• share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Startmodule ASG het public health perspectief

  Regionale Centra voor (aanvullende) Seksuele Gezondheid bieden laagdrempelige zorg. Ze richten zich op sociaal kwetsbare doelgroepen met een hoog risicogedrag en een verhoogd risico op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Ben jij arts of verpleegkundige en wil je meer weten over de samenhang tussen het risico op soa’s en problematiek rond seksualiteit? Doe dan deze geaccrediteerde module.

  place Nieuwerkerk aan den IJssel
  add 18.0 punten
  euro_symbol € 1,230.00
  access_time 09:30 - 16:30

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  01-10-2020 09:30 - 16:30 Nieuwerkerk aan den IJssel
  08-10-2020 09:30 - 16:30 Nieuwerkerk aan den IJssel
  22-10-2020 09:30 - 16:30 Nieuwerkerk aan den IJssel
  05-11-2020 09:30 - 16:30 Nieuwerkerk aan den IJssel
  description

  Omschrijving

  ASG bezien vanuit een public health perspectief

  Je kunt de module volgen als bij- of nascholing.

  Dit is de startmodule van de geïntegreerde opleidingen voor artsen en verpleegkundigen seksuele gezondheid. Lees meer over de modules Aanvullende seksuele gezondheidszorg voor artsen en verpleegkundigen.

  In deze module bekijk je de aanvullende seksuele gezondheidszorg (ASG) vanuit public health perspectief.

  Je leert over de epidemiologie van soa’s en de kenmerken en het gedrag van de specifieke doelgroepen van de Regionale Centra voor Seksuele Gezondheid. Deze doelgroepen zijn: jongeren, MSM (mannen die seks hebben met mannen), prostituees en bepaalde etnische groepen. Hierdoor kun je individuele signalen zowel in het soa-consult als in het Sense-spreekuur in het bredere perspectief van de public health plaatsen. Dit biedt de mogelijkheid om interventies op collectief niveau in te zetten.

  Daarnaast krijg je inzicht in de samenhang tussen soa- en seksualiteitshulpverlening. Want achter een soa-vraag zit vaak een seksualiteitsvraagstuk – en vice versa. In de spreekkamer kunnen beide vraagstukken dan ook niet los van elkaar worden bezien. Hiervoor krijg je een introductie op seksuologische vraagstukken en leer je deze te vertalen naar populatiegerichte risico’s en trends. Ook besteden we aandacht aan de verschillende aspecten van het consult seksuele gezondheid. Hierbij komen o.a. gespreks- en consultvoering, en de seksuele en seksuologische risicoanamnese aan bod.

  Een ander onderdeel van deze module is partnermanagement. Zodra een soa is vastgesteld, is het van groot belang dat de mogelijke infectiebron wordt opgespoord. Ook moeten seksuele (ex-)partners worden gewaarschuwd. Je leert over de verschillende methoden die je kunt toepassen om jouw cliënt hierbij te ondersteunen.

  In deze module maken we gebruik van verschillende werkvormen, waaronder interactieve presentaties, oefeningen en opdrachten. De module telt drie onderwijsdagen en een afstandsdag waarop je aan een groepsopdracht werkt. Je presenteert deze moduleopdracht op de laatste onderwijsdag.

  Deelnemers kunnen in overleg met hun groepsgenoten een andere dag kiezen om aan de opdracht te werken.

  gps_fixed

  Leerdoelen

  • weet je hoe de aanvullende seksuele gezondheidszorg in Nederland is georganiseerd.
  • heb je inzicht in de samenhang tussen de soa- en seksualiteitshulpverlening.
  • kun je individuele signalen in het bredere perspectief van de public health plaatsen.
  • ken je de verschillende aspecten van een consult seksuele gezondheid, waaronder seksuele en seksuologische risicoanamnese en de methoden (en voorwaarden) voor partnerwaarschuwing.
  • heb je inzicht in je eigen houding ten opzichte van seksualiteit en kun je hierop reflecteren.
  business

  Organisatie

  business NSPOH (Netherlands School of Public and Occupational Health)
  mail_outline info@nspoh.nl
  place Churchilllaan 11, 10e etage 3527 GV Utrecht

  De NSPOH (Netherlands School of Public and Occupational Health) levert als non-profit organisatie een waardevolle bijdrage aan de verbetering van de volksgezondheid, de arbeidsomstandigheden en arbeidsparticipatie in Nederland. Dit doen wij door professionals op te leiden voor de hedendaagse praktijk van public en occupational health. In het onderwijs komen de meest recente wetenschappelijke inzichten én praktijkinnovaties aan bod.

  keyboard_arrow_up