Deze cursus is verlopen

Erfelijke diabetes in de huisartspraktijk

Endocrien/metabool

In de huisartspraktijk behandelt u veel patiënten met diabetes mellitus (DM). Soms zijn de patiënten al lang onder behandeling, soms komen ze voor het eerst met klachten en is het aan u om de diagnose te stellen. In de meeste gevallen van diabetes gaat het om diabetes mellitus type 1 en type 2. Vormen van diabetes die minder vaak voorkomen zijn monogene vormen: MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young). In ongeveer 90% van deze gevallen...

49.5
1 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Regulier € 49.5
Opmerking :Standaard inschrijfgeld moet nog worden bepaald. In overleg met ERFO centrum voorlopig € 70 aanhouden.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
05 Aug 2018
04 Aug 2020
1 Punten
ABC1
Huisarts
05 Aug 2018
04 Aug 2020
1 Punten
ABC1
Physician Assistant
05 Aug 2018
04 Aug 2020
1 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
05 Aug 2018
04 Aug 2020
1 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 80 %
Kennis en wetenschap 20 %
Omschrijving

Omschrijving

In de huisartspraktijk behandelt u veel patiënten met diabetes mellitus (DM). Soms zijn de patiënten al lang onder behandeling, soms komen ze voor het eerst met klachten en is het aan u om de diagnose te stellen. In de meeste gevallen van diabetes gaat het om diabetes mellitus type 1 en type 2.

Vormen van diabetes die minder vaak voorkomen zijn monogene vormen: MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young). In ongeveer 90% van deze gevallen hebben patiënten eerst de diagnose DM1 of DM2 gekregen. Ook bij LADA (langzaam progressieve auto-immuun diabetes, een variant van DM1) is de diagnose niet altijd meteen duidelijk; dit kan worden verward met DM2.

In deze cursus leert u aan de hand van casuïstiek meer over deze vormen van diabetes, hoe ze te onderscheiden en het belang van het onderscheiden van deze vormen van diabetes.

Programma

Vormen van diabetes die minder vaak voorkomen zijn monogene vormen: MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young). In ongeveer 90% van deze gevallen hebben patiënten eerst de diagnose DM1 of DM2 gekregen. Ook bij LADA (langzaam progressieve autoimmuun diabetes, een variant van DM1) is de diagnose niet altijd meteen duidelijk; dit kan worden verward met DM2.

In deze cursus leert u aan de hand van casuïstiek meer over deze vormen van diabetes, hoe ze te onderscheiden en het belang van het onderscheiden van deze vormen van diabetes.

In deze cursus leert u aan de hand van casuïstiek meer over deze vormen van diabetes, hoe ze te onderscheiden en het belang van het onderscheiden van deze vormen van diabetes. U krijgt diagnostische handvatten om de verschillende vormen van MODY en LADA te herkennen. U krijgt inzicht in de impact van deze ziektes op patiënt en familie en de therapeutische consequenties.

De cursus sluit af met een toets en eventuele herkansingen.

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus kunt u uitleggen wat MODY is, benoemen wat de geschatte prevalentie van MODY is, welke diagnostische en therapeutische middelen u kunt inzetten en wat de gevolgen zijn van het hebben van MODY of LADA. 

The Competence Group

info@huisartspraktijk.nl
0302565625
3, Lorentzlaan, IJsselstein, 3401MK