Deze cursus is verlopen

Suïcidepreventietraining ggz

Speciaal voor ggz-professionals
Suïcidesuïcidepreventiesuïciderisicoggzggz-professionals

Als ggz-professional kun je mensen ontmoeten die mogelijk suïcidale gedachten hebben. Deze suïcidepreventietraining ggz is een vaardigheidstraining en ondersteunt zorgprofessionals in de ggz zo goed als mogelijk om te gaan met suïcidaal gedrag van hun cliënten. De training richt zich op de concrete toepassing van de belangrijkste aanbevelingen uit de Multidisciplinaire Richtlijn diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag. We verzorgen de training in samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie.

375
0-8 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 375

Beroepen

Cliëntenvertrouwenspersonen WZD
Accreditation in aanvraag
Registerpl
Cliëntondersteuner
Accreditation in aanvraag
Registerpl
Gezinshuisouder
Accreditation in aanvraag
Registerpl
GGZ-agogen
Accreditation in aanvraag
Registerpl
Jeugdzorgwerker
8 Punten
SKJ
Omschrijving

Inhoud

Binnen de ggz is veel vraag naar training op het gebied van suïcidepreventie. Zorgprofessionals willen zo goed mogelijk toegerust zijn in het omgaan met suïcidaal gedrag van hun cliënten. Daarom heeft 113 Zelfmoordpreventie de Suïcidepreventietraining ggz ontwikkeld. De training is tot stand gekomen op basis van de vraag en input van zorgprofessionals, de ‘Multidisciplinaire richtlijn diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag’, het handboek ‘Suïcidaal gedrag bij jongeren’ en het didactisch trainingsmodel van Karin de Galan.

 

Het programma is opgebouwd uit vier onderdelen:

  • Onderdeel 1: Redenen van wanhoop: contact maken en behouden
  • Onderdeel 2: Met plezier je werk blijven doen: professionele nabijheid en zelfzorg
  • Onderdeel 3: Redenen om te leven en samenwerken met naasten
  • Onderdeel 4: Vergroten van de veiligheid: gebruik van een veiligheidsplan

Elk onderdeel volgt dezelfde opbouw:

  • Pijn en vertrouwen: wat zijn lastige situaties? Waar zit de ‘pijn’? Ervaren dat je hier invloed op kan hebben
  • Uitleg theorie
  • Checklist: het medicijn voor de lastige situatie/pijn, een praktisch recept
  • Oefenen checklist ahv eigen ingebrachte casus

De training duurt een dag en een groot deel bestaat uit het oefenen in tweetallen. Uitgangspunt is dat de kennis direct toepasbaar is in de praktijk. De nadruk ligt op het leren aan de hand van praktijkcasussen en oefeningen voor het trainen van basisvaardigheden in contact maken, zelfzorg voor medewerkers, het samenwerken met naasten en het gebruik van een veiligheidsplan. Tijdens de bijeenkomst wisselen de deelnemers theorie, oefening en feedback af. Er is veel ruimte voor interactie en het uitwisselen van ervaringen om de betrokkenheid van- en uitwisseling tussen deelnemers te vergroten. Er is aandacht voor leren op de gewenste competenties en attitudes van de deelnemers. Binnen een aantal onderdelen kunnen deelnemers kiezen welke vaardigheden de meeste prioriteit hebben. Zo sluit de training zo goed mogelijk aan op de aanwezige competenties en is er veel ruimte voor eigen leerwensen.


We verzorgen de training in samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie. De training is de vervanging van de verouderde Pitstop training die tot drie jaar geleden door 113 werd aangeboden. Mocht je die training gedaan hebben ben je ook van harte welkom om deze nieuwe training met de laatste wetenschappelijke inzichten te volgen. 113 geeft zelf ook voorlichting over suïcidepreventie.

RINO Groep Utrecht

infodesk@rinogroep.nl
0302308450
6, Oudenoord, Utrecht, 3511BS