Deze cursus is verlopen

Medicatiebegeleiding bij chronische nierschade

nierschadeChronische nierschadenierenniergfregfrglomerulaire filtratiesnelheidnierwaarden

De cursus bestaat uit verschillende presentaties, afgewisseld met casuïstiek om op basis van klinisch redeneren de juiste farmacotherapeutische beslissingen te kunnen nemen.

799 per jaar
2 Punten
E-learning
E-learning

Prijzen

Abonnement € 799 per jaar

Beroepen

Apotheker
01 Mar 2021
28 Feb 2022
2 Punten
OA
Apotheker - Openbare Farmacie
01 Mar 2021
28 Feb 2022
2 Punten
OA

Competenties

Medische handelen 60 %
Kennis en wetenschap 40 %

Sprekers

Dr. H.C.J. Geers

Openbaar apotheker
Harm Geers is sinds 1995 openbaar apotheker in Bennekom. Hij promoveerde in 2012 op het meten en voorspellen van therapietrouw uit apotheekgegevens en uit opvattingen van patiënten. In zijn werk als apotheker vindt hij het extreem belangrijk dat de apotheker frequent contact heeft met de patiënt en dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt in het optimaliseren van de farmacotherapie op basis van het verhaal van de patiënt. Zijn interessegebieden zijn: farmacotherapie bij de ziekte van Parkinson, farmacotherapie bij verminderde nierfunctie, deprescribing en elektrolytafwijkingen door geneesmiddelen.

Doelen

Kunt u patiënten met nierschade optimaal begeleiden bij hun medicatiegebruik.
Kunt u op basis van de indeling CNS de ernst van de nierschade bepalen.
Weet u welke invloed de autoregulatie van de nier heeft op de farmacokinetiek van geneesmiddelen.
Kunt u de eGFR op de juiste manier interpreteren.
Weet u wanneer er sprake is van chronische nierschade en wanneer van acute nierschade.
Weet u welke geneesmiddelen van invloed zijn op de nierfunctie.
Bent u op de hoogte van geneesmiddelen die gevaarlijk zijn bij een verminderde nierfunctie.
Omschrijving

Laboratoriumwaarden zijn voor de openbaar apotheker steeds belangijker geworden, zowel voor de medicatiebewaking als voor de medicatiebegeleiding van de patiënt. Aan de hand van deze waarden kunt u bij de medicatiebewaking de farmacotherapie individualiseren. Daardoor wordt de medicatieveiligheid verbeterd, waardoor het aantal geneesmiddelgerelateerde incidenten kan worden verminderd. Een van de belangrijkste laboratoriumwaarden waarover u als apotheker kunt beschikken heeft betrekking op de nierfunctie. 


In deze cursus bespreekt dr. H.C.J. (Harm) Geers de interpretatie van deze nierfunctiewaarden, de berekening van de eGFR, de classificatie van chronische nierschade, en de effecten van geneesmiddelen(combinaties) op de nierfunctie. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor de rol die u als apotheker kunt spelen bij het begeleiden van patiënten met een nierfunctiestoornis, en het voorkomen van verdere achteruitgang van de nierfunctie.


De cursus bestaat uit verschillende presentaties, afgewisseld met casuïstiek om op basis van klinisch redeneren de juiste farmacotherapeutische beslissingen te kunnen nemen.


CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ