CME-Online 'Medicatieveiligheid', cursus voor apothekers

In deze cursus leert de apotheker over de basis van medicatieboordeling - medicatieveiligheid. Medicatieveiligheid is de laatste jaren steeds meer in de belangstelling komen te staan. Belangrijke Nederlandse onderzoeken, zoals de HARM en IPCI-onderzoeken, het rapport HARM-WRESTLING en het pHARM-onderzoek, hebben ertoe geleid dat er steeds meer aandacht is voor problemen samenhangend met geneesmiddelengebruik. In januari 2017 is het Rapport...

Gratis
2 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Gratis
Opmerking :per abonnement

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 20 %
Kennis en wetenschap 40 %
Professionaliteit en kwaliteit 40 %
Omschrijving

Omschrijving

In deze cursus leert de apotheker over de basis van medicatieboordeling - medicatieveiligheid. Medicatieveiligheid is de laatste jaren steeds meer in de belangstelling komen te staan.

Belangrijke Nederlandse onderzoeken, zoals de HARM en IPCI-onderzoeken, het rapport HARM-WRESTLING en het pHARM-onderzoek, hebben ertoe geleid dat er steeds meer aandacht is voor problemen samenhangend met geneesmiddelengebruik. In januari 2017 is het Rapport Vervolgonderzoek Medicatieveiligheid gepubliceerd, waarin wordt gekeken naar de huidige stand van zaken van de medicatieveiligheid in Nederland en in hoeverre de adviezen uit de eerdere onderzoeken zijn opgevolgd.

Het belangrijkste doel van deze cursus is om de cursist vanuit de Nederlandse situatie te laten zien welke acties kunnen worden ondernomen om de medicatieveiligheid te optimaliseren en op basis waarvan deze adviezen tot stand zijn gekomen.

Alle activiteiten die hierboven zijn opgesomd, zullen in de cursus aan bod komen. Het rapport HARM-WRESTLING staat centraal, waarbij de stand van zaken op dit moment wordt behandeld door stil te staan bij de resultaten van het Eindrapport Vervolgonderzoek Medicatieveiligheid. De START/STOPP-criteria voor geneesmiddelen met mogelijk aangepaste doseringen bij risicogroepen worden ook besproken.

De theorie van de cursus wordt afgewisseld met praktijkvoorbeelden.


Leerdoelen

Leerdoelen:

  • kunt u het belang van het optimaliseren van medicatieveiligheid benoemen
  • kent u de belangrijkste onderzoeken op het gebied van medicatieveiligheid
  • kent u de belangrijkste aanbevelingen uit het HARM-Wrestling-rapport en het Vervolgonderzoek Medicatieveiligheid
  • kent u de START/STOPP-criteria
  • kent u de rol van de IGJ op het gebied van medicatieveiligheid
  • kent u de achtergrond van de kwaliteitsindicatoren Farmacie
  • kunt u gebruik maken van het portaal voor patiëntveiligheid/CMR

CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ