CME-Online 'Prostaatcarcinoom: beloop en behandeling', cursus voor apothekers

urologie

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen: 10% van de mannen krijgt deze ziekte voor hun tachtigste levensjaar. Vanaf het vijftigste levensjaar neemt de incidentie toe. In 2018 is bij ruim 12.000 mannen een prostaatcarcinoom gediagnosticeerd. Dat komt overeen met ruim 20% van alle nieuw ontdekte kankers bij mannen. Naar verwachting zal dit aantal toenemen tot ongeveer 17.000 in 2020. De toenemende vergrijzing, groei...

Gratis
2 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Gratis
Opmerking :per abonnement

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 40 %
Samenwerken 40 %
Communicatie 20 %
Omschrijving

Omschrijving

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen: 10% van de mannen krijgt deze ziekte voor hun tachtigste levensjaar. Vanaf het vijftigste levensjaar neemt de incidentie toe.

In 2018 is bij ruim 12.000 mannen een prostaatcarcinoom gediagnosticeerd. Dat komt overeen met ruim 20% van alle nieuw ontdekte kankers bij mannen. Naar verwachting zal dit aantal toenemen tot ongeveer 17.000 in 2020. De toenemende vergrijzing, groei van bevolkingsaantallen en vroege opsporing dragen hieraan bij.

Vrijwel alle mannen krijgen, mits ze oud genoeg worden, uiteindelijk te maken met prostaatkanker. De meeste mannen bij wie via een biopsie prostaatkanker is aangetoond, hebben hier geen last van. Klachten die kunnen samenhangen met prostaatkanker worden vaak niet, of pas is een vergevorderd stadium (als gevolg van metastasering naar botten of lymfeklieren), opgemerkt. Uit post mortem secties is gebleken dat van alle mannen tussen 50 en 60 jaar, 10 tot 30% prostaatkanker heeft. Bij mannen tussen 70 en 80 jaar is dit zelfs 50 tot 70%.

In deze cursus wordt de epidemiologie, de diverse stadia en de bijbehorende behandeling van het prostaatcarcinoom besproken. Eerst komt de fysiologie van de prostaat aan bod.

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • kent u de fysiologie van de prostaat
  • kent u de epidemiologie en risicofactoren van het prostaatcarcinoom
  • kunt u de dilemma’s benoemen met betrekking tot vroegdiagnostiek van het prostaatcarcinoom
  • kent u de verschillende stadia van het prostaatcarcinoom en de bijbehorende behandelingen

CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ