Deze cursus is verlopen

Refereeravond eerstelijn: Van preconceptie en zwangerschapscomplicaties tot SOA's

GyneacologieObstetrieurologie

Huisartsen spelen een belangrijke rol in de gynaecologische zorg voor patiënten met vragen en problemen op dit gebied. Toch zijn problemen op dit gebied niet altijd even gemakkelijk voor de individuele, allround huisarts. Een aantal aandoeningen wordt door de huisarts te weinig gezien of het ontbreekt aan voldoende inzicht of ervaring om problematiek op hun waarde te schatten Daarnaast ontwikkelen medisch-technische en farmacotherapeutische...

Gratis
2 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Gratis

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 80 %
Samenwerken 20 %
Omschrijving

Omschrijving

We beginnen met de toegenomen mogelijkheden voor screening in de preconceptiefase en de rol van de huisarts daarbij.

Vervolgens gaan we in op het thema: hoe houden we onze patiënten gezond rondom de zwangerschap (en ver daarna)? ‘Healthy ageing’ speelt maatschappelijk gezien een steeds belangrijkere rol in de kwaliteit van zorg. U krijgt een update van het antistollingsbeleid en de risico’s van obesitas in de zwangerschap.

Tot slot staan nieuwe diagnostische mogelijkheden om een SOA vast te stellen en de medicamenteuze therapie daarbij op het programma. Daarbij is ook aandacht voor het voorkomen van HIV-infecties door de introductie van Pre-Expositie Profylaxe (PrEP).

Inleiding

Huisartsen spelen een belangrijke rol in de gynaecologische zorg voor patiënten met vragen en problemen op dit gebied. Toch zijn problemen op dit gebied niet altijd even gemakkelijk voor de individuele, allround huisarts. Een aantal aandoeningen wordt door de huisarts te weinig gezien of het ontbreekt aan voldoende inzicht of ervaring om problematiek op hun waarde te schatten

Daarnaast ontwikkelen medisch-technische en farmacotherapeutische mogelijkheden zich snel.

Met de deskundige inbreng van onder andere twee kaderhuisartsen urogynaecologie, die ook lid zijn van de huisartsen-expertgroep SOA, HIV en seksualiteit, hopen we u door deze refereeravond wat meer achtergrondinformatie en praktische tips voor uw dagelijks werk te geven.

Programma

19.00 Ontvangst en registratie

19.30 Start programma

20.40 Pauze

21.00 Vervolg programma

21.40 Afsluiting

21.50 Borrel

Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden UMCG

​Het Wenckebach Instituut is onderdeel van het UMCG en richt zich op de ontwikkeling en opleiding van professionals in de zorg. Het Wenckebach Instituut bestaat uit: Postgraduate School of Medicine School of Nursing & Health Expertisecentrum Communicatie, Leiderschap, Assessment en Samenwerking Wenckebach Skill Center UMCG Innovatiepoli: eerste hulp bij innovatie! Het Wenckebach Instituut werkt ook voor andere zorginstellingen in Noord- en Oost-Nederland en in specifieke gevallen ook voor landelijke en internationale opdrachtgevers. Veel gebeurt ’op maat’, in nauw overleg met opdrachtgevers.