Deze cursus is verlopen

Health Informatics: Eenmalige registratie, meervoudig gebruik.

Eenmalige registratie, meervoudig gebruik Wilt u een goede klinische registratie voeren in uw instelling en wordt er daarnaast nog van alles van u gevraagd ten behoeve van kwaliteitsmetingen, facturering en wetenschappelijk onderzoek? Of bent u betrokken bij de aanschaf van een zorginformatiesysteem voor uw praktijk of instelling en vindt u het belangrijk dat gegevens uit dit zorginformatiesysteem herbruikbaar zijn voor meerdere doeleinden?...

1765
20 Punten
E-learning
E-learning

Prijzen

Regulier € 1765

Beroepen

Anesthesioloog
13 Jul 2018
16 Dec 2019
20 Punten
ABAN
Arts
13 Jul 2018
16 Dec 2019
20 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
13 Jul 2018
16 Dec 2019
20 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
13 Jul 2018
16 Dec 2019
20 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
13 Jul 2018
16 Dec 2019
20 Punten
ABAN

Competenties

Kennis en wetenschap 40 %
Communicatie 20 %
Organisatie en financiering 40 %
Omschrijving

Omschrijving

Eenmalige registratie, meervoudig gebruik

Wilt u een goede klinische registratie voeren in uw instelling en wordt er daarnaast nog van alles van u gevraagd ten behoeve van kwaliteitsmetingen, facturering en wetenschappelijk onderzoek? Of bent u betrokken bij de aanschaf van een zorginformatiesysteem voor uw praktijk of instelling en vindt u het belangrijk dat gegevens uit dit zorginformatiesysteem herbruikbaar zijn voor meerdere doeleinden?


Verbaast het u dat het zo moeilijk is om bestaande medische gegevens in zorginformatiesystemen te kunnen hergebruiken voor tal van doeleinden? Dan zullen de kennis en vaardigheden uit deze module u helpen om een zorginformatiesysteem zo in te richten dat u niet alleen de klinische verslaglegging kunt ondersteunen maar de vastgelegde gegevens ook kunt gebruiken voor bijvoorbeeld management-informatie, automatische afleiding van indicatoren, DBCs, kwaliteitsregistraties en wetenschappelijk onderzoek.


Hoe dit in zijn werk gaat leert u aan de hand van de volgende stappen:

  • Op systematische wijze vaststellen welke gegevens uit het primaire proces nodig zijn voor welke hergebruiksdoeleinden.
  • Bepalen welke internationale standaarden voor gegevensvastlegging en -uitwisseling toegepast kunnen worden om hergebruik van gegevens mogelijk te maken.
  • Beoordelen van het gebruiksgemak van een grafische user interface waarmee gestructureerd en gestandaardiseerd gegevens kunnen worden vastgelegd en de invloed hiervan op datakwaliteit.
  • Specificaties opstellen voor het inrichten en implementeren van gestructureerde gegevensvastlegging in een nieuw of aangepast informatiesysteem.

Met deze kennis en vaardigheden bent u de perfecte gesprekspartner voor informatieanalisten, EPD-ontwikkelaars en beheerders. Met hen kunt u aan de slag om uw dossiers zo in te richten dat de registratie is geoptimaliseerd, en de vastgelegde gegevens maximaal bruikbaar zijn.


Onderwerpen

Hergebruiksdoelen; probleem georiënteerd medisch dossier; registreren versus klasseren; HL7v3, CCR/CCD; terminologie standaarden zoals ICD, ICPC, LOINC, SNOMED CT; interface terminologie, referentie terminologie en aggregatie terminologie; user interface richtlijnen voor gestructureerd registreren; data kwaliteit; requirements specificatie; MoSCoW; implementatieplan.


Manier van werken en docenten

De module Eenmalige registratie, meervoudig gebruik is geheel via e-learning te volgen. Daarmee kunt u zelf het tempo bepalen voor het bestuderen van de theorie, daarnaast werkt u zowel individueel als in groepen aan opdrachten volgens vaste deadlines. De module wordt afgesloten met een kennistoets en met het schrijven van een paper waarin u de opgedane kennis toepast op een casus uit uw eigen praktijkomgeving.

De studielast voor de gehele module ligt rond de 12 uur in de week.

De module Eenmalige registratie, meervoudig gebruik wordt gegeven door docenten van de afdeling Klinische Informatiekunde in het AMC. Zij hebben ruim 15 jaar ervaring binnen wetenschappelijk onderzoek en academisch onderwijs op het gebied van terminologie, standaarden en software ontwikkeling.


Inschrijven

Voor deze module dient u minimaal een afgeronde HBO of WO opleiding te hebben en minimaal 2 jaar werkervaring in de zorg.

Wilt u zich opgeven voor deze module of hebt u inhoudelijke vragen, stuur dan een e-mail naar: healthinformatics@amc.nl. Vermeld daarbij ook uw vooropleiding en werkervaring.


Voor de actuele startdata klikt u op de 'inschrijven' button.

AMC, Klinische Informatiekunde

m.richmond@amc.nl
9, Meibergdreef, Amsterdam, 1105AZ