Deze cursus is verlopen

Symposium Ketenzorg voor kwetsbare zwangeren in Twente

psychische problemenSociale problemenObstetrie

De omstandigheden waarin vrouwen kinderen krijgen zijn niet gelijk. Er zijn vrouwen waarbij de randvoorwaarden minder gunstig zijn. Denk aan vrouwen met psychische klachten, psychosociale problemen, een verstandelijke beperking of middelenafhankelijkheid.   Het is bekend dat deze omstandigheden een negatieve invloed hebben op de zwangerschap. Problemen zoals vroeggeboorte, een laag geboortegewicht, aangeboren afwijkingen of asfyxie...

30
4 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 30
Opmerking :T/m 31 augustus: € 29,95, vanaf 1 september: € 50,00

Beroepen

Anesthesioloog
4 Punten
ABAN-C2
Arts klinische chemie
4 Punten
ABAN-C2
Arts nucleaire geneeskunde
4 Punten
ABAN-C2
Arts voor verstandelijk gehandicapten
4 Punten
ABC1
Artsen | Mondziekten en kaakchirurgie (kaakchirurg)
4 Punten
ABAN-C2

Competenties

Samenwerken 40 %
Communicatie 20 %
Maatschappelijk handelen en preventie 40 %
Omschrijving

Omschrijving

Het optimaliseren van de omstandigheden voor deze vrouwen heeft meteen een gunstig effect op de uitkomst van hun zwangerschap en de gezondheid van de kinderen. Voorlichting over goede timing van de zwangerschap is hierbij ook belangrijk.

 

In Twente zijn er daarom meerdere initiatieven om situaties van moeders en kinderen te optimaliseren.

- De POP poli’s van de ziekenhuizen zijn een samenwerking tussen psychiaters, kinderartsen en gynaecologen. Zij willen de zorg voor zwangeren met psychische en psychosociale kwetsbaarheid optimaliseren.

- In het Verloskundig Samenwerkingsverband Twente werken alle zorgprofessionals die betrokken zijn bij de geboortezorg met elkaar samen. In 2018 zijn er multidisciplinaire zorgpaden voor kwetsbare zwangeren ontwikkeld.

 

Dit symposium wil bekendheid geven aan de werkwijze van de POP poli’s en VSV zorgpaden voor kwetsbare zwangeren. Tevens is dit symposium bedoeld om op een informele manier kennis te nemen van elkaar en elkaars initiatieven. Bovendien is er ruimte voor posterpresentaties of stands. Een ieder die van deze informatiemarkt gebruik van wil maken om een relevant idee, onderzoek, praktijk, werkwijze e/o specialisatie te delen kan zich hiervoor inschrijven.

Inleiding

De omstandigheden waarin vrouwen kinderen krijgen zijn niet gelijk. Er zijn vrouwen waarbij de randvoorwaarden minder gunstig zijn. Denk aan vrouwen met psychische klachten, psychosociale problemen, een verstandelijke beperking of middelenafhankelijkheid.

 

Het is bekend dat deze omstandigheden een negatieve invloed hebben op de zwangerschap. Problemen zoals vroeggeboorte, een laag geboortegewicht, aangeboren afwijkingen of asfyxie komen vaker voor. Deze negatieve invloed strekt zich ook uit naar de kraamperiode met voedings-, slaap- en hechtingsproblemen bij de pasgeborene.

WDH Twente IA06-380

n.wools@huisartsenkringtwente.nl
100, H. Hartstralaan, HENGELO, 7555PJ