• share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Studiemiddag Vroegsignalering en Behandeling van Eetstoornissen

  Volgens de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen zijn er in Nederland ruim 188.000 mensen die kampen met een eetstoornis (anorexia nervosa, boulimia en binge-eating disorder). Het zijn vooral steeds jonger wordende meiden die worstelen met deze problematiek. Met de huidige wachttijden voor de specialistische ggz, ziet zowel huisarts als praktijkondersteuner (ggz) deze cliënt vaker op het spreekuur verschijnen, mits de eetstoornis daadwerkelijk herkend wordt.


  Dat is namelijk niet altijd even makkelijk. Vaak spelen meerdere psychische stoornissen een rol of is er nog onvoldoende kennis om de juiste diagnose te stellen. Daarbij is de kans groot dat de cliënt helemaal niet wil dat de ziekte ontdekt wordt en ook weet wat te doen om deze zolang mogelijk verborgen te houden.

  place Utrecht
  add 4.0 punten
  euro_symbol € 225.00
  event 25-09-2019
  access_time 13:00 - 17:15

  * Prijs: € Dit bedrag is inclusief inlooplunch, cursusmateriaal en consumpties.

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  25-09-2019 13:00 - 17:15 Utrecht
  description

  Omschrijving

  In samenwerking met het Leontienhuis, een inloophuis voor mensen met een eetstoornis en hun naasten, organiseren wij op woensdag 25 september 2019 deze studiemiddag, waarbij sprekers en ervaringsdeskundigen ingaan op het (h)erkennen van eetstoornissen, omgaan met co-morbiditeit en behandelmethodes.


  Het Leontienhuis is een initiatief van ex-wielrenster Leontien van Moorsel. Naast verschillende medailles, won zij ook haar strijd tegen anorexia. Zij opent deze studiemiddag met haar verhaal.


  Mark Two Academy vindt het belangrijk dat eetstoornissen eerder gesignaleerd worden om zo hun invloed op de cliënt te beperken. Daarom doneren wij een deel van de opbrengst aan het Leontienhuis. Help je ook mee?

  list

  Programma

  12.00 – 13.00 uur Registratie en inlooplunch

  13.00 – 13.30 uur Opening door Leontien van Moorsel

  Leontien Zijlaard-Van Moorsel is zonder twijfel de beste wielrenster die ons land ooit heeft gekend. Ze won in totaal zes medailles waarvan vier gouden, verdeeld over verschillende Olympische Spelen en over verschillende disciplines. Wat ze ook won, was haar strijd tegen anorexia. In 2015 opende zij het Leontienhuis, een inloophuis voor mensen met een eetstoornis. Met behulp van videobeelden vertelt zij haar verhaal, waarna er ruimte is voor vragen.

  13.30 – 14.15 uur Anorexia, boulimia en binge-eating in de huisartsenpraktijk 

  Met de huidige wachtlijsten voor de S-GGZ zien huisartsen en praktijkondersteuners steeds vaker cliënten met een eetstoornis op hun spreekuur. Aangezien het diagnostische- en behandelproces hier van start gaat, is kennis van en inzicht in deze problematiek noodzakelijk. We bespreken wat de huisartsenpraktijk kan betekenen voor een cliënt met een eetstoornis en hoe je de ene eetstoornis van de andere kan onderscheiden. Ook incidentie- en prevalentiecijfers komen aan bod.

  Corina Koster, huisarts, praktijk Bolnes te Ridderkerk

  14.15 – 15.00 uur Een eetstoornis komt nooit alleen

  Andere psychische en somatische stoornissen, soms al eerder aanwezig dan de eetstoornis zelf, hebben invloed op het diagnostisch- en behandelproces. Een belangrijke vraag voor doorverwijzer en behandelaar: behandel je deze voorafgaand aan, gelijktijdig met of na afloop van de behandeling van de eetstoornis? En in hoeverre moet je tijdens de behandeling rekening houden met deze co-morbiditeit? Op deze vragen wordt aan de hand van concrete voorbeelden dieper ingegaan.

  Hans Bloks, klinisch psycholoog/psychotherapeut en voormalig hoofdbehandelaar Centrum Eetstoornissen

  15.00 – 15.30 uur Pauze

  15.30- 16.15 uur Vroegtijdig leren signaleren: tips van een ervaringsdeskundige

  Er zijn cliënten die weten dat ze een eetstoornis hebben, maar dat verborgen willen houden. Zij hebben allerlei manieren om vermoedens van de praktijkondersteuner, huisarts en andere zorgverleners de kop in te drukken. Ervaringsdeskundige Merel van der Valk speelt samen met huisarts Corina Koster een typisch gesprek na tussen cliënt en zorgverlener, waardoor jij de alarmbellen sneller hoort rinkelen en beter leert door te vragen. Daarnaast vertelt Merel over haar eigen ervaringen, waarbij ze nadruk legt op wat wel en niet hielp ten opzichte van haar herstel.

  Merel van der Valk, ervaringsdeskundige en Corina Koster, huisarts, praktijk Bolnes te Ridderkerk

  16.15 – 17.15 uur (H)erkenning – en dan?

  Hoe sneller een eetstoornis behandeld wordt, hoe groter de kans op herstel en hoe kleiner de invloed op het gedrag, denken en voelen. Om effectief te zijn is intensieve behandeling noodzakelijk, die niet alleen op eten en gewicht gericht is. Hoe kun je naasten betrekken en begeleiden? Hoe verweef je verbetering van het psychische, emotionele en sociale functioneren in de behandeling? Hoe ontdek je achterliggende problemen en hoe pak je die aan? Deze en soortgelijke vragen worden beantwoord.

  Greta Noordenbos, senior onderzoeker en docent Klinische Psychologie, Universiteit Leiden

  17.15 uur Drankje en napraten

  business

  Organisatie

  business Mark Two Academy
  mail_outline info@marktwo.nl
  place Speelkamp 22 3831 AK Leusden
  keyboard_arrow_up