CME-Online 'Interacties tussen voeding en geneesmiddelen', cursus voor apothekers
Deze cursus gaat in op de mogelijke effecten van voeding op het gedrag van geneesmiddelen en daarmee op hun werking en bijwerkingen. Daarnaast komt de omgekeerde situatie aan bod: de effecten van geneesmiddelen en medicatie op het gedrag van voedingsstoffen en het mogelijk ontstaan van ondervoeding. Met name dit laatste probleem wordt nog steeds te weinig herkend en erkend. Steeds duidelijker wordt echter dat dit belangrijk en klinisch...
Prijzen
Beroepen
Competenties
Omschrijving
Deze cursus gaat in op de mogelijke effecten van voeding op het gedrag van geneesmiddelen en daarmee op hun werking en bijwerkingen. Daarnaast komt de omgekeerde situatie aan bod: de effecten van geneesmiddelen en medicatie op het gedrag van voedingsstoffen en het mogelijk ontstaan van ondervoeding. Met name dit laatste probleem wordt nog steeds te weinig herkend en erkend. Steeds duidelijker wordt echter dat dit belangrijk en klinisch relevant kan zijn, vooral ook bij de oudere patiënt, terwijl het vaak voorkomen kan worden.
Leerdoelen
Na het volgen van deze cursus:
- bent u zich bewust van mogelijke klinische relevantie van geneesmiddel-voedingsinteracties
- weet u dat geneesmiddelgebruik geassocieerd wordt met het risico op ondervoeding of nutriëntdeficiënties (zeker bij ouderen)
- kent u de verschillende onderliggende mechanismen van voeding-geneesmiddelinteracties
- kunt u voeding-geneesmiddelinteracties herkennen als oorzaak van een onverwacht effect of een bijwerking
- kunt u kwetsbare patiëntgroepen monitoren op basis van screening van medicatie en voeding