Deze cursus is verlopen

CME-Online - Gratis online cursus 'Huidkanker'

In deze cursus worden de meest voorkomende non-melanocytaire huidkankers (basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom) besproken in samenhang met relevante precursors en look-a-likes. Het doel is voornamelijk klinische herkenning en beleid; er zal niet diepgaand worden ingegaan op epidemiologie, pathomechanisme of histologie. Huidkanker treft 1 op de 5 mensen en 40% van hen krijgt een tweede of volgende tumor doordat grote delen van de huid...

Gratis
2 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Gratis

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
29 Sep 2020
29 Sep 2021
2 Punten
ABC1
Huisarts
29 Sep 2020
29 Sep 2021
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
29 Sep 2020
29 Sep 2021
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
29 Sep 2020
29 Sep 2021
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 20 %
Kennis en wetenschap 80 %
Omschrijving

Omschrijving

De docent 

Wilma Bergman werd opgeleid tot dermatoloog in het LUMC, ze rondde de opleiding af in 1986. In 1988 promoveerde zij met het proefschrift ‘The dysplastic naevus syndrome: clinical and fundamental aspects’. Sinds die tijd is zij werkzaam geweest in het LUMC, aanvankelijk als chef de policlinique, later als interim afdelingshoofd. Sinds 2001 was zij onderwijscoördinator dermatologie en gaf zij intensief onderwijs aan studenten en arts-assistenten in opleiding tot dermatoloog. Zij ontving drie keer een onderwijsprijs. Ook was zij betrokken bij de curriculumherziening van het LUMC in 2012 en heeft zij veel nieuw onderwijs gemaakt voor de bachelorfase, waaronder e-learningmodules.

Inleiding

In deze cursus worden de meest voorkomende non-melanocytaire huidkankers (basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom) besproken in samenhang met relevante precursors en look-a-likes. Het doel is voornamelijk klinische herkenning en beleid; er zal niet diepgaand worden ingegaan op epidemiologie, pathomechanisme of histologie.

Huidkanker treft 1 op de 5 mensen en 40% van hen krijgt een tweede of volgende tumor doordat grote delen van de huid dezelfde (overmatige) UV-blootstelling hebben gehad (field-cancerisation). De sterfte en morbiditeit is laag, maar het volume (ca. 55.000 gevallen per jaar) drukt zwaar op de (eerstelijns)gezondheidszorg. Actinische keratosen, potentiële voorlopers van plaveiselcelcarcinoom, komen voor bij meer dan 50% van de mannen boven de 70 jaar en 25% van de vrouwen. De behandeling hiervan is veelal lokaal met vloeibare stikstof of met een locaal cytostaticum. Deze toepassing wordt uitgebreid besproken. De behandeling van huidkanker is overwegend chirurgisch en vindt meestal plaats in de tweede lijn. In Nederland bestaat sinds 2017 een NHG-Standaard ‘Verdachte Huidafwijkingen’. Deze richtlijn wordt in deze cursus gevolgd. 

De cursus bestaat uit een module en een eindtoets. 


U kunt ook kiezen voor een andere gratis cursus: 

  • Longgeluiden - dr. L.N.A. Willems
  • Terminaal hartfalen en pulmonale problematiek in de palliatieve fase - drs. P.W. van Leeuwen, drs. A. den Dulk, drs. L. Podzimek
  • Overspannenheid en burn-out, of gewoon stress? - prof. dr. W.J.G. Hoogendijk



Programma

  • Online module
  • Eindtoets


CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ