Deze cursus is verlopen

Congres 'Spoed doet goed'

Stroop de mouwen op en kom een dag werken op de boerderij! Een volledige dag aan de slag met spoedzorg: verbeter ABCDE-skills en praktische vaardigheden, leer over de achtergronden van triage en urgentiedenken, denk mee over uw rol in de spoedzorgketen en over de uitrusting van uw spoedkoffer en laat u informeren over nieuwe ontwikkelingen in de spoedzorg. Bovenal: laat u inspireren! Want spoed doet goed.

185
5 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 185
Opmerking :AIOS € 105

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
27 Apr 2019
31 Jul 2019
5 Punten
ABC1
Huisarts
27 Apr 2019
31 Jul 2019
5 Punten
ABC1
Physician Assistant
27 Apr 2019
31 Jul 2019
5 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
27 Apr 2019
31 Jul 2019
5 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 40 %
Samenwerken 20 %
Kennis en wetenschap 40 %
Omschrijving

Omschrijving

De organisatie van dit congres is in handen van de 3e lichting kaderhuisartsen spoedzorg in opleiding. 

"Op een inspirerende plek hopen we met een grote groep huisartsen samen te komen om nieuwe ideeën en ontwikkelingen in de spoedzorg te bespreken. Wij hopen dat de deelnemers boordevol ideeën en vaardigheden terugkeren naar hun eigen werkomgeving om de spoedzorg aldaar te verbeteren. Bovenal willen we overbrengen dat spoedzorg en 24/7 patiëntenzorg een belangrijk onderdeel van het huisartsenvak is, waarin we kwalitatief goede en zinvolle zorg kunnen leveren. Als we ons goed weten te organiseren als beroepsgroep en het hoofd kunnen bieden aan de uitdagingen in een veranderend ANW-landschap, dan doet spoed ons veel goed!"


Workshop 1   Spoedkoffer: de dagpraktijk ontzorgd!

Buiten kantooruren doen wij onze visites met een uitrusting die in een ambulance niet zou misstaan. Overdag is de spoed wat minder geconcentreerd en gaan wij op pad met stethoscoop, bloeddrukmeter en veel vertrouwen in de aanrijdtijd van de ambulance. Dit kan anders. Dagpraktijken in Oost-Brabant maken gebruik van een professionele ABCDE-koffer die zij inclusief service en onderhoud leasen van hun Huisartsenpost. Geert-Jan van Holten, huisarts en medisch manager bij Huisartsenposten Oost-Brabant, legt uit hoe het werkt.

Workshop 2   Breuken en bloedingen; eerste hulp bij ongelukken

Wat moet je doen bij een arteriële bloeding, een gecompliceerde botbreuk of een niet-anatomische stand van een extremiteit? 

In deze workshop krijgt u o.a. antwoord op bovenstaande vragen. Ook geïmproviseerde behandelingen voor als u de spoedkoffer niet bij u heeft komen aan bod. 

Er is naast een stukje theorie met uiteenlopend beeldmateriaal, tijd om te oefenen met onder andere reponeren, spalken en het aanbrengen van een tourniquet. 

Workshop 3   De huisarts en zijn spoedketenpartners: er is meer dan alleen de ambulancedienst!

Als huisarts werkt u in een spoedsituatie vaak samen met de ambulancedienst. De patiënt wordt opgehaald en keurig overgebracht naar het ziekenhuis en de huisarts gaat weer terug naar de praktijk. De laatste jaren is er echter een groot aantal spoedketenpartners bijgekomen waar u als huisarts ook mee te maken kunt krijgen. Wat als de brandweer ineens naast u staat om een patiënt van de tweede etage af te hijsen met een hoogwerker? De politie of burgerhulpverleners als eerste ter plaatse zijn bij een reanimatie waar u als huisarts ook naar onderweg bent? De reddingsbrigade of KNRM komt assisteren bij een incident in een havengebied of in de duinen? Wat kunt u van ze verwachten en wat verwachten zij van de huisarts? Kaderhuisarts Spoedzorg en vrijwillig brandweerman Gert-Jan van der Ploeg gaat u alles vertellen over deze voor veel huisartsen vaak nog onbekende ketenpartners! 

Workshop 4   Het NTS: top of een strop?

Deze workshop wordt gegeven door Jesse van Burg en Arjan Munneke, beiden Kaderhuisartsen Spoedzorg. Jesse is werkzaam bij het NHG met als portefeuille Spoedzorg. Jesse is ook nauw betrokken bij het NTS. Hij zal u meenemen in de wereld van het NTS: de achtergronden, het ontstaan, de validiteit en de resultaten.

Arjan is ruim 18 jaar medisch manager bij Nucleus Huisartsenposten. Hij zal u in deze workshop antwoord geven op de volgende vragen: waarom zijn er zoveel klachten over triage? Waar gaat het mis? Wat hebben we geleerd van klachten en calamiteiten? Wat kunt u als huisarts toevoegen aan een betere triage? Doe vooral zelf mee in de discussie!

Workshop 5   Urgentiedenken en fysieke triage

We nemen u aan de hand van casuïstiek mee om te leren 'urgentiedenken'. Wat zijn hierbij de specifieke uitdagingen? Kunnen we eigenlijk wel goed urgenties inschatten aan de telefoon of is hiervoor fysieke triage nodig? En wat zou u hier als huisarts aan bij kunnen dragen? In deze interactieve workshop hopen wij dat u uw vaardigheden op het gebied van triage kunt ontwikkelen. Wanneer u kunt meedenken in urgenties kunt u wellicht een rol spelen in verbetering van de samenwerking met triagisten en ketenpartners.

Workshop 6   Spoedeisende hulpsituaties in de pediatrie: 'neusvleugelen, vernevelen en ander ademnood'

In deze workshop gaan we samen met kinderarts Dirk van Zuidam kijken naar het benauwde kind en bieden we u handvatten om deze soms stressvolle situaties het hoofd te bieden. We kijken en luisteren naar beeldmateriaal en we gaan oefenen: een interactieve workshop voor de dagelijkse praktijk!

Workshop 7   Omgaan met calamiteiten op de HAP

Inleiding

Stroop de mouwen op en kom een dag werken op de boerderij! Een volledige dag aan de slag met spoedzorg: verbeter ABCDE-skills en praktische vaardigheden, leer over de achtergronden van triage en urgentiedenken, denk mee over uw rol in de spoedzorgketen en over de uitrusting van uw spoedkoffer en laat u informeren over nieuwe ontwikkelingen in de spoedzorg.

Bovenal: laat u inspireren! Want spoed doet goed.

Programma

09.30 uur - Inloop

10.15 uur - ABCDE-workshop

10.45 uur - Pauze

11.15 uur - Patrick Bindels

11.30 uur - Rogier Hopstaken en Jochen Cals

12.30 uur - Lunch

13.30 uur - Workshopronde 1

14.20 uur - Workshopronde 2

15.00 uur - Pauze

15.30 uur - René ten Bos

16.00 uur - Anne Jan Toonstra

16.30 uur - Borrel

SeksHag

sekshag@nhg.org
54, Condensatorweg, Amsterdam, 1014AX