Deze cursus is verlopen

Werk in de spreekkamer!

Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met een bedrijfs- of verzekeringsarts. Ook uw patiënten. In hun belang kan het noodzakelijk zijn om samen te werken. Maar bent u voldoende op de hoogte van hun taken en verantwoordelijkheden? Hoe verhouden zij zich tot curatieve artsen? Hoe komen zij aan de juiste medische informatie? Wat zijn de wettelijke kaders van een verzekeringsarts? En in welke situatie verwijst een bedrijfsarts zelf?...

Gratis
2 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Gratis

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
13 Nov 2018
30 Sep 2020
2 Punten
ABC1
Huisarts
13 Nov 2018
30 Sep 2020
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
13 Nov 2018
30 Sep 2020
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
13 Nov 2018
30 Sep 2020
2 Punten
ABC1

Competenties

Samenwerken 70 %
Professionaliteit en kwaliteit 30 %
Omschrijving

Omschrijving

Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met een bedrijfs- of verzekeringsarts. Ook uw patiënten. In hun belang kan het noodzakelijk zijn om samen te werken. Maar bent u voldoende op de hoogte van hun taken en verantwoordelijkheden? Hoe verhouden zij zich tot curatieve artsen? Hoe komen zij aan de juiste medische informatie? Wat zijn de wettelijke kaders van een verzekeringsarts? En in welke situatie verwijst een bedrijfsarts zelf?

Knelpunten arbeidgerelateerde zorg 

De SER constateert in 2014 dat er onvoldoende wordt samengewerkt tussen bedrijfsarts c.q. verzekeringsarts en reguliere zorg, dat er sprake is van een tekortschietend vertrouwen in hun onafhankelijkheid, dat beroepsziekten onvoldoende worden herkend en dat er te weinig aandacht is voor preventie. Daarbij gaat het niet alleen om verzuimbegeleiding en re-integratie door bedrijfsartsen, maar ook om curatieve zorg door huisarts en specialist. 

Arbeidgerelateerde zorg zou beschikbaar moeten zijn voor alle werkende mensen: werknemers, flexwerkers, zzp’ers. Hoe staat het ervoor in 2018?

Informatie-uitwisseling 

Een belangrijke voorwaarde voor arbeid-gerelateerde zorg is een toegankelijke, ondersteunende kennisinfrastructuur. In 2007 heeft de KNMG de Code gegevensverkeer en samenwerking bij arbeidsverzuim en re-integratie vastgesteld, maar in de praktijk blijkt het vergaren van relevante data nog vaak een knelpunt. Wie is verantwoordelijk voor de juiste gegevens? Welke rol is daarbij weggelegd voor de patiënt zelf? Welke informatie mag je als behandelend arts wel en niet doorgeven?

Werk in de spreekkamer? 

Het werk van bedrijfs- en verzekeringsartsen duikt herhaaldelijk op als suggestie op evaluatieformulieren van onze symposia. Daarom geven we op 28 november het woord aan drie collega’s: Mariëlle Dijkstra – zelfstandig gevestigd bedrijfsarts uit ons KNMG district, Bas Sorgdrager – bedrijfsarts, docent en publicist en Erik van de Beek – verzekeringsarts bij het UWV in Almere. 

Aan bod komen onder meer werk als ziekte-oorzaak, de bedrijfsarts tussen werkgever en werknemer, het medisch arbeidsongeschiktheidscriterium, het spanningsveld met de curatieve sector en de wenselijkheid van samenwerken.

Programma

19:00 uur Welkom en registratie 

19:30 uur Werk in de spreekkamer? 

Opening 

Luuk Looij, verzekeringsarts en bestuur KNMG District XIII

In de spreekkamer van de bedrijfsarts 

Mariëlle Dijkstra, bedrijfsarts 

Beroepsziekten 

Bas Sorgdrager 

Dokters en het UWV 

Erik van de Beek, verzekeringsarts 

Discussie en dialoog 

vragen van deelnemers en kansen van samenwerken

21:30 uur Afronden 

Borrel, om elkaar te ontmoeten en verder te praten

KNMG district XIII Gooi, Eemland en Noordwest-Veluwe