CME-Online 'Behandeling en preventie van het herseninfarct', cursus voor apothekers

zenuwstelsel

De medicamenteuze behandeling van het herseninfarct heeft de laatste 30 jaar een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt. Vóór die tijd werden acetylsalicylzuur en orale antistolling op geheel empirische gronden voorgeschreven, vooral voor de secundaire preventie. Dankzij gerandomiseerde en gecontroleerde onderzoeken naar de acute behandeling en de secundaire preventie van het herseninfarct is deze empirische benadering grotendeels vervangen...

Gratis
2 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Gratis
Opmerking :per abonnement

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 40 %
Samenwerken 20 %
Communicatie 40 %
Omschrijving

Omschrijving

De medicamenteuze behandeling van het herseninfarct heeft de laatste 30 jaar een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt. Vóór die tijd werden acetylsalicylzuur en orale antistolling op geheel empirische gronden voorgeschreven, vooral voor de secundaire preventie.

Dankzij gerandomiseerde en gecontroleerde onderzoeken naar de acute behandeling en de secundaire preventie van het herseninfarct is deze empirische benadering grotendeels vervangen door een met bewijzen onderbouwde behandeling (evidence-based medicine).

Bewijs voor effectiviteit bij een acuut herseninfarct is geleverd voor acetylsalicylzuur en recombinant tissue plasminogen activator (rt-PA). Bewijs voor effectiviteit bij secundaire preventie van het herseninfarct is geleverd voor bloedplaatjesaggregatieremmers, orale antistolling, antihypertensiva en statines.

De sterfte aan de gevolgen van een herseninfarct is sinds 2000 met een kwart afgenomen. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is de introductie van stroke units: een gespecialiseerde verpleegafdeling neurologie voor patiënten met een herseninfarct of hersenbloeding. Een stroke service is een regionaal samenwerkingsverband om de zorg te bevorderen in zowel de acute fase als in de revalidatiefase en de chronische fase van een herseninfarct.

Deze cursus gaat dieper in op de preventie- en behandelmogelijkheden van het herseninfarct. Eerst maakt u kennis met de begrippen beroerte, TIA en herseninfarct, de epidemiologie, het stellen van de diagnose en de prognose.

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus:

  • kent u de verschillen tussen een beroerte, TIA en een herseninfarct
  • kunt u de pathogenese van een herseninfarct beschrijven
  • heeft u basiskennis van de epidemiologie, de symptomatologie en de diagnostiek van het herseninfarct
  • kunt u de FAST-test afnemen bij een patiënt met acute verschijnselen van een herseninfarct en weet u waarom deze test belangrijk is
  • kent u de indicaties en contra-indicaties voor trombolyse
  • kunt u voorschrijvers adviseren over hun voorschrijfbeleid in de verschillende fases van een beroerte en kent u globaal de prognose en de preventie- en behandelmogelijkheden van een herseninfarct

CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ