Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Summerschool Vaardigheidstrainingen voor huisartsen

  Boerhaave Nascholing organiseert jaarlijks een aantal vaardighedencursussen voor huisartsen. Deze cursussen hebben wij gebundeld en bieden wij aan tijdens deze tweedaagse Summerschool.

   

  place Leiden
  add 13.0 punten
  euro_symbol € 935.00

  € € 935: excl. hotel en € 1050. Incl. hotel

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  05-09-2019 t/m 06-09-2019 Onbekend Leiden
  list

  Programma

  Het programma op dag 1 ziet er als volgt uit:

  Ochtend

  Training gynaecologische competenties

  In samenwerking met de vakgroep Gynaecologie van het LUMC organiseert Boerhaave deze vaardigheidstraining. Het is onze bedoeling dat u na korte inleidingen vooral zelf aan de slag gaat met het plaatsen van een pessarium, inbrengen van verschillende IUD’s (koperspiraal en hormaaonspiraal) en het plaatsen van Implanon om behendiger te worden. Natuurlijk besteden we ook aandacht aan praktijkorganisatie en de indicatiestelling.

  Middag

  Kleine chirurgische handelingen

  Deze vaardigheidstraining biedt u een prettige mogelijkheid om in de snijzaal van het LUMC uw kennis en vaardigheden onder de deskundige begeleiding van een chirurg en een dermatoloog weer up-to-date te krijgen.

  Na korte theoretische toelichtingen gaat u aan de slag met:

  • het hanteren van chirurgische instrumenten;
  • het hechten en knopen van huidwonden, bijzondere hechtingen;
  • het verwijderen van een huidafwijking ( huidexcisie);
  • het verwijderen van atheroomcystes;
  • het nemen van biopten.


  Het programma op dag 2 is als volgt:

  Ochtend

  Oogheelkunde:

  • Het komt vaak voor dat u als huisarts te maken krijgt met een patient met oogklachten. In deze praktische cursus oefent u de vaardigheden van inspectie van het oog, verwijderen van een corpus alienum en de incisie van een chalazion.
  • Inhoud van deze vaardigheidstraining
  • De cursus start met een korte presentatie over het herkennen van een chalazion en hoe u deze (conservatief) het beste kunt behandelen. Aan de hand van enkele video’s wordt ook de chirurgische behandeling van het chalazion besproken en stap voor stap met u doorgenomen. Indien beschikbaar wordt een (live) patient demonstratie van deze kleine verrichting gegeven. U leert wat u juist wel en niet moet doen.
  • U leert de klachten van een corpus alienum te herkennen. Stap voor stap wordt u geleerd hoe u een uitvoerige uitwendige inspectie van oog en oogleden kunt uitvoeren. U oefent het toedienen van oogdruppels en het everteren van het bovenooglid.
  • U krijgt een stapsgewijze instructie voor het verwijderen van een corpus alienum in de cornea en u leert wat u juist wel en niet moet doen. Dit wordt praktisch toegepast op koeienogen, u gaat zelf aan de slag met een boortje

  Middag

  Anatomie en Injectietechnieken

  Het goed kunnen injecteren in een gewricht is van groot belang. Deze praktische cursus bestaat uit twee workshops en richt zich hoofdzakelijk op injectietechnieken bij de knie en de schouder.

  We starten de cursus met een kort theoretisch deel over de indicaties, het doel van de injecties en de verschillende middelen in geval van artrose. Daarna volgen 2 workshops.

  Workshop 1: u krijgt uitleg over de anatomie van de beide gewrichten. De docent - anatoom zal met u op interactieve wijze de relevante anatomie aan de hand van anatomische preparaten behandelen.

  Workshop 2: onder begeleiding van de docent - specialist gaat u het injecteren in de schouder en knie op modellen (fantomen) oefenen 


  business

  Organisatie

  business Boerhaave Nascholing
  mail_outline boerhaavenascholing@lumc.nl
  place Hippocratespad 21 2333 ZD LEIDEN

  Boerhaave Nascholing is er voor medisch- en zorgprofessionals die altijd doorgaan met leren. Als onderdeel van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bieden wij kwalitatieve en geaccrediteerde nascholing aan. De leerstof uit onze cursussen kunt u als huisarts of medisch specialist direct in de praktijk toepassen.

  keyboard_arrow_up