Deze cursus is verlopen

Voeding Bewegen en Diabetes type 2

In hoeverre kan een diabetespatiënt zelf het heft in handen nemen doormiddel van goede voeding en een gezonde levensstijl? Kan hij met een gezond levenspatroon zijn ziekte zo onder controle krijgen dat hij of zij zijn insulinespuit in het medicijnkastje kan laten liggen? Welke adviezen en ondersteuning kunnen wij als deskundigen onze patiënt hierbij het beste geven? En in hoeverre zijn wij zelf eigenlijk op de hoogte van de geneeskracht...

235
5 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 235
Opmerking :Dit bedrag is inclusief consumpties, lunch en cursusmateriaal.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
21 Jul 2019
31 Oct 2019
5 Punten
ABC1
Huisarts
21 Jul 2019
31 Oct 2019
5 Punten
ABC1
Physician Assistant
21 Jul 2019
31 Oct 2019
5 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
21 Jul 2019
31 Oct 2019
5 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 30 %
Kennis en wetenschap 50 %
Maatschappelijk handelen en preventie 20 %
Omschrijving

Omschrijving

We praten je bij over de meest recente evidence based en best practice based richtlijnen over voeding, bewegenen diabetes type 2. Uit onderzoek blijkt dat een gezonde leefstijl meer invloed heeft dan tot nu toe werd gedacht. Wees welkom en leer alles over de rol van koolhydraten en lichaamsbeweging op de ontwikkeling van Diabetes, zodat je jouw patiënt zo goed mogelijk kunt begeleiden en hem in plaats van medicijnen, wellicht een boekje vol heerlijke recepten kunt meegeven, die hem helpen zijn ziekte in de hand te krijgen!

Inleiding

In hoeverre kan een diabetespatiënt zelf het heft in handen nemen doormiddel van goede voeding en een gezonde levensstijl? Kan hij met een gezond levenspatroon zijn ziekte zo onder controle krijgen dat hij of zij zijn insulinespuit in het medicijnkastje kan laten liggen? Welke adviezen en ondersteuning kunnen wij als deskundigen onze patiënt hierbij het beste geven? En in hoeverre zijn wij zelf eigenlijk op de hoogte van de geneeskracht van een gezonde leefstijl?


Na 5 succesvolle jaren waarin wij nascholingen hebben georganiseerd over de invloed van voeding en bewegen op kanker, organiseren wij nu een nascholing over de rol van lichaamsbeweging en voeding op Diabetes type 2.

Programma

09.00 uur Ontvangst en registratie

09.30 uur Welkom en toelichting op het programma dagvoorzitter

09.40 uur Voeding en Diabetes: van theorie naar praktijk

Uit onderzoekt blijkt steeds vaker dat gezonde voeding DM2 in volledige remissie kan brengen. Studies tonen bijvoorbeeld aan dat patiënten die zich aan een strikt zich aan een koolhydraat bewust dieet houden, zelfs volledig van hun insulinespuit kunnen afkomen! We bespreken tijdens deze voordracht een aantal succesvolle onderzoeken op het gebied van voeding en DM2 en we laten zien hoe de resultaten van deze onderzoeken in de praktijk gebracht kunnen worden. Daarnaast wordt uitgelegd hoe de patiënt onder begeleiding van de huisarts zijn medicatie kan afbouwen.

Maarten Soeters, internist- endocrinoloog AMC en voorzitter patiënten voedingsprogramma Zorg op het Bord

10.40 uur Pauze

11.10 uur Van moeten naar willen

Prachtig, al die positieve resultaten op papier, maar als een patiënt zich niet strikt houdt aan alle leefstijladviezen, is de kans groot dat er geen resultaat geboekt wordt. Daarom sluiten we de dag af met een interactieve sessie over het motiveren van patiënten. Hoe maken we van een extern gemotiveerde patiënt (ik doe dit omdat het moet) een intern gemotiveerde patiënt (ik doe dit omdat ik het zelf wil)?

Prof. dr. Emely de Vet (hoogleraar Consumptie en Gezonde Leefstijl, Wageningen University & Research). Emely de Vet leidt een interdisciplinaire leerstoel waar sociale en psychologische determinanten van (on)gezonde leefstijl onderzocht worden en integrale leefstijlinterventies worden ontworpen, geëvalueerd en geïmplementeerd

12.10 uur Mediterrane, koolhydraatbewuste lunch

Weten we eigenlijk wel wat we onze patiënten ‘aandoen’ als we hen een koolhydraatarm dieet voorschrijven? Heeft u zelf wel eens geprobeerd om weken/ maanden geen pasta, rijst of brood te eten? Dat is in de praktijk namelijk best lastig. Veel patiënten houden het om die reden dan ook niet vol. We schotelen u tijdens deze studiedag een heerlijke mediterrane koolhydraatbewuste lunch voor om te laten zien (en proeven) dat zo’n dieet ook lekker kan zijn!

13.00 uur Project Gezond Dorp: Lessen uit Leende

In het dorp Leende is een bijzonder project gestart waarbij de inwoners van het dorp zichzelf weer slanker en gezonder eten. Initiatiefnemers sportarts van Kuijk en huisarts van den Hurk adviseren de inwoners daar om meer groenten te eten, minder snelle suikers in te nemen, meer te bewegen en meer te ontspannen om hun gezondheid te verbeteren. De resultaten zijn verbluffend! Luister mee naar de lessen uit Leende.

Sportarts drs. Hans van Kuijk, sportarts St. Anna Ziekenhuis te Geldrop, initiatiefnemer GezondDorp Leende

14.00 uur Pauze

14.30 uur Bewegen en diabetes

Lichamelijke inspanning zorgt voor een gunstige regulatie van DM2. Het verbetert de glucoseregulatie door vermindering van de insulineresistentie, het helpt bij gewichtsreductie en gewichtshandhaving en het geeft verbetering van cardiovasculaire risicofactoren. Bij geregelde intensieve lichaamsbeweging kan de insulineresistentie zelfs zodanig verbeteren (mits de patiënt ook afvalt) dat de diabetesmedicatie structureel verminderd kan worden. SLIMMER is een van de beweegprogramma’s die we mensen met diabetes kunnen aanbieden. Hoe brengen we zo’n programma in praktijk? Hoe ziet de samenwerking tussen huisarts, praktijkondersteuner en fysiotherapeut eruit? Welke programma’s worden vergoed binnen het basispakket? En aan welke criteria moet een patiënt voldoen om hiervoor in aanmerking te komen?

Mr.drs. MG van der Poel, praktijkhoudende huisarts te Rotterdam, mede initiator looprecept

15.30 uur Voeding als medicijn

Wie ziek is, houdt rust, krijgt medicijnen, of wordt, in het ergste geval, geopereerd. Gezonde voeding en lichaamsbeweging werden tot voor kort niet beschouwd als een serieus behandelplan. Gelukkig krijgen we binnen de geneeskunde steeds meer aandacht voor voeding en een gezonde leefstijl. Het is algemeen bekend dat wie goed voor zijn lichaam zorgt, op die manier bijdraagt aan zijn zelfherstellend vermogen. Vandaar dat de gecombineerde leefstijlinterventie sinds 1 januari 2019 is opgenomen in het basispakket. Hoewel er veel gezondheidswinst behaald kan worden als we de patiënt eerst adviseren om zijn of haar leefstijl aan te passen, wordt er in de praktijk nog vaak gekozen voor een behandeling met geneesmiddelen. Waarom geven veel artsen (en patiënten) nog steeds de voorkeur aan pillen? En hoe kunnen we deze ‘geneesmiddelen gewoonte’ doorbreken?

Tamara de Weijer, huisarts en voorzitter Arts en Leefstijl

16.30 uur Einde programma

Mark Two Academy

info@marktwo.nl
0334345730
22, Speelkamp, Leusden, 3831PE