Deze cursus is verlopen

Studiemiddag Vroegsignalering en Behandeling van Eetstoornissen

Volgens de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen zijn er in Nederland ruim 188.000 mensen die kampen met een eetstoornis (anorexia nervosa, boulimia en binge-eating disorder). Het zijn vooral steeds jonger wordende meiden die worstelen met deze problematiek. Met de huidige wachttijden voor de specialistische ggz, ziet zowel huisarts als praktijkondersteuner (ggz) deze cliënt vaker op het spreekuur verschijnen, mits de eetstoornis...

225
4 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 225
Opmerking :Dit bedrag is inclusief inlooplunch, cursusmateriaal en consumpties.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
21 Jul 2019
31 Oct 2019
4 Punten
ABC1
Huisarts
21 Jul 2019
31 Oct 2019
4 Punten
ABC1
Physician Assistant
21 Jul 2019
31 Oct 2019
4 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
21 Jul 2019
31 Oct 2019
4 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 30 %
Maatschappelijk handelen en preventie 50 %
Professionaliteit en kwaliteit 20 %
Omschrijving

Omschrijving

In samenwerking met het Leontienhuis, een inloophuis voor mensen met een eetstoornis en hun naasten, organiseren wij op woensdag 25 september 2019 deze studiemiddag, waarbij sprekers en ervaringsdeskundigen ingaan op het (h)erkennen van eetstoornissen, omgaan met co-morbiditeit en behandelmethodes.


Het Leontienhuis is een initiatief van ex-wielrenster Leontien van Moorsel. Naast verschillende medailles, won zij ook haar strijd tegen anorexia. Zij opent deze studiemiddag met haar verhaal.


Mark Two Academy vindt het belangrijk dat eetstoornissen eerder gesignaleerd worden om zo hun invloed op de cliënt te beperken. Daarom doneren wij een deel van de opbrengst aan het Leontienhuis. Help je ook mee?

Inleiding

Volgens de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen zijn er in Nederland ruim 188.000 mensen die kampen met een eetstoornis (anorexia nervosa, boulimia en binge-eating disorder). Het zijn vooral steeds jonger wordende meiden die worstelen met deze problematiek. Met de huidige wachttijden voor de specialistische ggz, ziet zowel huisarts als praktijkondersteuner (ggz) deze cliënt vaker op het spreekuur verschijnen, mits de eetstoornis daadwerkelijk herkend wordt.


Dat is namelijk niet altijd even makkelijk. Vaak spelen meerdere psychische stoornissen een rol of is er nog onvoldoende kennis om de juiste diagnose te stellen. Daarbij is de kans groot dat de cliënt helemaal niet wil dat de ziekte ontdekt wordt en ook weet wat te doen om deze zolang mogelijk verborgen te houden.

Programma

12.00 – 13.00 uur Registratie en inlooplunch

13.00 – 13.30 uur Opening door Leontien van Moorsel

Leontien Zijlaard-Van Moorsel is zonder twijfel de beste wielrenster die ons land ooit heeft gekend. Ze won in totaal zes medailles waarvan vier gouden, verdeeld over verschillende Olympische Spelen en over verschillende disciplines. Wat ze ook won, was haar strijd tegen anorexia. In 2015 opende zij het Leontienhuis, een inloophuis voor mensen met een eetstoornis. Met behulp van videobeelden vertelt zij haar verhaal, waarna er ruimte is voor vragen.

13.30 – 14.15 uur Anorexia, boulimia en binge-eating in de huisartsenpraktijk 

Met de huidige wachtlijsten voor de S-GGZ zien huisartsen en praktijkondersteuners steeds vaker cliënten met een eetstoornis op hun spreekuur. Aangezien het diagnostische- en behandelproces hier van start gaat, is kennis van en inzicht in deze problematiek noodzakelijk. We bespreken wat de huisartsenpraktijk kan betekenen voor een cliënt met een eetstoornis en hoe je de ene eetstoornis van de andere kan onderscheiden. Ook incidentie- en prevalentiecijfers komen aan bod.

Corina Koster, huisarts, praktijk Bolnes te Ridderkerk

14.15 – 15.00 uur Een eetstoornis komt nooit alleen

Andere psychische en somatische stoornissen, soms al eerder aanwezig dan de eetstoornis zelf, hebben invloed op het diagnostisch- en behandelproces. Een belangrijke vraag voor doorverwijzer en behandelaar: behandel je deze voorafgaand aan, gelijktijdig met of na afloop van de behandeling van de eetstoornis? En in hoeverre moet je tijdens de behandeling rekening houden met deze co-morbiditeit? Op deze vragen wordt aan de hand van concrete voorbeelden dieper ingegaan.

Hans Bloks, klinisch psycholoog/psychotherapeut en voormalig hoofdbehandelaar Centrum Eetstoornissen

15.00 – 15.30 uur Pauze

15.30- 16.15 uur Vroegtijdig leren signaleren: tips van een ervaringsdeskundige

Er zijn cliënten die weten dat ze een eetstoornis hebben, maar dat verborgen willen houden. Zij hebben allerlei manieren om vermoedens van de praktijkondersteuner, huisarts en andere zorgverleners de kop in te drukken. Ervaringsdeskundige Merel van der Valk speelt samen met huisarts Corina Koster een typisch gesprek na tussen cliënt en zorgverlener, waardoor jij de alarmbellen sneller hoort rinkelen en beter leert door te vragen. Daarnaast vertelt Merel over haar eigen ervaringen, waarbij ze nadruk legt op wat wel en niet hielp ten opzichte van haar herstel.

Merel van der Valk, ervaringsdeskundige en Corina Koster, huisarts, praktijk Bolnes te Ridderkerk

16.15 – 17.15 uur (H)erkenning – en dan?

Hoe sneller een eetstoornis behandeld wordt, hoe groter de kans op herstel en hoe kleiner de invloed op het gedrag, denken en voelen. Om effectief te zijn is intensieve behandeling noodzakelijk, die niet alleen op eten en gewicht gericht is. Hoe kun je naasten betrekken en begeleiden? Hoe verweef je verbetering van het psychische, emotionele en sociale functioneren in de behandeling? Hoe ontdek je achterliggende problemen en hoe pak je die aan? Deze en soortgelijke vragen worden beantwoord.

Greta Noordenbos, senior onderzoeker en docent Klinische Psychologie, Universiteit Leiden

17.15 uur Drankje en napraten

Mark Two Academy

info@marktwo.nl
0334345730
22, Speelkamp, Leusden, 3831PE