Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • "Euthanasie bij psychiatrie" (Vervolgmodule)

  Deze nascholing is een vervolg op 'Euthanasie in de praktijk' of voor artsen die al ervaring hebben met het uitvoeren van euthanasie. Euthanasie bij psychiatrie is een actueel thema, dat om een zeer genuanceerde benadering vraagt. Het is een hardnekkig misverstand dat een patiënt terminaal moet zijn om voor euthanasie in aanmerking te komen. De euthanasiewet zegt niets over de levensverwachting van de patiënt. Ook een euthanasieverzoek van een patiënt met een psychiatrische aandoening, die nog vele jaren zou kunnen leven, kan worden gehonoreerd. Centraal staat dat het verzoek vrijwillig en weloverwogen is en het lijden ondraaglijk en uitzichtloos. Als een terminaal zieke patiënt om euthanasie verzoekt, ligt het meestal voor de hand dat deze voorwaarden vervuld zijn, maar voor patiënten met een psychiatrische stoornis is dat in de praktijk niet zo objectief toetsbaar.

  add 4.0 punten
  euro_symbol € 100.00
  access_time 15:30 - 20:00

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  24-09-2019 15:30 - 20:00 Amsterdam
  15-10-2019 15:30 - 20:00 Hoogeveen
  28-11-2019 15:30 - 20:00 Eindhoven
  11-12-2019 15:30 - 20:00 Amersfoort
  description

  Omschrijving

  In hoeverre is een psychiatrische patiënt in staat om zijn eigen wil te formuleren? Hoe uitzichtloos is de toestand van een psychiatrische patiënt die lichamelijk in staat is om misschien nog tientallen jaren te leven? Wanneer overschrijdt psychisch lijden de grens van het verdraagbare? Hoeveel medicatie en therapieën moet een psychiatrische patiënt al geprobeerd hebben vooraleer kan besloten worden dat het lijden niet gelenigd kan worden? Is een euthanasieverzoek ongeldig als een patiënt verdere behandeling weigert? Wat zijn de beslismomenten in een euthanasietraject bij psychiatrie en hoe is dit wettelijk geregeld?

  gps_fixed

  Leerdoelen

  Na deze scholing is uw kennis over de wettelijke kaders bij psychiatrie up to date, maar hebt u ook uw eigen mening/ houding t.a.v. euthanasie bij psychiatrie kunnen nuanceren èn aanscherpen. De specifieke aandachtspunten bij euthanasie bij psychisch lijden worden besproken. U heeft voldoende inzicht en praktijkkennis om zelf euthanasievragen bij psychiatrie aan te nemen, te beoordelen en waar relevant uit te voeren.

  business

  Organisatie

  business Expertisecentrum Euthanasie
  mail_outline administratie@levenseindekliniek.nl
  place Eisenhowerlaan 104 2517 KL Den Haag
  keyboard_arrow_up