Medicinaal gebruik van cannabis

Medicinale cannabis is veel in het nieuws, ook internationaal. Veel patiënten hebben vragen over de toepassing en effecten en/of schaffen zelf vrij verkrijgbare producten aan, zoals CBD-olie. Cannabis is geen 'standaard' geneesmiddel, en dat maakt het voor artsen lastig om patiënten de juiste informatie te verstrekken. Vanuit wetenschappelijke studies is wel kennis beschikbaar, maar publicaties zijn verspreid over vele onderwerpen waardoor...

Gratis
2 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Gratis

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 40 %
Kennis en wetenschap 40 %
Professionaliteit en kwaliteit 20 %
Omschrijving

Omschrijving

Na het volgen van deze cursus heb je voldoende kennis over de voor- en nadelen van medicinale toepassingen van cannabis en de verschillende beschikbare producten. Hierdoor kun je je patiënten met (vragen over) medicinaal gebruik van cannabis goed informeren, adviseren en begeleiden.


De cursusinhoud is gratis. Wil je de eindtoets maken en accreditatiepunten krijgen? Dan bestel je in de cursus je toegang tot de eindtoets. Deze kost € 8,95 vrij van BTW.

Inleiding

Medicinale cannabis is veel in het nieuws, ook internationaal. Veel patiënten hebben vragen over de toepassing en effecten en/of schaffen zelf vrij verkrijgbare producten aan, zoals CBD-olie. Cannabis is geen 'standaard' geneesmiddel, en dat maakt het voor artsen lastig om patiënten de juiste informatie te verstrekken. Vanuit wetenschappelijke studies is wel kennis beschikbaar, maar publicaties zijn verspreid over vele onderwerpen waardoor het moeilijk is een patroon te zien.

De cursus gaat in op de kenmerken van medicinale cannabis en de toepassing hiervan in de medische beroepspraktijk. Recreatief gebruik van cannabis komt in deze cursus niet aan bod.

Leerdoelen

Na afronding van deze cursus kun je:

  • De kenmerken van de cannabisplant benoemen.
  • De effecten van cannabis in het lichaam benoemen.
  • De farmacokinetiek van medicinale cannabis beschrijven.
  • De verschillen uitleggen tussen recreatief gebruikte cannabis, medicinale cannabis, CBD-olie en wiet-olie.
  • De Nederlandse wet- en regelgeving rondom regulering van medicinale cannabis overzien.
  • Inschatten welke patiënten wel en niet in aanmerking komen voor gebruik van medicinale cannabis.
  • Een afweging maken tussen de verschillende variëteiten en toedieningsvormen van medicinale cannabis.
  • Patiënten met medicinale cannabis op de juiste manier begeleiden en informeren over bijwerkingen, dosering, interacties en contra-indicaties.


Instituut Verantwoord Medicijngebruik

info@ivm.nl
0888800400
11, Churchilllaan, Utrecht, 3527GV