Deze cursus is verlopen

Themabijeenkomst Interculturele palliatieve zorg: 'In gesprek over leven en dood'

De groep (oudere) niet-westerse migranten die palliatieve zorg nodig heeft groeit. Zij hebben ook behoefte aan die zorg. Toch maken zij er nu minder gebruik van, deels omdat de geboden zorg niet aansluit bij hun opvattingen en wensen. Dat leidt tot onvrede bij zowel de patiënt en zijn familie als bij de zorgverlener zelf. Goede voorlichting kan zorgverleners en vrijwilligers helpen goed aan te sluiten bij de patiënt. Heb je interesse in...

Gratis
3 Punten
Nascholing
Incompany

Prijzen

Gratis
Opmerking :Deze bijeenkomst is (mogelijk) niet gratis!!! Voor meer informatie en een kostenopgave neem je contact op met de coördinator trainingen via de 'inschrijven' button.

Beroepen

Anesthesioloog
29 Nov 2018
28 Nov 2019
3 Punten
ABAN
Arts
29 Nov 2018
28 Nov 2019
3 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
29 Nov 2018
28 Nov 2019
3 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
29 Nov 2018
28 Nov 2019
3 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
29 Nov 2018
28 Nov 2019
3 Punten
ABAN

Competenties

Medische handelen 20 %
Communicatie 60 %
Professionaliteit en kwaliteit 20 %
Omschrijving

Omschrijving

Ongeveer 11% van de Nederlandse bevolking heeft een niet-westerse migrantenachtergrond. Van deze groep zijn 250.000 mensen ouder dan 55 jaar en in 2050 zijn dat er naar verwachting zelfs meer dan 560.000. Steeds meer niet-westerse migranten hebben palliatieve zorg nodig. Toch maken zij – deels door een gebrek aan kennis over de mogelijkheden – minder gebruik van bepaalde voorzieningen en ondersteuning, terwijl zij daaraan wel behoefte hebben.

Hun opvattingen en onderliggende waarden, en daaruit voortvloeiende wensen over passende zorg in deze fase, verschilt nogal eens van dominante Nederlandse opvattingen, waarin op een directe manier over de dood wordt gesproken. De verleende zorg sluit mede daarom vaak niet aan bij het beeld dat migranten hebben van goede zorg, of bij hun wensen in de laatste levensfase. Dat leidt niet alleen tot onvrede bij de patiënt en diens familie, maar ook bij zorgverleners. Die voelen die zich onvoldoende toegerust om goede zorg te bieden.

Een voorlichtingsbijeenkomst helpt professionals en vrijwilligers in de palliatieve zorg bij het beter laten aansluiten van zorg aan de opvattingen, waarden en wensen van niet-westerse migranten in de laatste levensfase. Ook nadenken over de eigen (professionele) waarden komt tijdens de bijeenkomst aan bod.

Voor wie is deze bijeenkomst?

Voor professionals en vrijwilligers die betrokken zijn bij palliatieve zorg. Zowel eerstelijn als tweedelijn, medewerkers van thuiszorg en hospices en zelforganisaties. Er is ruimte voor circa 50-70 deelnemers. De bijeenkomst is geaccrediteerd.

Accreditatie

3 punten (1 punt voor SKGV)

Inleiding

De groep (oudere) niet-westerse migranten die palliatieve zorg nodig heeft groeit. Zij hebben ook behoefte aan die zorg. Toch maken zij er nu minder gebruik van, deels omdat de geboden zorg niet aansluit bij hun opvattingen en wensen. Dat leidt tot onvrede bij zowel de patiënt en zijn familie als bij de zorgverlener zelf. Goede voorlichting kan zorgverleners en vrijwilligers helpen goed aan te sluiten bij de patiënt. Heb je interesse in het organiseren van een geaccrediteerde bijeenkomst over interculturele palliatieve zorg in je eigen netwerkregio? Wij verzorgen graag de invulling van zo’n bijeenkomst.

Programma

Inhoud en opzet van de bijeenkomst

De laatste levensfase zorgt in migrantengezinnen voor dilemma’s die deels voortkomen uit botsende waarden en normen. Deelnemers krijgen tijdens deze bijeenkomst achtergrondinformatie, maar gaan ook zelf aan de slag met cultuursensitief communiceren over leven en dood en denken na over eigen waarden en normen.

De plenaire inleiding wordt verzorgd door Pharos (bijvoorbeeld door Gudule Boland, projectleider palliatieve zorg). Daarna gaat de groep uiteen in workshops. Samenwerking met lokale inleiders uit je eigen netwerk voor de invulling daarvan is een aanrader.

In de workshops komen de volgende dilemma’s aan bod:

• zorgeloos leven versus het recht om te weten (over het wel of niet vertellen van de diagnose)

• pijnbestrijding versus een helder hoofd houden

• autonomie (individuele beslissingen) versus familiebeslissingen (wij-cultuur)

• en zo lang mogelijk leven versus kwaliteit van leven (beslissingen over wel of niet curatief doorbehandelen).

In de workshops wordt gebruik gemaakt van fragmenten uit voorlichtingsfilms ‘In gesprek over leven en dood’ van Pharos en uit de film ‘Ik heb een dokter in Marokko’.

Het inhoudelijke programma duurt ongeveer drie uur. Met pauzes of tijd voor een maaltijd is er meer tijd nodig. Bijvoorbeeld van 17.00-21.00 uur.

Leerdoelen

De bijeenkomst draagt bij aan de volgende competenties (leerdoelen)

  • de bekwaamheid om zich bewust te zijn van eigen visie en hoe anderen hier naar kijken
  • het belang van de vier dimensies (fysiek, psychisch, sociaal, spiritueel) voor kwaliteit van leven begrijpen
  • de bekwaamheid om juiste vragen te stellen, empathie te tonen en te luisteren naar de patiënt en naasten
  • respect te tonen voor (de visie van) patiënt en naasten in elke fase
  • respect hebben voor culturele aspecten van verschillende levensovertuigingen
  • de verdere verdieping van de bekwaamheid om te communiceren met patiënt en naasten over levensvragen (spiritueel, psychosociaal) en hierbij rekening te houden met culturele aspecten
  • de verdere verdieping van de bekwaamheid om goed naar patiënt/naasten te luisteren en vragen stellen, hierdoor conflicten bij de patiënt en naasten te signaleren en hierop te anticiperen
  • het geven van voorlichting, advies en instructie aan patiënt en/of naasten zodat zij keuzes kunnen maken voor gewenste palliatieve zorgverlenging

Stichting Pharos

training@pharos.nl
620, Arthur van Schendelstraat, Utrecht, 3511MJ