Deze cursus is verlopen

Leefstijlinterventies bij spier- en peesblessures

spierenfysiotherapieblessureblessurespeespeesblessuresleefstijlinterventiesleefstijlleefstijlinterventie

Van veel spier- en peesblessures zijn de risicofactoren bekend en daarvan zijn meerdere leefstijlgerelateerd. Maar in de opleidingen tot (sport)fysiotherapeut is dit dikwijls onderbelicht. Wil jij je cliënten helpen om zelfredzaam klachtenvrij te worden en dat op een duurzame manier? Reserveer dan je plek!

485
17 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 485
Inclusief : Lunch

Beroepen

Fysiotherapeut
17 Punten
KRF

Sprekers

Jaap Wonders

expert
Ik ben Jaap Wonders en werk sinds 2009 als fysiotherapeut. In de jaren daarna heb ik mij gespecialiseerd als MSc. revalidatiewetenschapper, manueel therapeut en sportfysiotherapeut. Al sinds lange tijd ben ik geïnteresseerd in gezondheid in de breedste zin van het woord. In de jaren die ik als fysiotherapeut werk heb ik leefstijl geïntegreerd in mijn behandelingen en daarmee goede resultaten geboekt. Ik heb al jaren zelf veel verdieping gezocht in het onderwerp leefstijl en gezondheid. Zo heb ik een jaar in Singapore mogen werken waar ik veel geleerd heb op het vlak van de integratie tussen leefstijl en fysiotherapie. In de lente van 2020 heb ik een opleiding tot leefstijlcoach afgerond en heb ik leefstijltherapie in ons Sport Medisch Centrum (SMC Rijnland Fysiotherapeuten) uitgerold. Ook heb ik tijdens de coronaperiode in samenwerking met de Universiteit Leiden wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd met als onderwerp leefstijl en welzijn wat inmiddels gepubliceerd is in het internationale peer-reviewed tijdschrift Frontiers in Psychology. Daarnaast heb ik een afstudeerscriptie begeleid waarin we onderzocht hebben wat de relaties is tussen peesklachten en leefstijlfactoren onder onze patiënten en heb ik zelf een wetenschappelijk artikel geschreven over leefstijlinterventies bij peesklachten. Deze scholing sluit perfect aan bij mijn werkzaamheden in de fysiotherapiepraktijk.
Omschrijving

Leefstijlinterventies bij spier- en peesblessures

Spier- en peesblessures zijn veelvoorkomend bij sporters en niet-sporters. Denk daarbij aan tendinopathieën en spierrupturen, wat veelal voor een langdurig herstel vergt. Van veel spier- en peesblessures zijn de risicofactoren bekend en daarvan zijn meerdere leefstijlgerelateerd. Zo is bijvoorbeeld het hebben van overgewicht een risicofactor voor het ontstaan van peesklachten en is slecht slapen een risicofactor voor het krijgen van spierblessures. Naast de leefstijlgebonden risicofactoren kennen we ook herstelbelemmerende en herstelbevorderende factoren. Van deze factoren die het herstel kunnen vertragen of bespoedigen hebben er ook meerdere een directe relatie met leefstijl. Denk daarbij aan het voorbeeld van hoe voeding en beweging invloed hebben op het herstel van spier- en peesblessures.


Doelstelling scholing

In deze tweedaagse cursus duiken we in de wetenschappelijke literatuur omtrent leefstijlfactoren en de relatie met spier- en peesblessures. Je leert de leefstijlgebonden risicofactoren en herstelfactoren van diverse spier- en peesblessures herkennen en je leert tevens om ze in kaart te brengen op een evidence-based-practice manier. De volgende stap in de scholing is om leefstijlinterventies aan te kunnen bieden aan patiënten met spier- en peesblessures. Met deze leefstijlinterventies kun je het herstelproces bevorderen en zodoende invloed uitoefenen op de blessure. De leefstijlinterventies zijn perfect in te zetten naast de al meer bekende therapieën zoals oefentherapie en hands-on interventies. Naast een wetenschappelijk theoretisch deel besteden we ruim de tijd aan casuïstiek om op een praktische manier te leren hoe deze leefstijlinterventies effectief in te zetten zijn in de praktijk. Wil jij ook verdieping wat betreft kennis en kunde op het gebied van leefstijlinterventies voor specifieke patiëntengroepen waar je de volgende werkdag al meteen mee aan de slag kunt? Dan is deze scholing echt iets voor jou.

The Health Fundament

info@thehealthfundament.nl
31621929360
11, Veeartsenijstraat, Utrecht, 3572BT