Deze cursus is verlopen

Ontdek 13 november wat de sportarts voor uw patiënten kan betekenen

Op dinsdag 13 november a.s. organiseert het KNMG District V een klinische avond met als onderwerp: Sportgeneeskunde Sinds 1 juli 2014 is sportgeneeskunde een erkend medisch specialisme, waarbij de aandacht wordt gevestigd op de fysieke belastbaarheid van mensen in relatie tot sport en bewegen. Sportgeneeskunde strekt verder dan alleen de wereld van (top)sporters. Wist u bijvoorbeeld dat sportartsen ook patiënten met chronische aandoeningen...

Gratis
2 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Gratis

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
11 Nov 2018
28 Feb 2021
2 Punten
ABC1
Huisarts
11 Nov 2018
28 Feb 2021
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
11 Nov 2018
28 Feb 2021
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
11 Nov 2018
28 Feb 2021
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 100 %
Omschrijving

Omschrijving

Op dinsdag 13 november a.s. organiseert het KNMG District V een klinische avond met als onderwerp:

Sportgeneeskunde

Sinds 1 juli 2014 is sportgeneeskunde een erkend medisch specialisme, waarbij de aandacht wordt gevestigd op de fysieke belastbaarheid van mensen in relatie tot sport en bewegen. Sportgeneeskunde strekt verder dan alleen de wereld van (top)sporters. Wist u bijvoorbeeld dat sportartsen ook patiënten met chronische aandoeningen kunnen begeleiden bij het inzetten van sport tijdens het ziekteproces? Om meer inzicht te krijgen in de werkzaamheden van sportartsen, zal er tijdens de klinische avond een introductie in de wereld van sportgeneeskunde worden gegeven. Na deze introductie is hopelijk duidelijk wanneer er verwezen kan worden en op welke gebieden de sportarts meerwaarde kan bieden.

Blessures van het bewegingsapparaat zijn een belangrijk onderdeel van de sportgeneeskunde. Iets wat in de 1e lijn ook veel terugkomt zijn overbelasting blessures van de schouder. Waar de NHG-standaard stopt bij glenohumerale of subacromiale problemen, gaan we deze avond dieper in op de schouder. Welke schouderproblemen komt de sportarts tegen en hoe gaat hij hiermee om? Is er nog meerwaarde van aanvullende fysisch diagnostische testen?

Als laatste zal er ingegaan worden op een stukje inspanningscapaciteit. Een belangrijk onderdeel in de sportgeneeskunde, waarop veel sportmedische adviezen berusten. Een stukje diepgang over inspanningsfysiologie zal u meer inzicht geven over de processen in het lichaam tijdens training. Bovendien is hierna duidelijker hoe sportartsen de balans tussen belasting en belastbaarheid bepalen.

Programma

19.30 uur Ontvangst met koffie en thee

20.00 uur Balans in de sportgeneeskunde, drs. M. (Michael) van der Werve, sportarts in het Alrijne Ziekenhuis

20:40 uur De schouder, drs. M.J.M. (Maarten) Verschure, sportarts in het Alrijne Ziekenhuis

21:20 uur Trainingsleer, drs. H.J. (Dieke) Kok, sportarts in het Alrijne Ziekenhuis

22.00 uur Afsluiting met borrel en luxe hapjes

KNMG Districten

congresbureau@fed.knmg.nl
20051, Postbus, UTRECHT, 3502LB