Deze cursus is verlopen

Efficiënt lezen

Elke keer opnieuw neemt u een stortvloed van literatuur door. Hoe houdt u zich staande in deze informatieoorlog? Alleen met een methodische aanpak van al deze teksten behoudt u uw zorgvuldigheid met een zo beperkt mogelijke tijdsinvestering. Ervaar het verschil.

495
6 Punten
(Meerdaagse) Nascholing
Incompany

Prijzen

Regulier € 495
Opmerking :Aios tarief: €175,-
Kortingen
€ 210
Alleen voor leden

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
01 Jan 2018
31 Dec 2018
6 Punten
ABC1
Huisarts
01 Jan 2018
31 Dec 2018
6 Punten
ABC1
Physician Assistant
01 Jan 2018
31 Dec 2018
6 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
01 Jan 2018
31 Dec 2018
6 Punten
ABC1

Competenties

Communicatie 90 %
Professionaliteit en kwaliteit 40 %
Omschrijving

Omschrijving

Als beroepsgroep voelt huisarts zich meeste schuldig

Uit onderzoek blijkt dat huisartsen zich als beroepsgroep het meest schuldig voelen over de achterstallige stapels leesstof, al dan niet virtueel. Hierbij gaat het niet alleen om medische teksten, maar ook om managementstukken, zoals bijlagen bij vergaderingen en stukken van zorgverzekeraar, overheid, vereniging, HOED, etc.

Methodische aanpak

In deze workshop ondervindt u dat methodisch lezen een groot verschil oplevert vergeleken met de intuïtieve aanpak. De doelstelling maakt niet uit. Of u nu studerend leest of om achtergrondinformatie op te doen, in alle gevallen bereikt u eerder uw doel met betere resultaten. Bijkomend voordeel: u leert ook sneller en effectiever formuleren.

Uw collega's over deze cursus

Eerdere deelnemers waardeerden de workshop gemiddeld met een 8,5. Vooral de onderdelen over snel lezen en de strategie voor het lezen van een wetenschappelijk artikel vonden de deelnemers zeer bruikbaar. De algemene mening is dat de geleerde stof direct toepasbaar is in de praktijk.


Trainer:


Lucie Douwes Dekker was tot 1995 huisarts maar zwichtte voor haar oude liefde, het opleiden. Ze ondersteunt bij beleidsontwikkeling en managementvraagstukken, maar is daarbij ook gespecialiseerd in de relatie tussen zorgverlener en patiënt.


Deze cursus is alleen op aanvraag (in company).

Inleiding

Elke keer opnieuw neemt u een stortvloed van literatuur door. Hoe houdt u zich staande in deze informatieoorlog? Alleen met een methodische aanpak van al deze teksten behoudt u uw zorgvuldigheid met een zo beperkt mogelijke tijdsinvestering. Ervaar het verschil.

Programma

  • Kennismaking en inventarisatie praktijkvragen, leerbehoeften, soorten te lezen teksten.
  • Inleiding: programmaopzet en werkwijze.
  • Efficiënt lezen en tijdmanagement: het belang van leesdoelstellingen, top-down lezen, de wet van de verminderde meeropbrengst.
  • Leestest: individuele meting van leessnelheid & opnameresultaat, nabespreking van het leesproces en hoe concentratie te optimaliseren.
  • Praktijkcasus: selecteren van kernpunten, in behoorlijk tempo lezen op essenties, nabespreking met aandacht voor analyse van benodigde tijdshoeveelheid, de eigen aanpak en ervaringen vergeleken met de optimale methodiek, hoe de nu bereikte resultaten te behalen in twee- tot driedubbele snelheid.
  • Gefaseerd lezen: overzichtslezen, het herkennen van structuren, lezen op essenties, essentiespringen, verhoging van de opbrengst, gedetailleerd lezen, leesdoelstellingen en leesmethoden.
  • Toepassingsoefeningen, gefaseerd lezen, de optimale methodische aanpak, oefeningen met medische artikelen uit Nederlandse en Engelse tijdschriften.
  • Aandachtspunten: het lezen van specifieke tekstsoorten, zoals boeken, de grotere rapportages en het vergaderverslag.
  • Afhankelijk van de mogelijkheden: praktijkteksten cursusgroep, het lezen van medische krantenartikelen.
  • Evaluatie.
  • Inzicht in invloedsfactoren van het leesproces: kennismaken en inoefenen van het gefaseerde leesproces om in minder tijd meer leesresultaat te verkrijgen. Gefaseerd lezen van vakliteratuur, boeken en kranten.


Landelijke Huisartsen Vereniging

academie@lhv.nl
1200, Mercatorlaan, Utrecht, 3528BL