CME-Online 'Bacteriële huidinfectie: van krentenbaard tot furunkel', cursus voor apothekers

huid

De huid is het grootste orgaan van het lichaam. De huid beslaat bij een volwassene een oppervlakte van 1,5-2 m2 en weegt (inclusief onderhuids bindweefsel) 15-20 kg. De huid beschermt het lichaam tegen invloeden van buitenaf (schadelijke stoffen, micro-organismen, ultraviolet licht) en zorgt voor handhaving van de lichaamstemperatuur en evenwichtige verdeling van lichaamsvocht. Huidinfecties kunnen pathogenetisch worden ingedeeld in bacterië...

Gratis
2 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Gratis
Opmerking :per abonnement

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 60 %
Samenwerken 20 %
Communicatie 20 %
Omschrijving

Omschrijving

De huid is het grootste orgaan van het lichaam. De huid beslaat bij een volwassene een oppervlakte van 1,5-2 m2 en weegt (inclusief onderhuids bindweefsel) 15-20 kg. De huid beschermt het lichaam tegen invloeden van buitenaf (schadelijke stoffen, micro-organismen, ultraviolet licht) en zorgt voor handhaving van de lichaamstemperatuur en evenwichtige verdeling van lichaamsvocht.

Huidinfecties kunnen pathogenetisch worden ingedeeld in bacteriële huidinfecties, mycotische huidinfecties, virale huidinfecties en parasitaire huidinfecties.

Deze cursus behandelt de bacteriële huidinfecties. De bacteriële huidinfecties worden onderverdeeld in oppervlakkige en diepe huidinfecties. Het voert te ver om alle verschillende huidinfecties te behandelen en daarom is in deze cursus een selectie gemaakt van de meest voorkomende bacteriële huidinfecties die medicamenteus kunnen worden behandeld. Er wordt hierbij uitgegaan van de richtlijnen van de meest recente NHG-Standaard Bacteriële huidinfecties uit 2017.

Na bespreking van de pathofysiologie van de huid en de pathogenese, komen de kenmerken van de verschillende aandoeningen en hun behandeling in de praktijk aan de orde. Uiteraard komt ook uw rol als apotheker aan bod.

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus kunt u:

  • de pathofysiologie van de huid beschrijven
  • de pathogenese van bacteriële huidinfecties toelichten
  • de verschillende oppervlakkige en diepe infecties herkennen
  • de diverse behandelmogelijkheden van bacteriële infecties onderscheiden
  • advies geven over preventieve maatregelen om bacteriële infecties te voorkomen


CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ