Deze cursus is verlopen

Compassie Intensive voor Huisartsen & Medisch Specialisten

Hoe blijven zorg voor anderen en zelfzorg in balans?
compassiezelfcompassiezelfzorgmindfulnessnatuurvitaliteitbalansmindfulmindfullmindfullness

Deze 3-daagse geaccrediteerde bijscholing draagt bij aan een adequate omgang met stressvolle situaties in jouw beroepspraktijk en aan een juiste balans tussen zelfzorg en zorg voor anderen. Op een prachtige locatie in de natuur maak je intensief kennis met oefeningen voor ontwikkeling van open aandacht, (zelf)compassie en aandachtig communiceren en krijg je inzicht in de wetenschappelijke fundamenten van aandacht- en compassiegerichte interventies in de gezondheidszorg. De oefeningen zijn toegankelijk voor zorgprofessionals met uiteenlopende achtergronden en zijn in de medische beroepspraktijk toepasbaar. Je hebt 6 uur per dag les en het programma is zo ingericht dat er veel tijd is om verder in de verstilling te gaan, aandacht te hebben voor zelfzorg en om alles wat je leert en waar je inzicht in krijgt te verwerken en te laten zakken. In de omgeving kan je prachtige wandelingen maken.

1275
In aanvraag
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 1275
Inclusief : Overnachtingen, eten en studiemateriaal

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
Accreditation in aanvraag
ABC1
Huisarts
Accreditation in aanvraag
ABC1
Physician Assistant
Accreditation in aanvraag
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
Accreditation in aanvraag
ABC1

Sprekers

Erik van den Brink

Psychiater-psychotherapeut
Erik van den Brink (1959) studeerde geneeskunde in Amsterdam, specialiseerde zich in psychiatrie in Engeland en werkte vanaf 1995 tot zijn pensionering (1 januari 2021) als psychiater-psychotherapeut in de ambulante ggz in Nederland. Hij schoolde zich onder meer in Solution Focused Therapy, Acceptance & Commitment Therapy, Compassion Focused Therapy en ontwikkelde zich tot mindfulnesstrainer bij internationaal vooraanstaande docenten. Hij was onder meer werkzaam bij het Centrum Integrale Psychiatrie van Lentis te Groningen en Het Behouden Huys, een psycho-oncologisch centrum te Haren. Erik was een pionier in mindfulness-based en compassiegericht werken in de ggz. Hij traint al zo’n 15 jaar zorgprofessionals op dit gebied en is een veelgevraagd docent en supervisor in binnen- en buitenland. Samen met Frits Koster ontwikkelde hij Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL), een verdiepingstraining als vervolg op een basistraining in mindfulness. Hun boeken Compassievol leven (voor professionals met uitgebreide wetenschappelijk referenties; Van den Brink & Koster, 2016) en Compassie in je leven (een hulpboek voor breed publiek; Koster en Van den Brink, 2019) verschenen in meerdere talen. Empirisch onderzoek naar MBCL verschijnt in toenemende mate (voor recente updates, zie Van den Brink & Koster 2021a, 2021b) en Rhoda Schuling (2021) promoveerde onlangs op MBCL bij terugkerende depressie. Website www.mbcl.nl.

Barbara Doeleman-van Veldhoven

Oprichter en directeur BFC Compassionate Care & Mindful Medicine
Barbara Doeleman-van Veldhoven is internationaal expert op het gebied van interventies en trainingen voor zorg & organisatie die ingebed zijn in de principes van mindfulness en compassie. Barbara’s achtergrond maakt dat zij een brug kan slaan tussen organisatiedynamiek, zorg, contemplatieve tradities, mindfulness, compassie en wetenschappelijke toepassingen van mindfulness-based programs. Barbara is een veelgevraagd spreker op congressen. Zij begeleidt leiders en teams in de zorg bij het creëren van meer compassievolle culturen en geeft geaccrediteerde bijscholingen; m.n. aan huisartsen en medisch specialisten. Barbara is oprichter en directeur van BFC Compassionate Care & Mindful Medicine (BFC Mindfulness & Compassie): www.ccmm.care Zij werkt onder andere samen met De Academie voor Medisch Specialisten, Federatie Medisch Specialisten, VvAA, DJS, Amsterdam UMC, ESHPM en The King’s Fund.

Doelen

Inzicht verkrijgen in de wetenschappelijke fundamenten van op mindfulness en compassie gerichte interventies in de gezondheidszorg.
Leren om beter voor jezelf te zorgen in de hectiek van de (para)medische beroepspraktijk en daarmee jouw persoonlijke professionele functioneren verstevigen.
Leren om principes van mindfulness en compassie toe te passen in interpersoonlijke communicatie met patiënten en collega’s (en natuurlijk ook buiten de grenzen van de professionele setting).

Programma

Omschrijving

Compassie is het hart van goede en humane zorg, daar is eigenlijk iedereen het wel over eens. Echter de afgelopen jaren is -onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek- steeds meer helder geworden hoe krachtig en heilzaam compassie écht is: voor de patiënt en diens herstel of kwaliteit van leven, maar ook voor het werkplezier en de veerkracht van de zorgprofessional. De meeste mensen die in de zorg werken, doen dit vanuit compassie, toch komt compassie regelmatig onder druk te staan: door omstandigheden van hoge werkdruk én door persoonlijke patronen. Het mooie is dat wij mensen compassie kunnen trainen en onderhouden, omdat het bestaat uit vaardigheden.


Jij geeft de hele dag en hoe zorg jij voor jezelf?

Deze 3-daagse geaccrediteerde bijscholing draagt bij aan een adequate omgang met stressvolle situaties in jouw beroepspraktijk en aan een juiste balans tussen zelfzorg en zorg voor anderen. Op een prachtige locatie in de natuur maak je intensief kennis met oefeningen voor ontwikkeling van open aandacht, (zelf)compassie en aandachtig communiceren en krijg je inzicht in de wetenschappelijke fundamenten van aandacht- en compassiegerichte interventies in de gezondheidszorg. De oefeningen zijn toegankelijk voor zorgprofessionals met uiteenlopende achtergronden en zijn in de medische beroepspraktijk toepasbaar.

Je hebt 6 uur per dag les en het programma is zo ingericht dat er veel tijd is om verder in de verstilling te gaan, aandacht te hebben voor zelfzorg en om alles wat je leert en waar je inzicht in krijgt te verwerken en te laten zakken. In de omgeving kan je prachtige wandelingen maken.


VOOR WIE?

Deze nascholing is bedoeld voor huisartsen, medisch specialisten en andere zorgprofessionals als verpleegkundig specialisten, die kwaliteiten van aandacht, focus, zelfbewustzijn, opmerkzaamheid en (zelf)compassie verder willen ontwikkelen in het belang van persoonlijke veerkracht en werkplezier én ten behoeve van hoogwaardige patiëntenzorg.

“I will attend to my own health, well-being, and abilities in order to provide care of the highest standard.”

Artseneed

World Medical Association, 2017


WAT GA JE LEREN?

Ingebed in wetenschappelijke kaders kom je meer te weten over de wetenschappelijke fundamenten van aandacht- en compassiegerichte interventies in de gezondheidszorg en je maakt intensief kennis met oefeningen voor ontwikkeling van milde aandacht, (zelf)compassie en aandachtig communiceren.

Training in opmerkzaamheid en (zelf)compassie draagt in positieve zin bij aan de fysieke, mentale en relationele gezondheid. Bij zorgverleners is een duidelijk positief verband aangetoond tussen enerzijds het vermogen tot aandachtig aanwezig zijn en (zelf)compassie en anderzijds welbevinden, veerkracht, werktevredenheid, teamcommunicatie, empathisch vermogen en de kwaliteit van de geleverde zorg. Bovendien blijkt uit reviews van studies onder zorgverleners dat deze eigenschappen trainbaar zijn.


BFC Compassionate Care & Mindful Medicine

Wij geloven dat de belangrijkste interventie in de zorg bestaat uit de mens; zowel in leiderschap, als in teamwerk als in het (para)medisch handelen. Bewustzijn, medemenselijkheid, echt kunnen luisteren en helder en compassievol kunnen communiceren liggen aan de basis van kwalitatief hoogwaardige zorg en effectief leiderschap en teamwerk. Deze kwaliteiten kunnen wij als mens ons hele leven verder ontwikkelen en dragen bij aan persoonlijke veerkracht, werkplezier, goede samenwerking en innovatie. Om deze beroepsoverstijgende competenties te verstevigen en verdiepen bieden wij geaccrediteerde bij- en nascholingen, workshops, meerdaagse leiderschapstrainingen én beiden wij teams en vakgroepen begeleiding in company. Al ons werk is ingebed in wetenschappelijke evidentie. Al jaren zijn wij vaste samenwerkingspartner en leverancier van o.a.: Federatie Medisch Specialisten, De Academie Medisch Specialisten, Arts & Leefstijl, Amsterdam UMC, De Jonge Specialist, Netwerk Chronische Pijn, Maastricht UMC, The King’s Fund, Erasmus Centrum voor Zorgbestuur, Erasmus School of Health Policy and Management.
info@ccmm.care
0650522671
123, Laan van Niftarlake, Tienhoven, 3612BR