Deze cursus is verlopen

Uw praktijk financieel bekeken

ho

Wilt u meer grip op de financiële kant van uw praktijk? En een goede gesprekspartner zijn voor uw financieel adviseur? Deze cursus geeft u meer inzicht in de financiële (ken)getallen van uw huisartsenpraktijk. Door het analyseren van gegevens bent u in staat uw praktijk te optimaliseren. Het jaarverslag van de accountant wordt het vertrekpunt van uw financiële huishouding, in plaats van het eindpunt. In de eerste helft van de cursus wordt...

145
3 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 145
Opmerking :Aios tarief: €75,- Niet-leden €300,-
Kortingen
€ 0
Alleen voor leden

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
3 Punten
ABC1
Huisarts
3 Punten
ABC1
Physician Assistant
3 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
3 Punten
ABC1

Competenties

Organisatie en financiering 100 %
Omschrijving

In deze cursus komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:

Hoe leest u het jaarverslag van de accountant?

Bij het lezen van uw jaarverslag komt u een groot aantal termen tegen. Balans, verlies- en winstrekening, kapitaal, opnames, stortingen, en het besteedbare inkomen. Wij laten u zien hoe de uitkomst van uw verlies- en winstrekening de balans en het kapitaal beïnvloedt, net als de opnamen die u hebt gedaan. Daarnaast leert u het verband tussen wat u verdient met uw praktijk en wat u te besteden heeft in privé.

Wat zijn belangrijke financiële kengetallen?

In veel jaarrekeningen komt u termen tegen als solvabiliteit, werkkapitaal en eigen vermogen. Wat houden deze kengetallen precies in? Wat hebt u eraan? En waarvoor kunt u ze gebruiken?

Fiscale verbanden tussen uw financiële jaarstukken en uw aangifte inkomstenbelasting

De winst zoals die volgt uit uw jaarverslag is het startpunt van uw aangifte inkomstenbelasting. Maar wat zijn precies de fiscale zaken die daarbij een rol spelen? Er wordt aandacht besteed aan de volgende zaken: correctie beperkt aftrekbare kosten, investeringsaftrek, ondernemersfaciliteiten (zelfstandigenaftrek, MKB-winstaftrek) en natuurlijk de auto van de zaak.

Werken met een begroting 

Geldstromen zijn aan veranderingen onderhevig. Aan de inkomstenkant van overheidswege of door bijvoorbeeld het gaan leveren van ketenzorg. Aan de kostenkant door functiedifferentiatie (personeelswijzigingen, het aangaan van samenwerkingsverbanden of het betrekken van nieuw onroerend goed). In dit soort gevallen is het raadzaam om een begroting te maken. Aan de hand van een casus gaat u het verband zien tussen een investeringsbegroting, liquiditeitsbegroting, resultaatbegroting en een berekening van het verwachte besteedbare inkomen.

Waar bestaan mijn inkomsten uit en heb ik daar invloed op?

Welke invloed hebt u zelf op uw inkomsten of bent u volkomen afhankelijk van de politiek? Weet u waaruit uw inkomen is opgebouwd? Op welk deel hebt u invloed en op welk deel niet? Wat verdient u aan de ketenzorg via de zorggroep? En wat is uw kostprijs?


Inleiding

Wilt u meer grip op de financiële kant van uw praktijk? En een goede gesprekspartner zijn voor uw financieel adviseur? Deze cursus geeft u meer inzicht in de financiële (ken)getallen van uw huisartsenpraktijk. Door het analyseren van gegevens bent u in staat uw praktijk te optimaliseren. Het jaarverslag van de accountant wordt het vertrekpunt van uw financiële huishouding, in plaats van het eindpunt. In de eerste helft van de cursus wordt de theorie uitgelegd aan de hand van een casus. In de tweede helft brengt u het geleerde in de praktijk. U bespreekt uw jaarrekening met uw medecursisten en bedenkt vragen die u aan de financieel adviseur gaat stellen naar aanleiding van het (fictieve) concept jaarverslag dat u hebt ontvangen.


Ook op aanvraag: in company

Deze cursus is onderdeel van het vaste programma en kan daarnaast op aanvraag op een door u gewenste locatie worden gegeven. U bepaalt zelf de samenstelling van de groep bestaande uit minimaal 9 personen. In overleg met de LHV Academie kan een datum worden vastgesteld.


Leerdoelen

  • U neemt kennis van de financiering huisartsenpraktijken.
  • U leert een jaarrekening lezen.
  • U leert een begroting opstellen.



Landelijke Huisartsen Vereniging

academie@lhv.nl
1200, Mercatorlaan, Utrecht, 3528BL