Deze cursus is verlopen

1924 | Is jouw patiënt verkracht, mishandeld of besneden?

In iedere huisartsenpraktijk komen slachtoffers van seksueel geweld, mishandeling en/of vrouwelijke genitale verminking (VGV). Deze onderwerpen gaan vaak met schaamte en schuldgevoelens gepaard. Het is daarom niet eenvoudig om snel duidelijk te krijgen wat er precies aan de hand is en wat iemand op dat moment nodig heeft. Meer kennis van forensische en psychologische aspecten van deze vormen van geweld kunnen jou en jouw patiënten helpen de...

85
3 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 85

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
22 Sep 2019
30 Nov 2019
3 Punten
ABC1
Huisarts
22 Sep 2019
30 Nov 2019
3 Punten
ABC1
Physician Assistant
22 Sep 2019
30 Nov 2019
3 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
22 Sep 2019
30 Nov 2019
3 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 50 %
Communicatie 50 %
Omschrijving

Omschrijving

Verkracht

Eén op de 8 vrouwen en één op de 25 mannen heeft een verkrachting meegemaakt. Een behoorlijk deel van je patiënten populatie kampt dus met de verstrekkende psychische en somatische gevolgen hiervan. Maar zie je ze ook? En weet je wat je moet doen als deze patiënten bij je op het spreekuur komen of als je vermoedens hebt? 

  • Wat zeg je (niet)?
  • Wat doe je (niet)?
  • Wat vraag je (niet)?

Iris de Ridder (huisarts) en Vera Schuller (netwerk coördinator van het Centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland) delen hun kennis en ervaringen en nodigen je uit voor een interactieve sessie over een onderwerp waar we allemaal mee te maken (gaan) hebben.


Mishandeld

Als huisarts wordt je regelmatig geconfronteerd met geweldsincidenten. Er wordt in Amsterdam jaarlijks meer dan 4000 keer aangifte gedaan van mishandeling. Huiselijk geweld en kindermishandeling wordt echter vaak niet gemeld bij politie en zorgverleners, bijvoorbeeld door schaamte. 

Bij deze scholing leer je over de signalen en het herkennen van mishandeling. Hoe door te verwijzen naar een forensisch arts voor nader onderzoek. Wat een letselrapportage inhoudt. Alles aan de hand van casus uit de praktijk.

Door Maartje Goudswaard, forensisch arts.


Besneden 

Er wonen in Amsterdam naar schatting 4.500 vrouwen die besneden zijn. (Rond 50 meisjes in/uit Nederland lopen per jaar risico om besneden te worden). Veel vrouwen houden klachten over aan de besnijdenis. Zie je deze vrouwen in je praktijk? Wat zijn de meest voorkomende klachten? Hoe bereik je deze vrouwen?  

  • Cijfers
  • Info Nazorgspreekuren GGD
  • Sociale kaart 

Ruth Kaufmann forensisch verpleegkundige, pedagoog-seksuoloog NVVS/VPO en Marijke Ekkelboom projectleider VGVvan de GGD Amsterdam vertellen hier meer over. 

Inleiding

In iedere huisartsenpraktijk komen slachtoffers van seksueel geweld, mishandeling en/of vrouwelijke genitale verminking (VGV). Deze onderwerpen gaan vaak met schaamte en schuldgevoelens gepaard. Het is daarom niet eenvoudig om snel duidelijk te krijgen wat er precies aan de hand is en wat iemand op dat moment nodig heeft. Meer kennis van forensische en psychologische aspecten van deze vormen van geweld kunnen jou en jouw patiënten helpen de juiste stappen te nemen. Daarom biedt GGD Amsterdam samen met Elaa op deze avond een praktische en inhoudelijke scholing voor huisartsen aan. 

Programma

17:30 - 21:00

Stichting Elaa IA06-100

m.vandergraaff@elaa.nl
143, Hoogte Kadijk, c, AMSTERDAM, 1018BH