Deze cursus is verlopen

Sportgeneeskunde: Basiscursus Dopingzaken

Bewegingsapparaat

Vrijwel alle (sport-)artsen worden van tijd tot tijd geconfronteerd met vragen over doping en het antidopingbeleid. Vaak betreft dat fitnesssporters die dopinggeduide middelen willen gaan gebruiken om ‘groter en sterker’ te worden of die juist ‘willen afvallen’ en dat zo ‘gezond’ mogelijk willen doen. Soms echter is de vraag afkomstig van een wedstrijdsporter die valt onder het dopingreglement van de desbetreffende sportbond...

395
6 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 395
Opmerking :Cursusgeld inclusief lunch en cursusmateriaal

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
6 Punten
ABC1
Huisarts
6 Punten
ABC1
Physician Assistant
6 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
6 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 100 %
Omschrijving

Omschrijving

Voorbereiding op cursus

Van diegenen die zich voor deze cursus inschrijven wordt verwacht dat zij kennis hebben van de ‘Richtlijnen sportmedisch handelen 2015’en dan met name van de richtlijnen 13-14 (‘medisch technisch handelen’) en de richtlijnen 15-16 (‘doping’). Om een beter beeld te krijgen over de (belevings-)wereld van de fitnesssporters wordt de cursist gevraagd voorafgaand aan de cursus:

de website www.eigenkracht.nl te bekijken

(fragmenten uit) de documentairereeks ‘Filemon staat strak’. (http://programma.bnn.nl/filemonstaatstrak)

De aflevering ‘Andere tijden sport’ over Ria Stalman https://www.npostart.nl/andere-tijden-sport/08-01-2016/VPWON_1247934

En het intervieuw van John Ijzerman op Dopinglinkki: https://www.youtube.com/watch?v=2dCwQXBv42Y

Inleiding

Vrijwel alle (sport-)artsen worden van tijd tot tijd geconfronteerd met vragen over doping en het antidopingbeleid. Vaak betreft dat fitnesssporters die dopinggeduide middelen willen gaan gebruiken om ‘groter en sterker’ te worden of die juist ‘willen afvallen’ en dat zo ‘gezond’ mogelijk willen doen. Soms echter is de vraag afkomstig van een wedstrijdsporter die valt onder het dopingreglement van de desbetreffende sportbond.

In de basiscursus ‘Dopingzaken’ worden (sport-)artsen en aios sportgeneeskunde wegwijs gemaakt in het antidopingbeleid, de epidemiologie van het dopinggebruik en hoe ze om kunnen gaan met vragen van sporters die middelen (willen gaan) gebruiken die op de dopinglijst staan, zonder daarmee in conflict te komen met de gedragscode m.b.t. het geneeskundig handelen respectievelijk het dopingreglement van de WADA.

Leerdoelen

De doelstelling van deze cursus is artsen op de hoogte te stellen van de stand van zaken in het gebruik van dopinggeduide middelen, de (bij-)werkingen daarvan en de ontwikkelingen in het antidopingbeleid (nationaal/internationaal).

Stichting Opleidingen in de Sportgeneeskunde

sos@sportgeneeskunde.com
10, Professor Bronkhorstlaan, A, BILTHOVEN, 3723MB