dagelijkse praktijk immers voor het oprapen. En als ze uit de hand lopen, zijn dit de kwesties die groots het nieuws halen. We gaan in deze masterclass niet inhoudelijk in op deze casuïstiek. We onderzoeken juist het interessante terrein waarin morele psychologie, wijsgerige antropologie, religie en wijsgerige ethiek samenkomen.

Brainfeed

info@brainfeed.nl
20, Homeruslaan, Zeist, 3707GS