Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Diabetes Overleg 2020

  Bij het Diabetes Overleg worden elk jaar drie bestaande patiënten besproken, allen met een intrigerend diagnostisch of therapeutisch probleem, samenhangend met hun diabetes.


  Welke casus mag u in dit Diabetes Overleg tegemoet zien?

  Tijdens de zwangerschap is het bij vrouwen met diabetes een uitdaging - met name bij type 1 - om de glucoseregulatie scherp onder controle te houden vanwege de voortdurend veranderende behoefte aan insuline. De Continue Subcutane Insuline-Infusie (CSII), de Continue Glucose Monitoring (CGM) en Flash monitoring kunnen daarbij een faciliterende rol spelen. De eerste casus in dit Diabetes Overleg zal gaan

  over diverse aspecten van diabetes en zwangerschap, maar zeker ook over de effecten op klinische eindpunten van de genoemde technische hulpmiddelen, preconceptioneel en tijdens de zwangerschap zelf.


  Op veler verzoek zal in deze nascholing opnieuw aandacht worden besteed aan de inzet van de SGLT2 remmers; dit keer zal de nadruk liggen op chronische nierschade. Aan de hand van een patiënt met diabetische nefropathie en zeker ook met de laatste wetenschappelijke onderzoeken in de hand, zullen de effecten en de plaats van deze groep middelen bediscussieerd worden.


  Diabetes is, anders dan wij vroeger misschien dachten, een heterogene aandoening. Indien wij toe willen werken naar een meer gepersonaliseerde behandeling, zou een nieuwe classificatie naar ernst en progressie van deze ziekte ons misschien kunnen helpen in de dagelijkse praktijk, maar ook om patiënten te identificeren die een

  verhoogd risico lopen op complicaties. Aan de hand van de derde casus wordt u gevraagd mee te denken over deze classificatie bestaande uit 5 subgroepen en vooral over de vraag welke patiënten het meest baat hebben (en welke patiënten juist niet) bij een vroege en strikte glycemische interventie.

  add 3.0 punten
  euro_symbol € 35.00
  access_time 17:45 - 21:30

  € Het inschrijfgeld voor dit congres bedraagt € 35,00 (medisch specialist, huisarts, apotheker) en € 17,50 (A(N)IO, verpleegkundig specialist, physician assistant).

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  07-09-2020 17:45 - 21:30 De Bilt
  28-09-2020 17:45 - 21:30 Nijmegen
  12-10-2020 17:45 - 21:30 Eindhoven
  description

  Omschrijving

  Dit jaar werken o.a. mee:

  Prof. dr. J.B.L. Hoekstra, Dr. F. Holleman, Prof. dr. E.J.P. de Koning, Dr. A.G. Lieverse, Dr. P.C. Oldenburg-Ligtenberg, Prof. dr. C.J.J. Tack, Prof. dr. B.H.R. Wolffenbuttel, Prof. dr. B.E. de Galan

  list

  Programma

  17.45 uur Ontvangst met broodmaaltijd

  18.30 uur Opening

  18.40 uur Casus 1: Diabetische nefropathie

  20.00 uur Pauze

  20.20 uur Casus 2: Difficult diagnose: diabetes, welk type is het?

  20.50 uur Casus 3: Zwangerschap en diabetes

  21.20 uur ‘Take home messages’

  21.30 uur Afsluiting

  business

  Organisatie

  business Bureau Prevents
  mail_outline info@bureau-prevents.nl
  place Julianalaan 23 3481 CJ Harmelen
  Alle cursussen van deze organisatie
  keyboard_arrow_up