CME-Online 'Bewustzijnsstoornissen bij hersenletsel – Deel 1'

zenuwstelsel

Let op: Het gaat hier om een abonnementsprijs met recht op maar liefst 25 accreditatiepunten aan zelf te kiezen nascholing. De zorg voor verpleeghuispatiënten met ernstig hersenletsel en persisterende bewustzijnsstoornissen is ingewikkeld. Ernstig hersenletsel heeft een enorme impact, zeker ook op de mensen in de directe omgeving van de patiënt. Hersenletsel kan veroorzaakt zijn door trauma, CVA, tumor, infectie, circulatiestilstand,...

599
2 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Regulier € 599
Opmerking :Dit zijn de kosten voor een jaarabonnement op het totale cursusaanbod van CME-Online voor de huisarts. Dit abonnement geeft recht op het behalen van 25 accreditatiepunten per jaar.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 60 %
Samenwerken 20 %
Kennis en wetenschap 20 %
Omschrijving

Omschrijving


Inleiding

Let op: Het gaat hier om een abonnementsprijs met recht op maar liefst 25 accreditatiepunten aan zelf te kiezen nascholing.

De zorg voor verpleeghuispatiënten met ernstig hersenletsel en persisterende bewustzijnsstoornissen is ingewikkeld. Ernstig hersenletsel heeft een enorme impact, zeker ook op de mensen in de directe omgeving van de patiënt. Hersenletsel kan veroorzaakt zijn door trauma, CVA, tumor, infectie, circulatiestilstand, asfyxie of metabole ontregeling. Intensieve en soms agressieve behandeling direct na het letsel wordt ingezet met als streven: een zo goed mogelijk herstel. Maar bij een deel van de patiënten blijft het herstel helaas uit. Dan komt het verpleeghuis in beeld. In de cursus Bewustzijnsstoornissen bij hersenletsel - Deel 1 wordt ingegaan op de gevolgen van het letsel op het bewustzijn: coma, niet-responsief waaksyndroom en laagbewuste toestand. Hoe maak je het onderscheid? Welke hulpmiddelen staan daarbij ter beschikking? Wat zijn de neurofysiologische en anatomische achtergronden?

In het (aparte) deel 2 van de cursus zal worden ingegaan op de mogelijke behandeling van bewustzijnsstoornissen bij hersenletsel en op de ‘advance care planning’.

Deel 1 bestaat uit twee modules en een eindtoets.

Programma

Module 1

Inleiding

Inventarisatie

Het bewustzijn 

De bewustzijnsnetwerken

Bewustzijnsstoornissen

Coma

Niet-responsief waaksyndroom (NWS)/vegetatieve toestand

Minimally Conscious State (MCS)

Module 2

Vormen van hersenletsel die bewustzijnsstoornissen kunnen veroorzaken

Traumatisch hersenletsel

Niet-traumatisch hersenletsel

Diagnostiek van bewustzijnsstoornissen

Evaluatie

Eindtoets

Leerdoelen

Na het volgen deze cursus kunt u:

•   de verschillende gevolgen van hersenletsel op het bewustzijn beschrijven;

•   omschrijven wat het verschil is tussen coma, niet-responsief waaksyndroom en laagbewuste toestand;

•   de hulpmiddelen opnoemen die u ter beschikking staan bij het onderscheiden van coma, niet-responsief waaksyndroom en laagbewuste toestand;

•   de neurofysiologische en anatomische achtergronden van coma, niet-responsief waaksyndroom en laagbewuste toestand uiteenzetten.

CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ