CME-Online 'Amyotrofische laterale sclerose'

BewegingsapparaatzenuwstelselRespiratorius

Informatie Er zijn vele neurologische ziektebeelden met een chronisch en degeneratief karakter, zoals Morbus Parkinson, Multiple Sclerose en de ziekte van Huntington. Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) hoort ook in dit rijtje thuis. Een specialist ouderengeneeskunde (SO) komt beslist met deze invaliderende ziektebeelden in aanraking. De klinische presentatie van deze ziekten verschilt en dit geldt in zekere zin ook binnen een en hetzelfde...

699
2 Punten
E-learning
E-learning

Prijzen

Regulier € 699
Opmerking :Dit zijn de kosten voor een jaarabonnement op het totale cursusaanbod van CME-Online voor de specialist ouderengeneeskunde. Dit abonnement geeft recht op het behalen van 25 accreditatiepunten per jaar.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 60 %
Samenwerken 20 %
Communicatie 20 %
Omschrijving

Omschrijving

Informatie

Er zijn vele neurologische ziektebeelden met een chronisch en degeneratief karakter, zoals Morbus Parkinson, Multiple Sclerose en de ziekte van Huntington. Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) hoort ook in dit rijtje thuis. Een specialist ouderengeneeskunde (SO) komt beslist met deze invaliderende ziektebeelden in aanraking. De klinische presentatie van deze ziekten verschilt en dit geldt in zekere zin ook binnen een en hetzelfde ziektebeeld: de ene ALS-patiënt is anders dan de andere. De vaardigheid om ten opzichte van deze problematiek een helder behandel- en begeleidingstraject te regisseren is een must. De SO zal zelden de diagnose ALS stellen. Meestal is deze diagnose al gesteld wanneer afnemende zelfredzaamheid een opname in het verpleeghuis noodzakelijk maakt. Maar de SO kan, bijvoorbeeld extramuraal als consulent voor de huisarts, ook in een vroeg stadium betrokken zijn bij een ALS-patiënt. Het tempo waarin problemen en de beslismomenten elkaar opvolgen kan de patiënt, de familie en het zorgteam overvallen en kan leiden tot complicaties in de onderlinge afstemming.

De problematiek waar een ALS-patiënt uiteindelijk mee te maken krijgt is indrukwekkend: totale verlamming, totale afhankelijkheid, slikproblemen, ademhalingsproblemen, communicatiebeperking, angst om te stikken en last but not least, uitputtingsverschijnselen bij de naaste omgeving. Zeker wanneer er tevens karakterveranderingen optreden ten gevolge van een fronto-temporale dementie. Veel ALS-patiënten zijn relatief jong. Een partner, jonge kinderen, het gevoel plots uit het volle leven te zijn weggerukt: allemaal factoren die de verwerking/acceptatie zeer moeilijk maken en die een grote impact hebben, ook op het zorg- en behandelteam. Van de SO wordt verwacht dat deze oog en oor heeft voor deze complexe zorgvragen vanuit een gedegen kennis van dit ziektebeeld.

Deze cursus bestaat een module en een eindtoets.

Programma

Inhoudsopgave

Module


Introductie

Casus

Ziekteverloop van ALS

Epidemiologie

Etiologie

Diagnose

Aanvullend onderzoek

Cognitieve gedragsproblematiek/FTD

Behandeling van ALS

Behandeling van een aantal belangrijke symptomen

Respiratoire insufficiëntie

Neuskapbeademing

Beleving van binnenuit

De allerlaatste fase

Beëindiging neuskapbeademing

Hulp van derden/nuttige websites

Literatuur

Eindtoets

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • bent u bekend met de kenmerkende symptomen die voorkomen bij ALS
  • kunt u inschatten op welke wijze deze symptomen belastend zijn voor de patiënt
  • kunt u een rationeel beleid voeren inzake symptoomverlichting
  • kunt u de patiënt, diens naasten en de overige teamleden op een juiste wijze informeren over het beloop van ALS en de mogelijkheden van symptoomverlichting, met name ook waar het gaat om de laatste ziektefase van ALS
  • heeft u oog voor de valkuilen die de zorg voor een ALS-patiënt met zich mee kunnen brengen


CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ