Cursus ‘Het belang van een goede fysieke leefomgeving in de ouderenzorg’

Het belang van een goede fysieke leefomgeving in de ouderenzorg voor dementie en de rol van de ergotherapie.
ergotherapieouderenzorgouderenouderen met dementiedementiegoede fysieke leefomgeving

De Ergo Academie organiseert in samenwerking met Tjitske Zuidema (Buro Hagelslag, ergotherapie en interieuradvies) en Frouck de Boer (Visio Zicht op Toegankelijkheid) een cursusdag ‘Het belang van een goede fysieke leefomgeving in de ouderenzorg voor dementie en de rol van de ergotherapie bij Ergotherapie Nederland in Utrecht.

15 mei 2024
09:00 - 17:00
585
In aanvraag
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 585
Kortingen
€ 120
Alleen voor leden

Datum en locatie

15 mei 2024
09:00
17:00
Orteliuslaan 750, 3528BB, Utrecht

Beroepen

Ergotherapeut
Accreditation in aanvraag
EN

Sprekers

Frouck de Boer

Docent
Frouck de Boer is ergotherapeut en (senior) adviseur Toegankelijkheid bij Visio Zicht op Toegankelijkheid (VZoT). Frouck heeft 15 jaar in de revalidatie en ouderenzorg gewerkt en heeft 8 jaar geleden de overstap gemaakt naar adviseurswerk, met als missie ‘de wereld zo zichtbaar en begrijpelijk mogelijk te maken’. Zij adviseert gemeenten, overheden, universiteiten en zorginstellingen over (visuele) toegankelijkheid. Met het landelijke team VZoT werkt ze samen met ervaringsdeskundigen. Ondanks het grote aantal mensen met een beperking is de samenleving nog niet zo ingericht dat iedereen onbeperkt mee kan doen. Dat moet anders!

Tjitske Zuidema

Docent
Tjitske heeft een bureau voor ergotherapie –en interieuradviezen. Ergotherapie gericht op volwassen en ouderen doet ze vanuit haar 1e lijn praktijk in Zuidoost Friesland. Als interieuradviseur adviseert ze woning coöperaties en woonzorglocaties voor mensen met dementie om te komen tot een dementievriendelijke leefomgeving. Haar adviezen kunnen bestaan uit het schrijven van een P.V.E. dementievriendelijk wonen, het afnemen van woonscan of het geven van interieuradviezen.

Doelen

Na deze cursus is de deelnemer op de hoogte:

Waarom het belangrijk is om rekening te houden met het hebben van een beschadigd brein tijdens het ontwerpen/inrichten van een leefruimte.
Welke valkuilen je kunt verwachten bij een beschadigd brein in relatie tot de inrichting van een ruimte.
Hoe ze aan kunnen sluiten bij de behoefte van de bewoners met een beschadigd brein bij het ontwerpen en inrichten.
Wat de basisontwerpprincipes zijn voor het dementievriendelijk inrichten.
Omschrijving

Waarom deze scholing?

Een prettige fysieke omgeving verhoogt de kwaliteit van leven, een mens met dementie is afhankelijk van zijn omgeving. In een ongunstige omgeving zie je meer ziekteverschijnselen, in een gunstige omgeving minder. Ziekteverschijnselen uiten zich in bepaald gedrag en worden beïnvloed door stress. Stress komt vaak vanuit de omgeving. Wanneer je de stressvolle omgeving verandert in een mindere stressvolle omgeving zie je ook het gedrag van een bewoner ten positieve veranderen.

Tijdens deze cursusdag gaan we bovengenoemde punten bespreken en met de kennis over prikkelverwerking, waarnemingsstoornissen, neurologie en ergonomie nemen we jullie mee hoe dit in de praktijk gerealiseerd kan worden. Je krijgt meer zicht in de behoefte aan een omgeving die zo eenduidig, voorspelbaar en leesbaar mogelijk is.

Bewustwording van het belang van ontwerpen vanuit het perspectief van de gebruiker.  

Vereniging Ergotherapie Nederland

en@ergotherapie.nl
0302628356
750, Orteliuslaan, Utrecht, 3528BB