CME-Online ‘Palliatieve zorg bij dementie’

Let op: Het gaat hier om een abonnementsprijs met recht op maar liefst 25 accreditatiepunten aan zelf te kiezen nascholing. Dat palliatieve zorg ook voordelen biedt bij dementie, is niet bij iedereen bekend. Daarbij verstaan zorgverleners verschillende zaken onder palliatieve zorg – bijvoorbeeld – dat het hetzelfde is als terminale zorg of, in het verpleeghuis, dat iedereen er ‘palliatief is’ waardoor het onderscheid en signaleren...

599
2 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Regulier € 599
Opmerking :Dit zijn de kosten voor een jaarabonnement op het totale cursusaanbod van CME-Online voor de huisarts. Dit abonnement geeft recht op het behalen van 25 accreditatiepunten per jaar.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 60 %
Samenwerken 20 %
Communicatie 20 %
Omschrijving

Omschrijving

De elementen en werkzaamheid van interventies die geschikt zijn voor verpleeghuizen en die zich richten op deze twee domeinen worden in deze cursus geïllustreerd.

Deze cursus informeert u over de wetenschappelijke stand van zaken op het gebied van palliatieve zorg bij dementie.

Deze cursus bestaat uit twee modules en een eindtoets.

Inleiding

Let op: Het gaat hier om een abonnementsprijs met recht op maar liefst 25 accreditatiepunten aan zelf te kiezen nascholing.

Dat palliatieve zorg ook voordelen biedt bij dementie, is niet bij iedereen bekend. Daarbij verstaan zorgverleners verschillende zaken onder palliatieve zorg – bijvoorbeeld – dat het hetzelfde is als terminale zorg of, in het verpleeghuis, dat iedereen er ‘palliatief is’ waardoor het onderscheid en signaleren van veranderingen in conditie of behoeften wellicht niet steeds aandacht krijgen. Palliatieve zorg bij dementie is echter een sterk anticiperende vorm van dementiezorg. Het is ook anders dan palliatieve zorg voor mensen met ongeneeslijke kanker, alleen al vanwege de veranderende communicatie met de patiënt, de familie die daarom nog meer rollen krijgt, en het onzekere beloop van de dementie. De belangrijkste domeinen van palliatieve zorg bij dementie zijn echter universeel: het bieden van optimale symptoombehandeling en comfort, en persoonsgerichte zorg waarbij een goede communicatie hoort en het gezamenlijk maken van keuzes. 

Programma

Inhoudsopgave

Module 1

Introductie

Palliatieve zorg bij dementie: knelpunten en opvattingen

Wat is palliatieve zorg bij dementie?

Belangrijkste domeinen palliatieve zorg bij dementie

  • Domein 2
  • Domein 7

Misvattingen over palliatieve zorg bij dementie

Module 2

Introductie

Van visie naar praktijk – deel 1

Van visie naar praktijk – deel 2

Tot slot

Evaluatievragen

Literatuur

Eindtoets

Leerdoelen


Na het volgen van deze cursus:

  • kunt u de acht voor de praktijk belangrijkste domeinen van palliatieve zorg bij dementie benoemen;
  • kunt u de verschillen beschrijven tussen palliatieve zorg bij dementie en ‘reguliere’ dementiezorg;
  • kunt u de verschillen beschrijven tussen palliatieve zorg bij dementie en palliatieve zorg bij mensen met kanker;
  • kunt u uitleggen hoe u palliatieve zorg voor verpleeghuisbewoners met dementie in uw organisatie zou kunnen versterken;
  • kunt u een reeks problemen omschrijven die bij verpleeghuisbewoners met dementie veel voorkomen en bedreigend zijn voor comfort en kwaliteit van leven;
  • herkent u de werkzame elementen in verschillende typen interventies die comfort en kwaliteit van leven bevorderen en symptoomlast bij verpleeghuisbewoners met dementie verlagen.


CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ