Deze cursus is verlopen

Uitbraaksimulatie antibioticaresistentie 'De Wilde Zwaluwen'

In Nederland worden met enige regelmaat bacteriën aangetroffen, die ongevoelig zijn voor bijna alle beschikbare antibioticasoorten. Gezonde mensen hebben hier meestal geen last van, maar mensen met een verminderde weerstand, zoals cliënten in verpleeghuizen, kunnen er wel ziek van worden. Verspreiding van deze resistente bacteriën willen we daarom in het kader van cliëntveiligheid voorkomen, juist in verpleeghuizen. In deze ABR-simulatie&...

Gratis
3 Punten
Nascholing
Incompany

Prijzen

Gratis
Opmerking :Er zijn geen kosten aan deelname verbonden.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
16 Apr 2018
15 Apr 2019
3 Punten
ABC1
Huisarts
16 Apr 2018
15 Apr 2019
3 Punten
ABC1
Physician Assistant
16 Apr 2018
15 Apr 2019
3 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
16 Apr 2018
15 Apr 2019
3 Punten
ABC1

Competenties

Samenwerken 40 %
Communicatie 40 %
Maatschappelijk handelen en preventie 20 %
Omschrijving

Omschrijving

In Nederland worden met enige regelmaat bacteriën aangetroffen, die ongevoelig zijn voor bijna alle beschikbare antibioticasoorten. Gezonde mensen hebben hier meestal geen last van, maar mensen met een verminderde weerstand, zoals cliënten in verpleeghuizen, kunnen er wel ziek van worden. Verspreiding van deze resistente bacteriën willen we daarom in het kader van cliëntveiligheid voorkomen, juist in verpleeghuizen. In deze ABR-simulatie bereiden we verpleeghuisbestuurders en de specialist ouderengeneeskunde voor op het tegengaan van verspreiding en hoe te handelen bij een eventuele uitbraak. Daarnaast vindt in 2018 een landelijk onderzoek plaats naar het vóórkomen van resistente bacteriën in verpleeghuizen (PPO). De simulatie is een goede voorbereiding op dit PPO.

Tijdens de ABR-simulatie staat het handelen van verpleeghuisbestuurders in nauwe samenwerking met de specialist ouderengeneeskunde en de deskundige infectiepreventie centraal: we simuleren wat te doen bij welke uitkomst van het PPO. Deelnemers doorlopen in korte tijd een vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid, waardoor tot de kern van het vraagstuk wordt gekomen. Zo maken deelnemers kennis met de maatregelen die getroffen worden rondom infectiepreventie en cliëntveiligheid en krijgen deelnemers inzicht in de impact hiervan. Het is ook een goede gelegenheid om ervaringen en inzichten onderling te delen.

Het voorkomen en bestrijden van antibioticaresistente bacteriën vraagt enige voorbereiding. Voor sommige situaties is heel duidelijk omschreven wat te doen, maar in veel gevallen is dat niet zo. Dat komt ook omdat ieder verpleeghuis verschillend is: wat bij de één werkt kan bij de ander geen verschil uitmaken of niet mogelijk zijn. Voor de aanpak van antibioticaresistentie is dus geen standaardrecept voorhanden. Tegelijkertijd is het ook geen willekeur. In de ABR-simulatie simuleren we verschillende uitkomsten van een PPO en kijken we naar hoe hierop te reageren. Op basis van deze reacties en de gesprekken er omheen bouwen we samen met de deelnemers aan concrete handvatten voor het voorkomen en bestrijden van resistente bacteriën in hun huis.

 

Deze cursus is incompany aan te vragen in uw regio.

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

0886898989
9, Antonie van Leeuwenhoeklaan, Bilthoven, 3721MA