Deze cursus is verlopen

De Borderline patiënt – een achtbaan van emoties

Alles wat u moet weten over Borderline, de mensen die eraan lijden en hoe hiermee om te gaan.
borderlineborderline persoonlijkheidsstoornisBPSverzekeringsartsbedrijfsartsverpleegkundigenarboverpleegkundigejuridische spelregelssociaal medisch verpleegkundigeadvocaten

De maatschappelijke impact van BPS is groot. Inzicht in BPS en de mensen die hieraan lijden is van groot belang. Deze dag geeft u: herkenning van de patholgie en eventuele comorbiditeit, invloed op de complexe dynamiek rondom conflicten, beïnvloeding van beoordeling op uw vakgebied en de belangrijkste behandelvormen. Welke voorkomende problemen treft u aan in de communicatie met mensen die aan BPS lijden?

595
In aanvraag
Reguliere nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 595

Beroepen

Arts beleid en advies KNMG
Accreditation in aanvraag
ABSG
Arts indicatie en advies KNMG
Accreditation in aanvraag
ABSG
Arts infectiebestrijding KNMG
Accreditation in aanvraag
ABSG
Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde KNMG
Accreditation in aanvraag
ABSG
Arts maatschappij en gezondheid
Accreditation in aanvraag
ABSG

Sprekers

Dr. T.J. van den Heuvel

psycholoog/psychotherapeut, afdeling Psychiatrie Radboudumc, Nijmegen
Omschrijving

Mensen met een Borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) vertonen onder druk vaak zeer emotioneel en grillig gedrag dat voor anderen moeilijk te begrijpen en hanteren is. Zij komen dan ook vaker dan anderen in problemen door overmatig emotioneel, impulsief, destructief en/of sociaal inadequaat gedrag. In Nederland hebben naar schatting 250.000 mensen een ernstige vorm van BPS. Mildere vormen komen veel meer voor. De impact van deze problematiek is zo groot dat de kosten in maatschappelijk opzicht zeer hoog oplopen. Behalve in de GGZ zijn mensen met BPS veel geziene cliënten in maatschappelijk werk en schuldhulpverlening, bij politie, justitie en UWV, in de gespecialiseerde thuiszorg en (als ouders) in de jeugdzorg. U zult ze in uw werk dan ook zeker tegenkomen.


Naast problemen in de directe omgang, is het vaak erg moeilijk een goed beeld te krijgen van betrouwbaarheid en intenties. Om hier beter mee om te kunnen gaan, is inzicht in BPS en de mensen die eraan lijden van groot belang. Hoe herkent u de pathologie en eventuele comorbiditeit? Hoe is BPS van invloed op de complexe dynamiek rondom conflicten? Hoe beïnvloedt BPS het oordeel over bv. toerekenbaarheid, belastbaarheid en arbeidsongeschiktheid? Wat zijn de belangrijkste behandelvormen en welke factoren beïnvloeden het succes ervan?


En, niet in de laatste plaats, hoe zorgt u dat u niet ook zelf verstrikt raakt in de complexe omgang met mensen met BPS? We gaan in op de meest voorkomende problemen in de communicatie en verklaren deze uit de achterliggende problematiek. U leert de vele valkuilen ontwijken en adequaat communiceren bij oplopende emoties.


Deze dag biedt inzicht, praktische informatie, duidelijke voorbeelden en veel ruimte om uw eigen ervaringen in te brengen.




SCEM

Wij willen professionals helpen de zorg te verbeteren. En daarom ontwikkelen en organiseren we (na)scholingsprogramma’s. Programma’s die je terugvoeren naar de gemeenschappelijk kern waarin we elkaar vinden; namelijk de patiënt. Geïnteresseerd in onze nascholingen, vul het formulier Houd mij op de hoogte in op www.scem.nl
scem@scem.nl
0345576642
6, Brenkmanweg, Culemborg, 4105DH