Deze cursus is verlopen

Summerschool Vaardigheidstrainingen voor huisartsen

Bewegingsapparaathuid

Boerhaave Nascholing organiseert jaarlijks een aantal vaardighedencursussen voor huisartsen. Deze cursussen hebben wij gebundeld en bieden wij aan tijdens deze tweedaagse Summerschool.  

935
13 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 935
Opmerking :€ 935: excl. hotel en € 1050. Incl. hotel

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
13 Punten
ABC1
Huisarts
13 Punten
ABC1
Physician Assistant
13 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
13 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 60 %
Kennis en wetenschap 40 %
Omschrijving

Omschrijving

Boerhaave Nascholing organiseert jaarlijks een aantal vaardighedencursussen voor huisartsen. Deze cursussen hebben wij gebundeld en bieden wij aan tijdens deze tweedaagse Summerschool.

 

Programma

Het programma op dag 1 ziet er als volgt uit:

Ochtend

Training gynaecologische competenties

In samenwerking met de vakgroep Gynaecologie van het LUMC organiseert Boerhaave deze vaardigheidstraining. Het is onze bedoeling dat u na korte inleidingen vooral zelf aan de slag gaat met het plaatsen van een pessarium, inbrengen van verschillende IUD’s (koperspiraal en hormaaonspiraal) en het plaatsen van Implanon om behendiger te worden. Natuurlijk besteden we ook aandacht aan praktijkorganisatie en de indicatiestelling.

Middag

Kleine chirurgische handelingen

Deze vaardigheidstraining biedt u een prettige mogelijkheid om in de snijzaal van het LUMC uw kennis en vaardigheden onder de deskundige begeleiding van een chirurg en een dermatoloog weer up-to-date te krijgen.

Na korte theoretische toelichtingen gaat u aan de slag met:

  • het hanteren van chirurgische instrumenten;
  • het hechten en knopen van huidwonden, bijzondere hechtingen;
  • het verwijderen van een huidafwijking ( huidexcisie);
  • het verwijderen van atheroomcystes;
  • het nemen van biopten.


Het programma op dag 2 is als volgt:

Ochtend

Oogheelkunde:

  • Het komt vaak voor dat u als huisarts te maken krijgt met een patient met oogklachten. In deze praktische cursus oefent u de vaardigheden van inspectie van het oog, verwijderen van een corpus alienum en de incisie van een chalazion.
  • Inhoud van deze vaardigheidstraining
  • De cursus start met een korte presentatie over het herkennen van een chalazion en hoe u deze (conservatief) het beste kunt behandelen. Aan de hand van enkele video’s wordt ook de chirurgische behandeling van het chalazion besproken en stap voor stap met u doorgenomen. Indien beschikbaar wordt een (live) patient demonstratie van deze kleine verrichting gegeven. U leert wat u juist wel en niet moet doen.
  • U leert de klachten van een corpus alienum te herkennen. Stap voor stap wordt u geleerd hoe u een uitvoerige uitwendige inspectie van oog en oogleden kunt uitvoeren. U oefent het toedienen van oogdruppels en het everteren van het bovenooglid.
  • U krijgt een stapsgewijze instructie voor het verwijderen van een corpus alienum in de cornea en u leert wat u juist wel en niet moet doen. Dit wordt praktisch toegepast op koeienogen, u gaat zelf aan de slag met een boortje

Middag

Anatomie en Injectietechnieken

Het goed kunnen injecteren in een gewricht is van groot belang. Deze praktische cursus bestaat uit twee workshops en richt zich hoofdzakelijk op injectietechnieken bij de knie en de schouder.

We starten de cursus met een kort theoretisch deel over de indicaties, het doel van de injecties en de verschillende middelen in geval van artrose. Daarna volgen 2 workshops.

Workshop 1: u krijgt uitleg over de anatomie van de beide gewrichten. De docent - anatoom zal met u op interactieve wijze de relevante anatomie aan de hand van anatomische preparaten behandelen.

Workshop 2: onder begeleiding van de docent - specialist gaat u het injecteren in de schouder en knie op modellen (fantomen) oefenen 


Boerhaave Nascholing

boerhaavenascholing@lumc.nll
21, Hippocratespad, LEIDEN, 2333ZD