Geneesmiddelen in het verkeer

verkeerverkeersdeelnamegeneesmiddelengeneesmiddelmedicijnenmedcijnmedicatie

Apotheekteams en andere zorgverleners in de eerste lijn en GGZ leren tijdens deze incompany-training hoe ze patiënten optimaal kunnen voorlichten over geneesmiddelen die het rijgedrag beïnvloeden.

1525
0-4 Punten
Nascholing
Incompany

Prijzen

Regulier € 1525

Beroepen

Ambulancechauffeur
Accreditation in aanvraag
Register Z
Apotheker
Accreditation in aanvraag
OA, ZA
Apotheker - Openbare Farmacie
Accreditation in aanvraag
OA
Apotheker - Ziekenhuisapotheker
Accreditation in aanvraag
ZA
Apothekersassistent
3.5 Punten
KABIZ
Omschrijving

In Nederland zijn naar schatting jaarlijks 33 tot 66 verkeersdoden toe te schrijven aan het gebruik van geneesmiddelen. Veel patiënten zijn zich onvoldoende of niet bewust van de risico's van rijden onder invloed van geneesmiddelen. Meer dan de helft van de gebruikers past zijn rijgedrag niet aan naar aanleiding van verkregen informatie. Daarnaast is de gebruiker zich vaak niet bewust van de mogelijke juridische consequenties. Artsen en apothekers hebben - conform de WGBO - de plicht en verantwoordelijkheid hun patiënten goede en duidelijke informatie te geven over de mogelijke nadelen van de voorgeschreven geneesmiddelen. Daarnaast moeten ze - indien relevant - mogelijke alternatieven bieden.


Om de zorgverleners te ondersteunen in het geven van informatie en alternatieven heeft de KNMP de Contra-indicatie Verkeersdeelname ontwikkeld, met specifieke adviezen per geneesmiddel. Artsen, apothekers en hun assistenten kunnen patiënten op basis van deze adviezen helder en correct adviseren. Daarvoor is het wel nodig dat deze zorgverleners voldoende kennis hebben van de adviezen en juridische aspecten. Ook moet voor hen duidelijk zijn hoe men de adviezen duidelijk kan communiceren naar de patiënt en welke alternatieven ze kunnen bieden.

Instituut Verantwoord Medicijngebruik

info@ivm.nl
0888800400
11, Churchilllaan, Utrecht, 3527GV