Deze cursus is verlopen

Zorg in de stervensfase

stervenstervensfaselaatste levensfasepalliatiefpalliatieve zorgreutelenEric geijtemanzorg in de stervensfase

Dit is het tweede deel van de vierdelige serie 'Zorg in de stervensfase'. Bent u benieuwd naar de andere webinars, kijk dan bij het kopje inhoud. Als een patiënt na een kort of lang ziekbed gaat overlijden, vinden er verschillende lichamelijke en geestelijke veranderingen plaats. Deze veranderingen wijzen erop dat sterven dichtbij is. Niet alle veranderingen komen bij iedere stervende voor, en ook niet in dezelfde mate. Ook de volgorde waarin ze verschijnen, verschilt van persoon tot persoon. Ieder mens en ieder sterfbed is uniek. In dit webinar gaan we in op de mogelijke behandelingen en de communicatie met als doel de kwaliteit van het sterfbed zo goed mogelijk te maken.

49
0.5-2 Punten
Online
Webinar
Webinar

Prijzen

Regulier € 49
Opmerking :Voor AIOS en studenten geldt een forse korting

Beroepen

Anesthesioloog
10 May 2022
10 May 2022
2 Punten
ABAN
Arts
10 May 2022
10 May 2022
2 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
10 May 2022
10 May 2022
2 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
10 May 2022
10 May 2022
2 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
10 May 2022
10 May 2022
2 Punten
ABAN

Competenties

Medische handelen 40 %
Samenwerken 40 %
Communicatie 20 %

Sprekers

Eric Geijteman

Internist
Eric Geijteman is internist en onderzoeker in de palliatieve zorg.

Doelen

Het leren herkennen en erkennen (markeren) van de laatste levensfase Kennis over de symptomen die passen bij een sterfbed Leren welke symptomen wel en welke geen interventie behoeven Kennis over de b

Programma

Omschrijving

Benieuwd naar de andere webinars?

Webinar 'Afzien van eten en drinken'

Webinar 'palliatieve sedatie'

Webinar 'euthanasie'

Als een patiënt na een kort of lang ziekbed gaat overlijden, vinden er verschillende lichamelijke en geestelijke veranderingen plaats. Deze veranderingen wijzen erop dat sterven dichtbij is. Niet alle veranderingen komen bij iedere stervende voor, en ook niet in dezelfde mate. Ook de volgorde waarin ze verschijnen, verschilt van persoon tot persoon. Ieder mens en ieder sterfbed is uniek.

Er wordt ook van zorgverleners nogal wat gevergd tijdens deze fase. In dit webinar gaan we in op wat zorgverleners tijdens het sterfbed kunnen bieden aan steun en zorg: wat is hierbij de rol van medicijnen, hoe kunnen we naasten goed begeleiden? Hoe maak je zaken bespreekbaar en wat is van belang in de communicatie.

Anderzijds gaan we in op de symptomen die kunnen voorkomen in het sterfbed. Wat is Cheynes-Stokes ademhaling? Hoe vaak treedt reutelen op? Wat kunnen we eraan doen of moeten we er wel iets aan doen?


Het webinar is bedoeld voor zorgverleners rond een sterfbed, zoals verzorgenden, verpleegkundigen, paramedici, geestelijk verzorgers en artsen

Carend

Carend is een jonge organisatie die volledig bestaat uit zorgverleners en wil dat de palliatieve zorg in de spotlights staat. Ons slogan is 'Ook als je niet meer beter wordt, verdien je de beste zorg'. Carend wil de palliatieve zorg bekender maken.