Deze cursus is verlopen

Erfelijke diabetes in de Kindergeneeskunde

Als kinderarts behandelt u veel patiënten met diabetes mellitus. Hierbij gaat het voornamelijk om kinderen met DM1. Vormen van diabetes die minder vaak voorkomen zijn monogenetische vormen: Neonatale DM, MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) en (andere) syndromale vormen van diabetes. De meerderheid van de kinderen met genetisch bevestigde monogenetische diabetes wordt in eerste instantie vaak ten onrechte gediagnosticeerd als DM1...

49.5
1 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Regulier € 49.5
Opmerking :Deze e-learning wordt u gratis aangeboden door Erfocentrum en The Competence Group. Wij vragen slechts € 15,- voor licentie, administratie kosten en het wegschrijven van uw accreditatiepunt in PE-Online.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
15 Feb 2019
31 Dec 2022
1 Punten
ABC1
Huisarts
15 Feb 2019
31 Dec 2022
1 Punten
ABC1
Physician Assistant
15 Feb 2019
31 Dec 2022
1 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
15 Feb 2019
31 Dec 2022
1 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 100 %
Omschrijving

Omschrijving

In deze cursus leert u aan de hand van casuïstiek meer over GCK MODY (MODY 2), HNF1A MODY (MODY 3) en HNF1B MODY (MODY 5). U leert hoe ze te onderscheiden en het belang van het onderscheiden van deze vormen van diabetes. U krijgt diagnostische handvatten om de verschillende vormen te herkennen. Daarnaast worden andere veelvoorkomende vormen van MODY en (andere) syndromale vormen van diabetes behandeld. De cursus sluit af met een toets en eventuele herkansingen.

LEERDOEL

Na afloop van deze cursus kunt u uitleggen wat MODY is, benoemen wat de geschatte prevalentie van MODY is, welke diagnostische en therapeutische middelen u kunt inzetten, en wat de prognoses zijn.

DOELGROEP

Kinderartsen.

DUUR 

De doorlooptijd van de cursus is ongeveer 1 uur.

Inleiding

Als kinderarts behandelt u veel patiënten met diabetes mellitus. Hierbij gaat het voornamelijk om kinderen met DM1. Vormen van diabetes die minder vaak voorkomen zijn monogenetische vormen: Neonatale DM, MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) en (andere) syndromale vormen van diabetes. De meerderheid van de kinderen met genetisch bevestigde monogenetische diabetes wordt in eerste instantie vaak ten onrechte gediagnosticeerd als DM1 patiënt, of (minder vaak) als DM2 patiënt. De vorm van monogenetische diabetes die veruit het meest voorkomt is MODY.


Accreditatie is verleend door de NVK.

The Competence Group

info@huisartspraktijk.nl
0302565625
3, Lorentzlaan, IJsselstein, 3401MK