Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Sportgeneeskunde: Basiscursus Dopingzaken

  Vrijwel alle (sport-)artsen worden van tijd tot tijd geconfronteerd met vragen over doping en het antidopingbeleid. Vaak betreft dat fitnesssporters die dopinggeduide middelen willen gaan gebruiken om ‘groter en sterker’ te worden of die juist ‘willen afvallen’ en dat zo ‘gezond’ mogelijk willen doen. Soms echter is de vraag afkomstig van een wedstrijdsporter die valt onder het dopingreglement van de desbetreffende sportbond.

  In de basiscursus ‘Dopingzaken’ worden (sport-)artsen en aios sportgeneeskunde wegwijs gemaakt in het antidopingbeleid, de epidemiologie van het dopinggebruik en hoe ze om kunnen gaan met vragen van sporters die middelen (willen gaan) gebruiken die op de dopinglijst staan, zonder daarmee in conflict te komen met de gedragscode m.b.t. het geneeskundig handelen respectievelijk het dopingreglement van de WADA.

  place Bilthoven
  add 6 punten
  euro_symbol € 395.00
  event 08-03-2019
  access_time 09:00 - 17:00

  € Cursusgeld inclusief lunch en cursusmateriaal

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  08-03-2019 09:00 - 17:00 Bilthoven
  description

  Omschrijving

  Voorbereiding op cursus

  Van diegenen die zich voor deze cursus inschrijven wordt verwacht dat zij kennis hebben van de ‘Richtlijnen sportmedisch handelen 2015’en dan met name van de richtlijnen 13-14 (‘medisch technisch handelen’) en de richtlijnen 15-16 (‘doping’). Om een beter beeld te krijgen over de (belevings-)wereld van de fitnesssporters wordt de cursist gevraagd voorafgaand aan de cursus:

  de website www.eigenkracht.nl te bekijken

  (fragmenten uit) de documentairereeks ‘Filemon staat strak’. (http://programma.bnn.nl/filemonstaatstrak)

  De aflevering ‘Andere tijden sport’ over Ria Stalman https://www.npostart.nl/andere-tijden-sport/08-01-2016/VPWON_1247934

  En het intervieuw van John Ijzerman op Dopinglinkki: https://www.youtube.com/watch?v=2dCwQXBv42Y

  gps_fixed

  Leerdoelen

  De doelstelling van deze cursus is artsen op de hoogte te stellen van de stand van zaken in het gebruik van dopinggeduide middelen, de (bij-)werkingen daarvan en de ontwikkelingen in het antidopingbeleid (nationaal/internationaal).

  business

  Organisatie

  business Stichting Opleidingen in de Sportgeneeskunde
  mail_outline sos@sportgeneeskunde.com
  place Professor Bronkhorstlaan 10A 3723 MB BILTHOVEN

  De Stichting Opleidingen in de Sportgezondheidszorg richt zich onder andere op het ontwikkelen en geven van cursussen en workshops, zoals u vindt in het cursusprogramma. Doel is de kwaliteit van de sportgezondheidszorg te verhogen, waardoor sporters en patiënten een optimale advisering en zorg geboden kan worden.

  keyboard_arrow_up