Deze cursus is verlopen

Mountain medicine cursus

De Mountain Medicine cursus is een actieve week gericht op de acute zorg rondom bergsport ongevallen. De cursus bestaat uit een avondprogramma met lezingen over de (patho)fysiologie van hoogteziekte,internistische noodsituaties, traumatologie, hypothermie en bevriezingsletsel, helikopterreddingen, expeditieplanning en nog veel meer. Het praktische gedeelte zoals workshops over acute opvang, gletscherredding, fractuurbehandeling, slachtofferve...

1495
16 Punten
(Meerdaagse) Nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 1495
Opmerking :Exclusief: Heen en terugreis; Lunch; Eventueel gebruik van openbaar vervoer, kabelbaan etc.; Persoonlijke uitgaven

Beroepen

Anesthesioloog
02 Sep 2018
01 Sep 2019
16 Punten
ABAN
Arts
02 Sep 2018
01 Sep 2019
16 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
02 Sep 2018
01 Sep 2019
16 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
02 Sep 2018
01 Sep 2019
16 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
02 Sep 2018
01 Sep 2019
16 Punten
ABAN

Competenties

Medische handelen 40 %
Samenwerken 20 %
Kennis en wetenschap 40 %
Omschrijving

Omschrijving

Voor wie

De Mountain Medicine cursus is gericht op (para)medici werkzaam in alle specialismen met affiniteit voor buitensport die goed voorbereid de bergen in willen gaan, of zich willen voorbereiden op het werk als expeditie arts. De cursus is toegankelijk voor deelnemers van alle niveau's, de touwgroepen zullen ingedeeld worden naar ervaring. Eerdere ervaring met bergsport of alpinisme is dus geen vereiste.


Samenwerkingsverband

De Mountain Medicine cursus wordt georganiseerd vanuit een samenwerkingsverband tussen Outdoor Medicine en de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV).


Datum

01/09/2019 t/m 07/09/2019


Locatie

De cursus vindt plaats in het Silvrettagebergte, op de grens tussen Zwitserland en Oostenrijk, zo'n 950km vanuit centraal Nederland. Het gebergte kenmerkt zich aan de Oostenrijkse zijde door gletsjers van waaruit een aantal toppen oprijzen, zoals de Silvrettahorn (3244 m) en de Piz Buin (3312 m).

Op zondagochtend wordt verzameld op het dorpsplein in Galtür, waar we kennis met elkaar maken, een korte introductie krijgen en een vooruitblikken op de cursusweek. De bagage wordt vervoerd middels Landrover en we lopen als groep naar de Jamtalhütte (2165m) met een dagrugzakje met wat drinken en evt. een kleine snack voor een wandeltocht van 2-3 uur. Deze comfortabele hut zal de rest van de week onze uitvalsbasis vormen. We verblijven in lagers en hebben toegang tot een ruime en comfortabele lezingruimte. Indien het weer erg slecht is kan er zelfs gebruik gemaakt worden van een indoor klimwand.

Vanuit de hut hebben we toegang tot de Jamtalferner gletscher voor praktijkoefeningen en kunnen we enkele toppen beklimmen zoals bijvoorbeeld de Haagspitze (3029m), de Gemsspitze (3114m) en anderen.

Inleiding

De Mountain Medicine cursus is een actieve week gericht op de acute zorg rondom bergsport ongevallen. De cursus bestaat uit een avondprogramma met lezingen over de (patho)fysiologie van hoogteziekte,internistische noodsituaties, traumatologie, hypothermie en bevriezingsletsel, helikopterreddingen, expeditieplanning en nog veel meer. Het praktische gedeelte zoals workshops over acute opvang, gletscherredding, fractuurbehandeling, slachtoffervervoer, weerkunde en navigatie wordt buiten in de bergen gegeven.

Daarnaast wordt er overdag onder deskundige begeleiding van NKBV berggidsen enkele toppen bedwongen van het Silvretta massief. Uiteraard zullen bergsport vaardigheden als omgang met touw, stijgijzers en veilig voortbewegen over sneeuw, ijs en rots hierbij aan de orde komen.

Programma

Het cursusverloop is altijd onder voorbehoud van weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers.

Zondag 1 september

Zondagochtend 08.30 uur verzamelen in Galtür, gezamenlijke aanloop naar de Jamtalhütte. In de middag diverse oefeningen.

Avondprogramma

  • Lezing: Hoogteziekte Fysiologie
  • Lezing: Hoogteziekte Pathologie

Maandag 2 september

Oefendag op de Jamtalgletsjer

Avondprogramma

  • Lezing: Acute patiënt beoordeling in de bergen
  • Lezing: Alpiene Traumatologie

Dinsdag 3 september

Rotsklimoefeningen in het klimgebied Gamshorn. Aansluitend rotstour: de beklimming van de Pfannknecht (2822 m),

Skillstation: dislocations, fractures and splinting (duur ± 1,5 uur)

Avondprogramma

  • Lezing: Risicomanagement en meteorologie in de bergsport
  • Lezing: Bergredding in de Alpen

Woensdag 4 september

Beklimming Jamspitze en oefeningen op de gletsjer.

Skillstation: Acute patient beoordeling (duur ± 45 min.)

Skillstation: C-Spine Management: Het vervoeren van de gewonde patient (duur ± 45 min.)

Avondprogramma

  • Lezing: Hypothermie en bevriezing
  • Lezing: De apotheek voor de klimmer/dokter

Donderdag 5 september

Beklimming Haagspitze (3029 m) via de Totenfeldgletsjer en stijgijzeroefeningen op de gletsjer.

Avondprogramma

  • Lezing: Internistische noodsituaties in de bergen
  • Lezing: Met belaste voorgeschiedenis de bergen in

Vrijdag 6 september

Beklimming Gemsspitze (3114 m) en oefeningen.

Zaterdag 7 september

Gezamenlijke afdaling naar het dal. Einde cursus.

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden en terreingesteldheid kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Outdoor Medicine

info@outdoormedicine.org
12, Stadshaven, Woudrichem, 4285AZ