CME-Online 'De schildklier: de hypergevoelige dirigent', cursus voor apothekers

Endocrien/metabool

De schildklier heeft invloed op bijna alle lichaamsfuncties. Daarom zijn de klachten bij een schildklierfunctiestoornis zeer divers. Veel mensen met zo’n stoornis kunnen met (maar soms ook zonder) medicijnen uitstekend functioneren. In Nederland hebben naar schatting 500.000 mensen een (vaak) chronische schildklierfunctiestoornis. Schildklierfunctiestoornissen komen vier tot acht keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Voorbeelden...

Gratis
2 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Gratis
Opmerking :per abonnement

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 60 %
Samenwerken 20 %
Communicatie 20 %
Omschrijving

Omschrijving

De schildklier heeft invloed op bijna alle lichaamsfuncties. Daarom zijn de klachten bij een schildklierfunctiestoornis zeer divers. Veel mensen met zo’n stoornis kunnen met (maar soms ook zonder) medicijnen uitstekend functioneren. In Nederland hebben naar schatting 500.000 mensen een (vaak) chronische schildklierfunctiestoornis. Schildklierfunctiestoornissen komen vier tot acht keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

Voorbeelden van Schildklierfunctiestoornissen zijn hypothyreoïdie, maar ook hyperthyreoïdie. De oorzaak van een hypo- en hyperthyreoïdie kan liggen in de schildklier zelf (primaire hypo- en hyperthyreoïdie) of, zeer zelden, in de hypofyse of hypothalamus (secundaire respectievelijk tertiaire hypo- en hyperthyreoïdie). In 95% van de gevallen is de schildklier zelf aangedaan, de stoornis is dan primair.

Bij schildklierfunctiestoornissen bestaat er een grote verscheidenheid aan klachten, die niet altijd gemakkelijk worden herkend. Onbehandeld kunnen deze leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, osteoporose, hyperactiviteit en depressie. Een vroegtijdige diagnose is daarom belangrijk.

In deze cursus wordt ingegaan op de fysiologie van de schildklier en de verschillende schildklierfunctiestoornissen. Hierbij komen de epidemiologie en etiologie, de symptomen en de diagnostiek aan bod. Vervolgens wordt de behandeling van schildklierfunctiestoornissen besproken, met daarin de rol van de apotheker bij de voorlichting en behandeling.



Leerdoelen

Na afloop van deze cursus:

  • is de anatomie en fysiologie van de schildklier weer opgefrist
  • kunt u patiënten actief voorlichten over hun aandoening en mogelijke bijwerkingen van de medicatie
  • kent u de etiologie en symptomatologie van schildklierfunctiestoornissen en de verandering van symptomen bij ouderen
  • bent u alert op interacties tussen middelen voor schildklierfunctiestoornissen en andere middelen die de patiënt gebruikt
  • kunt u een zwangere vrouw voorlichten over schildkliermedicatie

CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ