Deze cursus is verlopen

Outbreak management.

Infectieziekten kunnen leiden tot  outbreaks : uitbraken met een razendsnelle verspreiding. Soms blijft zo’n uitbraak beperkt tot een enkele instelling. Bijvoorbeeld een uitbraak van het norovirus in een verpleeghuis. Maar een andere keer gaat het om een grotere epidemie, zoals de recente mazelenuitbraak in de  bible belt . Wil jij leren hoe je daar als professional het beste op kunt anticiperen? Doe dan deze module.

1600
24 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 1600

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
15 Nov 2018
28 Feb 2023
24 Punten
ABC1
Huisarts
15 Nov 2018
28 Feb 2023
24 Punten
ABC1
Physician Assistant
15 Nov 2018
28 Feb 2023
24 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
15 Nov 2018
28 Feb 2023
24 Punten
ABC1

Competenties

Samenwerken 40 %
Maatschappelijk handelen en preventie 40 %
Professionaliteit en kwaliteit 20 %
Omschrijving

Omschrijving

Wat je leert

Hoe je tijdens een outbreak samenwerkt met betrokken instanties

Deze module is een keuze-onderdeel van de medische vervolgopleiding Maatschappij & gezondheid (M&G) 1e fase en de opleiding Verpleegkundige M&G – profiel algemene gezondheidszorg. Je kunt deze module ook volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

Er zijn verschillende disciplines en organisaties betrokken bij het onder controle krijgen – en houden – van een uitbraak van een infectieziekte. Meerdere actoren in het veld spelen bovendien een (grote) rol. Daardoor is een gestructureerde aanpak noodzakelijk, evenals oog voor de juiste maatregelen op de juiste tijd en plaats. Deze module biedt de handvatten en bereid je voor op goed management bij een outbreak.

De onderwerpen die we tijdens deze module behandelen, zijn onder meer risico-assessment, beslissingsbevoegdheden, juridische aspecten en procesevaluaties.

Daarnaast besteden we aandacht aan belangrijke instituten in het veld, zoals:

  • het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb).
  • het Outbreak Management Team (OMT).
  • het Bestuurlijk AfstemmingsOverleg (BAO).
  • de Geneeskundige HulpverleningsOrganisaties in de Regio (GHOR’s).

Verder behandelen we het belang van groepsdynamiek en je eigen (professionele) verantwoordelijkheden daarin. Tijdens de module wisselen we presentaties, opdrachten en de oefening van praktische vaardigheden met elkaar af. Onderwerpen worden besproken op basis van casuïstiek.

Inleiding

Infectieziekten kunnen leiden tot outbreaks: uitbraken met een razendsnelle verspreiding. Soms blijft zo’n uitbraak beperkt tot een enkele instelling. Bijvoorbeeld een uitbraak van het norovirus in een verpleeghuis. Maar een andere keer gaat het om een grotere epidemie, zoals de recente mazelenuitbraak in de bible belt. Wil jij leren hoe je daar als professional het beste op kunt anticiperen? Doe dan deze module.

Leerdoelen

Na afloop van deze vierdaagse module:

  • ben je bekend met de mechanismen en actoren die een rol spelen bij de management van een (grootschalige) uitbraak van infectieziekten.
  • weet je wat daarbij jouw taken en verantwoordelijkheden zijn, als professional en als burger.
  • kun je hierdoor beter samenwerken met alle betrokken instanties.

NSPOH (Netherlands School of Public and Occupational Health)

info@nspoh.com
11, Churchilllaan, etage, Utrecht, 3527GV