CME-Online 'Overactieve blaas bij ouderen'

urinewegen

Let op: Het gaat hier om een abonnementsprijs met recht op maar liefst 25 accreditatiepunten aan zelf te kiezen nascholing. Plasklachten ten gevolge van een overactieve blaas (OAB) komen veel voor. Vaak wordt gedacht dat OAB is een aandoening van oudere vrouwen, maar OAB blijkt op alle leeftijden veel voor te komen, evenveel bij mannen als vrouwen. Echter, de prevalentie neemt significant toe met toename van de leeftijd. OAB kan de kwaliteit...

599
1.5 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Regulier € 599
Opmerking :Dit zijn de kosten voor een jaarabonnement op het totale cursusaanbod van CME-Online voor de huisarts. Dit abonnement geeft recht op het behalen van 25 accreditatiepunten per jaar.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
1.5 Punten
ABC1
Huisarts
1.5 Punten
ABC1
Physician Assistant
1.5 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
1.5 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 60 %
Communicatie 20 %
Maatschappelijk handelen en preventie 20 %
Omschrijving

Omschrijving

Voor het stellen van de diagnose is een goede anamnese noodzakelijk. Objectieve meetinstrumenten, zoals IPSS en mictielijst, kunnen toegepast worden om de diagnose te verhelderen en de impact van de aandoening vast te stellen. De pathosfysiologie van OAB is niet altijd bekend, maar uitsluiten van copus alienum, ruimte-innemend proces of infectie is noodzakelijk. Dat kan door middel van urineonderzoek uitgesloten worden of, in geval van infectie, adequaat behandeld worden. Bovendien is er een relatie met neurogene aandoeningen en cerebrovasculaire accidenten, die vaker bij ouderen voorkomen.

Er bestaan verschillende behandelmethoden voor OAB die ook bij ouderen toegepast kunnen worden. Onder andere het geven van juiste adviezen, gebruik van medicatie en eventueel bekkenfysiotherapie. De vroeger bestaande medicatie voor OAB hebben de bekende hinderlijke bijwerkingen zoals droge mond en obstipatie, maar ook verwarring. Dit laatste kan grote impact hebben op de oudere en zijn omgeving. Recente ontwikkelingen hebben geleid tot verschijnen van nieuwe medicatie met minder bijwerkingen.

Als specialist ouderengeneeskunde kunt u met deze cursus uw kennis en vaardigheden met betrekking tot OAB vergroten. Verder zult u meer kennis vergaren over de behandelmogelijkheden en daarmee een betere en efficiëntere behandeling van deze zeer hinderlijke klacht kunnen aanbieden.

 

Inleiding

Let op: Het gaat hier om een abonnementsprijs met recht op maar liefst 25 accreditatiepunten aan zelf te kiezen nascholing.

Plasklachten ten gevolge van een overactieve blaas (OAB) komen veel voor. Vaak wordt gedacht dat OAB is een aandoening van oudere vrouwen, maar OAB blijkt op alle leeftijden veel voor te komen, evenveel bij mannen als vrouwen. Echter, de prevalentie neemt significant toe met toename van de leeftijd.

OAB kan de kwaliteit van het leven significant negatief beïnvloeden, maar ook zeer nadelig zijn in het dagelijks leven van de (kwetsbare) oudere. Het is een lastige klacht, die o.a. voor isolement en slechte nachtrust kan zorgen.

Programma

Module 1

Introductie 

Inventarisatie

Definitie van overactieve blaas

Pathofysiologie 

Prevalentie en kwaliteit van leven

Diagnostiek

•   Gebruik van klinisch instrumenten (IPSS, mictielijst)

•   Aanvullend onderzoek

Behandeling

•   Adviezen

•   Medicatie inclusief recente ontwikkelingen

•   Wanneer en naar wie verwijzen

•   Behandelingsmogelijkheden in tweede lijn

Evaluatie

Eindtoets

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

•   kunt u omschrijven wat onder een overactieve blaas verstaan wordt;

•   kunt u de diagnose overactieve blaas (OAB) stellen;

•   bent u in staat om de pathofysiologie van OAB te begrijpen en daarmee de verschillende oorzaken ook uit te sluiten/aan te tonen;

•   bent u zich bewust van de mogelijke impact van OAB op de kwaliteit van het leven van de patiënten en daarmee de gevolgen voor het dagelijks leven;

•   bent u in staat om objectieve instrumenten voor de diagnose en de mate van hinder voor de patiënten te gebruiken;

•   kunt u gerichte adviezen aan patiënten geven;

•   bent u bekend met de behandelmogelijkheden en kunt u eerstelijnstherapie toepassen;

•   kunt u tijdig de patiënt naar bekkenfysiotherapie of de juiste specialist doorverwijzen.

CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ