Deze cursus is verlopen

De Cammino voor artsen – Reflectie in Umbrië

'Gun jezelf deze wandeltocht om je fysiek en mentaal op te laden en je koers te bepalen. De impact ervan zal nog lang doorwerken' - een deelnemend huisarts in 2017 De aandacht die onze buitenwereld vraagt, gaat nogal eens ten koste van de aandacht voor onszelf. Daardoor verwatert onze focus en verliezen we koers en veerkracht. De hulpverlenersrol van artsen vraagt om dienstbaarheid aan patiënten en ook privé wordt er veel van ons...

1960
24 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 1960
Opmerking :waarvan voor de cursus € 1.070 en voor het volledig verzorgd verblijf en de reis ter plaatse € 890. De prijs is exclusief: Retourvlucht Rome op aanvraag (indicatie € 290), boeking en calamiteitenfonds € 25, eventuele eenpersoonskamertoeslag € 185, reis- en annuleringsverzekering.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
14 Aug 2019
31 Dec 2019
24 Punten
ABC1
Huisarts
14 Aug 2019
31 Dec 2019
24 Punten
ABC1
Physician Assistant
14 Aug 2019
31 Dec 2019
24 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
14 Aug 2019
31 Dec 2019
24 Punten
ABC1

Competenties

Samenwerken 20 %
Communicatie 30 %
Professionaliteit en kwaliteit 50 %
Omschrijving

Omschrijving

Wandeltocht met beproefde combinatie van reflectie, inspiratie en dialoog

Deze Cammino - letterlijk de weg - is een wandeltocht in Umbrië van zes dagen speciaal voor artsen uit verschillende disciplines. De beproefde kracht van deze week is een afwisseling van wandelen in de ongerepte natuur, mindfulness oefeningen, reflectie, inspiratie, interdisciplinair uitwisselen, dialoog en ontspanning. De sfeer en karakter van het verblijf, de gastronomie en de ontmoetingen onderweg dragen bij aan de impact van het programma. Je laadt jezelf fysiek en mentaal op met nieuwe energie en inspiratie om daarna weer oog in de orkaan te kunnen zijn. De wandelingen zijn geschikt voor iedereen met een gemiddelde conditie en het vermogen enkele uren te wandelen. 


Voor wie

Deze Cammino nascholingsreis is speciaal voor artsen uit verschillende disciplines. Voor wie wil reflecteren op waar je nu staat, waar je heen wilt in werk en leven en hoe je je vak wilt uitoefenen en wilt samenwerken.


Aanpak: wandelen, mindfulness en inspiratie op locatie

Wandelen en individueel en gezamenlijk stilstaan bij de vragen die ons bezighouden biedt de voorwaarden om te komen tot horizonverbreding en introspectie. We benutten verschillende technieken om fysiek en mentaal in beweging te komen. Zoals wandelen, mindfulnessoefeningen, inspiratie en reflectie-oefeningen, intervisie en onderlinge dialoog.

De mindfulness methode die we benutten is de wetenschappelijk gevalideerde mindfulness methode MBCT (mindfulness based cognitive therapy). Daarbij train je het richten van aandacht. Je reflecteer op je eigen denken, voelen en handelen en leert belemmerende patronen en leefregels doorzien en waar wenselijk te veranderen.

Inspiratie vinden we bij elkaar, in de vragen en thema’s die ons bezighouden. Daarbij biedt de samenstelling van de groep en interdisciplinair leren een belangrijke meerwaarde. Naast intervisie en dialoog benutten we daarbij ook de bijzondere omgeving van de Valnerina als inspiratiebron. Hier leven al eeuwenlang heremieten, herders en benedictijner monniken. Zij blijken een verrassend actuele inspiratiebron voor aandacht en (persoonlijk) leiderschap in leven en werken.


Het gebied en de wandelingen

De Cammino vindt plaats in de Valnerina in Umbrië. Het weg zijn van hier en de aard en kwaliteit van het verblijf daar, draagt in belangrijke mate bij aan de impact van het programma. De Valnerina is een vallei weg van de waan van de dag. De tijd lijkt er vertraagd en het leven wordt geleefd met aandacht en volgt het ritme van de natuur. Behalve heremieten en monniken, wonen er boeren en trekken herders rond met hun kuddes. De streek is beroemd om zijn gastronomie. De naam Umbrië komt van ‘ombra’, schaduw of luwte. Al sinds de Romeinse tijd verblijven mensen hier in de luwte, weg uit de schijnwerpers van het hectische leven.

Tijdens de wandeltocht wordt de bagage dagelijks vervoerd, zelf wandel je enkel met een dagrugzakje. Dagelijks wordt er tussen de 6 en 12 km gewandeld, van 1,5 tot 4 uur per dag en met gemiddelde hoogteverschillen van 300 meter. De paden bestaan uit Romeinse wegen, middeleeuwse muilezelpaden, witte wegen en geitenpaadjes. We wandelen vaak in stilte in kleine groepjes in ons eigen tempo met heldere routebeschrijvingen.


Begeleiding

De begeleiding wordt verzorgd door Lidwien Bernsen en Yvonne Nieuwenhuijs. Lidwien Bernsen is huisarts, hoofd van de huisartsenopleiding bij het Radboudumc en NHG supervisor en begeleider van intervisiegroepen. Yvonne Nieuwenhuijs is praktisch filosoof, (mindfulness)trainer en oprichter van Giotto Cultuurprojecten. Sinds 12 jaar ontwikkelt en begeleidt zij trainingen persoonlijke ontwikkeling en leiderschap in Umbrië en in Nederland waaronder voor het Radboudumc.  


Verblijf en gastronomie

We logeren op sfeervolle karakteristieke plekken langs de wandelroute: in een abdij uit de 7e eeuw, een familielandhuis en een sfeervol agriturismo. Overal genieten we van de Umbrische keuken, met aandacht bereid met pure kwaliteitsingrediënten uit de streek.


Deze reis is inclusief

  • 7-daagse reis
  • 6 daagse cursus, begeleiding
  • Bundel met toelichting, oefeningen, routebeschrijvingen en kaarten
  • 6 dagen volledig verzorgd verblijf met alle maaltijden
  • Transfer vanaf het vliegveld in Rome naar Umbrië
  • Vervoer ter plaatse en bagagevervoer

Inleiding

'Gun jezelf deze wandeltocht om je fysiek en mentaal op te laden en je koers te bepalen. De impact ervan zal nog lang doorwerken'

- een deelnemend huisarts in 2017


De aandacht die onze buitenwereld vraagt, gaat nogal eens ten koste van de aandacht voor onszelf. Daardoor verwatert onze focus en verliezen we koers en veerkracht. De hulpverlenersrol van artsen vraagt om dienstbaarheid aan patiënten en ook privé wordt er veel van ons gevraagd. Bovendien hebben we zelf de nodige ambities en wensen. Juist daarom is reflectie broodnodig op waar je nu staat in werk en leven, hoe je je vak wilt uitoefenen en wilt samenwerken. Net als werken aan een optimale werk-privé balans en goed voor jezelf zorgen. De Cammino biedt hiervoor de ruimte. 


Programma

Het dagelijkse ritme

07.30 uur mindfulnessmeditatie

08.15 uur ontbijt

09.15 uur inleiding, oefeningen, wandeling

13.00 uur lunch of picknick onderweg

14.00 uur vervolg wandeling, reflectie-oefeningen, dialoog en ontspanning

18.00 uur meditatie en reflectie-oefeningen

19.00 uur gezamenlijke reflectie

20.00 uur gezamenlijk diner

Giotto Cultuurprojecten

info@giottocp.com
35, Kerkstraat, Zaltbommel, 5301EG