Deze cursus is verlopen

Valpreventie voor Professionals - basiscursus

Tijdens de training Valpreventie voor professionals leren deelnemers over de fysieke en functionele veranderingen bij het ouder worden: wat gebeurt er met de houding, het looppatroon, de spierkracht, de strategie voor het ontwijken van obstakels etc. U krijgt daarnaast praktische adviezen over het signaleren van valrisico en het adviseren van ouderen, waarbij effectief valpreventie-aanbod en de praktische samenwerking met andere disciplines...

180
6 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 180
Opmerking :WDH-lid € 180,- Geen WDH-lid € 225,-

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
26 Jan 2019
31 Dec 2019
6 Punten
ABC1
Huisarts
26 Jan 2019
31 Dec 2019
6 Punten
ABC1
Physician Assistant
26 Jan 2019
31 Dec 2019
6 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
26 Jan 2019
31 Dec 2019
6 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 50 %
Kennis en wetenschap 50 %
Omschrijving

Omschrijving

DOELGROEP

Deze training is ontwikkeld voor zorgverleners die werken met ouderen, aan de slag willen met valpreventie en die nog meer kennis willen over het ouder worden, maar valrisico's en handvatten voor valpreventie adviezen missen. Deelnemers die eerder deelnamen aan deze training zijn: thuiszorgmedewerkers, wijkverpleegkundigen, praktijkondersteuners, verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, individuele begeleiders en paramedici zonder specialisatie in de geriatrie.

Accreditatie voor Huisartsen en Doktersassistenten is aangevraagd.

Inleiding

Tijdens de training Valpreventie voor professionals leren deelnemers over de fysieke en functionele veranderingen bij het ouder worden: wat gebeurt er met de houding, het looppatroon, de spierkracht, de strategie voor het ontwijken van obstakels etc. U krijgt daarnaast praktische adviezen over het signaleren van valrisico en het adviseren van ouderen, waarbij effectief valpreventie-aanbod en de praktische samenwerking met andere disciplines worden behandeld.

Programma

Tijdens de training wisselen theoretische inzichten, ervaringen uit de praktijk en praktische opdrachten elkaar af. Ook is er voldoende ruimte om ervaringen uit te wisselen met andere deelnemers. De programma onderdelen van de training zijn:

  • Vallen een groot probleem? Introductie op de grootte van de valproblematiek in landelijke cijfers en persoonlijke gevolgen voor de ouderen.
  • Veranderingen van het lichaam: een uitgebreide toelichting op de veranderingen van het lichaam bij het ouder worden. U ervaart een aantal van deze veranderingen aan den lijve.
  • Risicofactoren en adviezen: u leert de risico's van vallen kennen en herkennen. Per risicofactor worden de praktische adviezen besproken waarmee het risico verlaagd wordt of waarmee men veiliger om kan gaan met het verhoogde valrisico. Dit zijn naast intrinsieke risico's ook bijvoorbeeld aanpassingen in de woning, rond bed en de stoel om zo een veiligere leefomgeving te creëren.
  • Praktische instructie: u leert hoe u een oudere op een ergonomische manier kunt helpen op te staan van de grond en u oefent hoe u een oudere zelf kunt leren op te staan vanaf de grond.
  • Hoe gaat u vanuit uw eigen functie aan de slag? U leert wat effectief valpreventie-aanbod is en aan de hand van een casus wordt duidelijk welke disciplines een rol kunnen spelen en hoe de taakverdeling eruit kan zien.


Van 09:00 uur tot 09:30 uur  Ontvangst met koffie en thee

Van 09:30 uur tot 15:30 uur  Programma, inclusief lunch

Federatie WDH Midden-Nederland

info@wdhmn.nl
61, Dalplein, Soest, 3762BN