Deze cursus is verlopen

Nascholingsreis Hoi An, Vietnam

Ouderenpsychiatrie voor de huisarts, EMDR, PTSS en mindfulness Door veranderingen in demografie en gevolgen van politieke keuzes zal de populatie ouderen in huisartsenpraktijken de komende jaren gaan stijgen. Zo zullen zij steeds langer in hun eigen woonomgeving blijven. Dit zal ook het gelden voor de kwetsbaren onder hen zoals ouderen met psychische en psychiatrische problematiek.  Door te boeken met de kortingscode: Vietnam2019-MS-...

1695
20 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 1695
Opmerking :Voor de volledige kosten (arrangement-prijs) kijkt u op het inschrijfformulier van de aanbieder via de 'inschrijven' button.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
01 Apr 2019
30 Apr 2019
20 Punten
ABC1
Huisarts
01 Apr 2019
30 Apr 2019
20 Punten
ABC1
Physician Assistant
01 Apr 2019
30 Apr 2019
20 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
01 Apr 2019
30 Apr 2019
20 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 60 %
Professionaliteit en kwaliteit 20 %
Organisatie en financiering 20 %
Omschrijving

Omschrijving

Ouderenpsychiatrie is een relatief jong subspecialisme binnen het werkgebied van de psychiatrie. Was er binnen de psychiatrie tot de jaren 80 van de vorige eeuw vooral veel aandacht voor degeneratieve ziekten zoals allerlei vormen van dementie, de laatste 20 jaar heeft het onderzoeksgebied zich verruimd en gericht op de diagnostiek en behandeling van stoornissen als de (laat ontstane) depressie, angststoornissen, psychosen en persoonlijkheidsstoornissen. Wat valt er bijvoorbeeld te zeggen over de oudere die een dergelijke aandoening ontwikkelt? Hoe onderscheidt deze groep zich van de groep ouderen die tot op hoge leeftijd vitaal en zonder psychische problemen blijft? Hoe kunnen deze patiënten zich presenteren in de huisartsenpraktijk? Hoe is de verwevenheid van psychiatrische stoornissen met kwetsbaarheden op lichamelijk, cognitief en sociaal gebied? Een hoe te (be)handelen? In de cursus zal ruime aandacht worden besteed aan de diagnostiek, differentiaal-diagnostiek en behandeling van deze aandoeningen. Wetenschappelijke updates worden afgewisseld met casuïstiek (o.a. op dvd) en er zal interactief geoefend worden met praktijkvoorbeelden. Ook zal een onderwerp als de organisatie van de zorg (samenwerking intern met de POH’s, extern met GGZ, de specialist ouderengeneeskunde, de casemanagers, wijkteams) voor deze groep ouderen aan bod komen.

Voor dit onderwerp heeft Docendo Orbis Dr. Martin G. Kat, ouderenpsychiater-psychotherapeut bereid gevonden om zijn bijdrage te leveren (zie ook: www.psykat.nl).

Mw. Marian Quelle zal de introductiecursus in mindfulness verzorgen, spreken over PTSS en EMDR en de toepassing ervan toelichten.

Alle dagen worden door Hans Padding, huisarts begeleid zodat de aansluiting met de dagelijkse praktijk optimaal wordt getoetst. 

Inleiding

Ouderenpsychiatrie voor de huisarts, EMDR, PTSS en mindfulness

Door veranderingen in demografie en gevolgen van politieke keuzes zal de populatie ouderen in huisartsenpraktijken de komende jaren gaan stijgen. Zo zullen zij steeds langer in hun eigen

woonomgeving blijven. Dit zal ook het gelden voor de kwetsbaren onder hen zoals ouderen met psychische en psychiatrische problematiek. 


Door te boeken met de kortingscode: Vietnam2019-MS-HoiAn ontvangt u enkel via ons platform €100,- korting!


Programma

Eerste dag Moderator: Hans Padding

  • Inleiding van de cursus. Pre-toets.
  • Ouderenpsychiatrie: algemene diagnostische en differentiaal-diagnostische principes. De ene oudere is de andere niet.
  • Het onderscheid Normale versus Pathologische gedragsveranderingen bij ouderen: Wat zegt de literatuur? Hoe ziet dat eruit (casuïstiek op dvd)?
  • Screening van psychopathologie: meetinstrumenten voor in de huisartsenpraktijk. Wat kan de POH? Wat kan u als huisarts?

Tweede dag Moderator: Hans Padding

  • Korte evaluatie en samenvatting van eerste dag
  • Inleiding in de psychopathologie bij ouderen: De 4 hoofdgroepen van psychische stoornissen:
  • 1. Neurocognitieve (delier, MCI/MBI, dementieziekten) stoornissen,
  • 2. Psychotische stoornissen
  • 3. Stemmings- en Angststoornissen en
  • 4. Persoonlijkheidsstoornissen
  • Groep 1: Delier, MCI/MBI, Dementieziekten
  • Vervolg groep 1 en start groep 2: Psychosen
  • vervolg groep 2

Derde dag Moderator: Hans Padding

  • Korte evaluatie en samenvatting van de tweede dag Hans/ Martin
  • Groep 3: Stemmings- en Angststoornissen
  • vervolg groep 3 en start groep 4: Persoonlijkheidsstoornissen
  • vervolg groep 4: Persoonlijkheidsstoornissen
  • Samenvatting, belangrijkste leerpunten, post-toets, evaluatie

Vierde dag Moderator; Hans Padding

Marian Quelle, klinisch psycholoog, psychotherapeut

  • Posttraumatische stress stoornissen, Wat is wel een PTSS en wat is alleen maar een nare herinnering. Welke soorten PTSS onderscheiden we en welke behandeling past daarbij.
  • EMDR. Hoe werkt het en welke patiënten komen in aanmerking voor deze evidence based behandeling
  • Mindfulness; introductiecursus met theorie en praktijk oefeningen van deze inmiddels wetenschappelijk bewezen therapie

Programma onder voorbehoud van wijziging

Stichting Docendo Orbis

info@docendoorbis.nl
22, Prins Hendrikstraat, Breda, 4835PP