• share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Begeleiding bij rouw

  Patiënten die rouwen; u hebt er – vaak zonder het te weten – misschien wel dagelijks mee te maken. Een rouwproces is namelijk vaak een onzichtbaar en ondoorgrondelijk proces dat vele jaren in beslag neemt. Veel mensen ontwikkelen, in meer of mindere mate, somatische klachten in hun rouwproces waarmee ze bij u als huisarts kunnen komen. Het koppelen van die somatische klachten aan signalen van rouw, ook lange tijd na een verlies, vraagt veel van u. Zeker omdat u dat in de korte tijd die u met de patiënt in de spreekkamer hebt, moet doen. Om deze signalen te herkennen, u zich bewust te zijn van hoe een rouwproces zich in de tijd ontwikkelt, wat de signalen zijn van gecompliceerde rouw en wanneer u extra hulp moet inschakelen, is deze nascholing ontwikkelt.

  add 3.0 punten
  euro_symbol € 165.00
  access_time 16:00 - 20:00

  € leden 165 euro niet-leden 310 euro aios 85 euro

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  13-02-2020 16:00 - 20:00 Utrecht
  05-03-2020 16:00 - 20:00 Nootdorp
  05-11-2020 14:00 - 20:00 Utrecht
  description

  Omschrijving

  Als huisarts draagt u zorg voor patiënten die stervende zijn en hun naasten. Begeleiden in de palliatieve fase betekent voor veel naasten de start van een rouwproces. Voor mensen die heel plotseling geconfronteerd worden met de dood van een dierbare verloopt een rouwproces wezenlijk anders. De trainer neemt u mee door het veld van rouw in al zijn facetten en besteedt daarbij extra aandacht aan kinderen en jong volwassenen en we onderzoeken ook hoe de grootste religies in ons land met de dood en rouw omgaan.  


  Deze nascholing biedt theoretische kennis, praktische tips en veel praktijkervaringen die de theorie onderschrijven. Tevens is er ruimte voor eigen casuïstiek. Lees meer over deze cursus in het artikel 'Uw rol als huisarts bij rouwverwerking'.

  list

  Programma

  Hanneke van de Plassche combineert haar werk als stervensbegeleider, uitvaartbegeleider en rouwbegeleider met haar werk als trainer/coach. Haar drijvende kracht? Werken voor en met mensen. Ze traint professionals die zich in het veld van overlijden en uitvaart begeven. Het stelt haar in staat om voor stervenden en nabestaanden een klimaat te creëren waarbij ze naast verdriet ook betrokkenheid, kundige begeleiding en advies ervaren. In 2018 verscheen bij uitgeverij Lannoo haar boek ‘Rouwe kost; een handreiking bij overlijden en rouw’.

  gps_fixed

  Leerdoelen

  • U krijgt handvatten voor het signaleren van en handelen bij rouw en het herkennen van een verstoorde rouwontwikkeling
  • U kent de verschillen in het rouwproces tussen een verwacht en een onverwacht overlijden
  • U bent op de hoogte van het specifieke rouwproces van kinderen
  • U bent op de hoogte van verschillende (cultureel bepaalde) rituelen rondom overlijden en rouw
  business

  Organisatie

  business Landelijke Huisartsen Vereniging
  mail_outline academie@lhv.nl
  place Mercatorlaan 1200 3528 BL Utrecht Nederland

  De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) behartigt de belangen van bijna 11.000 huisartsen en huisartsen in opleiding in Nederland en ondersteunt de leden individueel en collectief. Via de LHV Academie biedt de LHV praktische en geaccrediteerde nascholing aan, voor u en uw team. De LHV Academie heeft een zeer uitgebreid aanbod, zowel voor starters als voor ervaren huisartsen en behandelen onderwerpen die u helpen bij uw praktijkvoering en -organisatie. U hoeft bovendien niet ver te reizen, want we verzorgen nascholingen in het hele land, dus ook bij u in de buurt.

  Alle cursussen van deze organisatie
  keyboard_arrow_up